Tuesday, 11 March 2014

eBay seller seeks to profit from MH370 incident


KUALA LUMPUR: With the building online speculation on the ill-fated MH370 flight - an eBay seller has sought to profit from the incident by selling the domain name MH370.com.

The mysterious owner, known as “chypriotte” is looking to sell the domain name for $5,000 claiming: "Buy this domain today and sell it later on for thousands of dollars. Dozens of companies, families of victims, will want to buy it from you. Pay little money today and make huge profits tomorrow."


What was even more shocking was that the domain name was registered on the same day the flight went missing.

Checks on the website Whois reveals that the domain name was registered on GoDaddy’s website.

Further checks show that the domain name was registered on the 7th of March- the same day the flight went missing- by a company in Scottsdale, Arizona.


whoisThe auction garnered negative reactions from social media such as on Facebook and Twitter- some calling the auction “despicable”.

The auction for the domain name was then removed from eBay however it is not clear if this is because it has found a buyer or due to the backlash of reactions.


ebayThe Malaysian Airlines flight disappeared whilst en route from Kuala Lumpur to Beijing on Saturday morning, with 239 passengers and crew members on board.


Astro Awani 

Dua penumpang misteri tidak mungkin pengganas, kata polis Thailand


KUALA LUMPUR: Polis Thailand tidak yakin dua lelaki yang menaiki pesawat Malaysia Airlines yang hilang dengan menggunakan pasport yang dicuri adalah pengganas, sebaliknya percaya mereka mungkin pelarian yang mencari suaka.

"Kami belum mengetepikan (kemungkinan mereka pengganas) tetapi bukti-bukti yang kami dapat bertentangan dengan pandangan bahawa mereka ini terlibat atau pernah terlibat dengan keganasan," kata Ketua Polis Pattaya, Supachai Puikaewcome kepada Reuters di Bangkok.

Bukti-bukti itu termasuk penglibatan dua lelaki Iran yang membuat tempahan dengan sebuah agensi pelancongan dan memungut tiket tersebut bagi pihak dua penumpang misteri itu.

Akhbar Financial Times pada Selasa mendedahkan dua lelaki itu membeli tiket penerbangan mereka melalui orang tengah yang dikenali dengan nama Ali.

Mereka membeli tiket dengan harga yang paling murah untuk penerbangan ke Beijing dan seterusnya ke Eropah.

"Berdasarkan kepada tempahan tiket saja, sekiranya keganasan, mereka tentunya mengkhususkan laluan dan pesawat yang hendak dinaiki.

"Sebaliknya, mereka meminta tiket dengan harga tambang murah serta tidak menyatakan dengan khusus laluan atau syarikat penerbangan," tambah Supachai.

Polis Thailand turut mencari seorang warga Iran yang mengambil tiket mereka daripada agensi pelancongan itu dan membayarnya dengan tunai. Lelaki itu dikenali dengan nama Hasem dan diketahui berada di Pattaya.

Ia percaya dua lelaki Iran itu mungkin terlibat dengan perdagangan penyeludupan manusia kerana Ali dikatakan sudah berlanggan tiket penerbangan dengan agensi pelancongan itu sejak tiga tahun lalu.

Ia juga percaya Ali menempah tiket-tiket penerbangan sepanjang tiga tahun itu untuk warganegara Iran.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman pada Isnin menegaskan bahawa pihak berkuasa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah mematuhi semua protokol keselamatan yang ditetapkan oleh standard antarabangsa.

Oleh itu, siasatan pihak berkuasa berhubung dua pasport curi yang digunakan untuk menaiki pesawat MH370 itu kini bertumpu kepada aspek penglibatan sindiket pemalsuan pasport.

Beliau juga mengesahkan, selepas meneliti rakaman dan foto, dua penumpang berkenaan bukan lelaki Asia.

Astro Awani 

MH370: Identiti lelaki kedua guna pasport curi didedahkan Interpol

INTERPOL mendedahkan identiti lelaki kedua bernama Delavar Seyed Mohammad Reza, warganegara Iran yang menggunakan pasport curi.


KUALA LUMPUR: Pihak Polis Antarabangsa (Interpol) hari ini mendedahkan identiti lelaki kedua yang menggunakan passport curi untuk menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak Sabtu lepas.

Setiausaha Agung Interpol, Ronald K.Noble berkata lelaki yang bernama Delavar Seyed Mohammad Reza, adalah warganegara Iran yang berusia 30 tahun.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dedahkan identiti lelaki pertama yang menggunakan pasport curi sebagai warganegara Iran, Pouria Nour Mohammad Mehrdad,19.

Noble berkata pasport kedua-dua lelaki itu tidak terdapat dalam pangkalan data Interpol.

“Jadi, sekiranya mana-mana pihak mencari nama atau nombor passport kedua-dua lelaki ini di pangkalan data Interpol, mereka tidak akan menjumpainya.

“Apa yang kami tahu, apabila kedua-dua lelaki ini tiba di Kuala Lumpur pada 28 Februari, mereka menaiki pesawat MH370 menggunakan pasport Itali dan Austria.

“Kami kini dalam proses meminta negara-negara di seluruh dunia untuk memberikan apa-apa maklumat mengenai imej kedua-dua lelaki terbabit, passport mereka dan nombor passport mereka,” katanya semasa satu sidang media.

Noble juga menolak kemungkinan keganasan di dalam kejadian ini namun insiden ini ada hikmahnya kerana orang mula beri perhatian tentang penggunaan pasport curi.

Beliau berkata minat di dalam kejadian itu semakin lama semakin pudar selepas pihak polis mengetepikan unsur keganasan.

“Lebih daripada satu bilion kali setahun, orang ramai melintasi sempadan pelbagai negara tanpa passport mereka disemak dengan pangkalan data Interpol.

“Dari pengalaman kami dari seawal 26 Februari 1993 apabila pengeboman World Trade Centre yang pertama berlaku, kami dapati pengganas yang melakukannya menggunakan passport Iraq yang dicuri.

“Tumpuan dunia sekarang adalah untuk mencari pesawat yang hilang dan orang-orang yang terselamat serta membantu penyiasatan. Kami juga sedang memikirkan kes-kes yang akan dating di mana orang yang berbahaya mungkin melintasi sempadan Negara lain dengan niat yang jahat,” katanya.

Noble menambah bahawa mereka akan bekerjasama dengan negara-negara lain untuk mengikuti semua petunjuk termasuk keganasan, jenayah terancang dan pergerakan haram orang seperti pemerdagangan manusia atau penyeludupan.

Sumber: Astro Awani 

MH370: Mula-mula 5, kemudian tiada, selepas itu 4, mana satu betul?


KUALA LUMPUR: Misteri kehilangan pesawat Boeing 777 MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) tambah mengelirukan dengan jumlah sebenar penumpang yang tidak menaiki penerbangan berkenaan.

Pada awalnya, pihak MAS membuat kenyataan bahawa terdapat lima beg dikeluarkan dari pesawat MH370 kerana tidak diketahui siapa pemiliknya.

Disebabkan kenyataan tersebut, ramai tertanya-tanya ada lima beg yang dibawa keluar membawa maksud lima penumpang tidak menaiki pesawat MH370.

Yang diketahui cuma seorang penumpang tidak menaiki pesawat iaitu pelajar Universiti Tsinghua di Beijing,Jessica Yee Wai Ching kerana tersilap tarikh.

Hari keempat operasi mencari dan menyelamat (SAR) dijalankan, hari yang sama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menegaskan hasil siasatan yang dijalankan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM), kesemua penumpang menaiki pesawat.

"Saya, kami (PDRM) sendiri yang membuat siasatan dan tidak ada penumpang yang tidak menaiki pesawat itu," katanya pada sidang media yang diadakan di Hotel Sama-Sama, Sepang, hari ini.

Lebih kurang dua jam selepas Khalid membuat kenyataan tersebut, MAS mengeluarkan kenyataan hanya empat penumpang yang mempunyai tiket sah tidak muncul untuk daftar masuk. Ini menimbulkan persoalan mana satukah maklumat betul?

Pesawat MH370 yang sepatutnya mendarat di Beijing pukul 6.30 pagi Sabtu dilaporkan hilang dari radar kira-kira pukul 2.40 pagi.

Astro Awani 

France offers Air France 447 experts to assist

French passengers on MH370 Zhao Yan and Hadrien Wattrelos. --Photo taken from Hadrien Wattrelos' Facebook account


KUALA LUMPUR: The French government have made an offer to send its experts who worked on the Air France Flight 447 air crash disaster to assist in the MH370 investigations.

A spokesperson from the French embassy in Malaysia said they are in the process of deploying the experts, who are from its transport ministry.

The experts are still in France at the moment, the spokesperson said.

On Monday, Reuters reported the French BEA (Bureau of Enquiry and Analysis for Civil Aviation Safety) has also offered to assist Malaysia and Vietnam with the underwater search operations and recovery of wreckage.

BEA is the French authority responsible for safety investigations into accidents or incidents in civil aviation.

French family returning home to Beijing

Four French nationals have been identified as passengers on the ill-fated MH370 flight.

52-year-old Laurence Wattrelos and children Hadrien, 17 and Ambre, 14, werereportedly returning to Beijing where they lived after a holiday at Club Med Cherating beach resort in Pahang.

Travelling with the family was Hadrien’s girlfriend, Zhao Yan aged 18 who is also French citizen.


Picture of the teenage couple taken from Hadrien Wattrelos' Facebook account
Grim reminder

The disappearance of flight MH370 drew reminder to Air France Flight 447 that vanished over the South Atlantic Ocean in 2009.

The Airbus A330 was en route to Paris from Rio de Janeiro in the early hours on 1 June when disappeared from radar and lost all contact.

Search and rescue teams found debris from the plane five days later of the coast of Brazil. However, the plane’s flight-data recorders were only recovered two years after it crashed.

All 228 passengers and crew members perished.

According to the final report from France's Bureau of Investigation and Analysis, a series of errors by pilots and a failure to react effectively to technical problems led to the crash of Air France 447.

Source: Astro Awani 

MH370: Chronology of events up to Day 4

Search and rescue efforts have intensified for the missing Malaysia Airlines (MAS) plane which went missing while on its way from Kuala Lumpur to Beijing on Saturday.

Flight MH370 was reported to have lost all communications with air traffic control about an hour after taking off at 12.41am from Kuala Lumpur. It was supposed to arrive at 6.30am local time.

The plane was carrying 239 passengers including 12 crew members and two infants.

Apart from Malaysia, Vietnam, China, Thailand, Singapore, Indonesia, Philippines, Australia and America have joined in the search operations for the missing aircraft.

Here is a chronology of events leading up to the incident and official statements by the authorities during press conferences up to Day 4.


Source: Astro Awani 

MH370: Masih tiada petunjuk - Hishammuddin

Hishammuddin Tun Hussein - Gambar Fail


SUBANG: Operasi mencari yang dilakukan bagi mengesan kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang memasuki hari ketiga hari ini, masih gagal mengesan sebarang penunjuk.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata usaha itu bagaimanapun akan terus diperhebat dengan memperluaskan kawasan carian selain penglibatan pelbagai pihak termasuk nelayan.

"Saya mahu nyatakan di sini bahawa kawasan yang kita mahu cari pesawat terbabit merupakan kawasan yang cukup luas dan ini menginsafkan saya kerana memang sukar untuk mengesan.

"Tetapi kita tidak akan putus asa dan saya gembira kerana ramai yang tampil untuk membantu dengan yang terbaharu dari negara Brunei yang turut menyertai usaha pencarian," katanya dalam sidang media selepas melawat Pusat Kawalan Trafik Udara, Jabatan Penerbangan Awam di Subang hari ini.

Katanya sehingga kini jumlah aset yang dikerahkan untuk operasi itu meningkat kepada 42 kapal dan 35 pesawat yang merangkumi pencarian di kawasan perairan Laut China Selatan dan Selat Melaka.

Katanya pada masa ini sebanyak 16 buah kapal dan 14 pesawat sedang melaksanakan operasi mencari pesawat MH370 itu di Selat Melaka, sementara di Laut China Selatan membabitkan 26 buah kapal dan 21 pesawat.

Dalam pada itu Hishammuddin turut mengalu-alukan penyertaan pihak lain seperti nelayan yang dikatakan mampu menjadi mata dan telinga bagi mencari atau mengesan sebarang penunjuk mengenai pesawat MH370.

"Tadi sewaktu saya meninjau operasi pencarian di Selat Melaka dengan menaiki pesawat, saya dapati banyak kapal-kapal nelayan beroperasi di sana dan saya yakin mereka boleh membantu," katanya.

Beliau berkata dengan penyertaan pelbagai pihak diharapkan akan dapat mengesan penunjuk yang boleh membawa kepada perkembangan yang lebih bermakna terhadap operasi mencari pesawat itu.

Pada Sabtu lepas, pesawat MAS penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing bersama 227 penumpang (termasuk dua bayi) dan 12 anak kapal itu hilang dari imbasan radar pada 1.30 pagi, kira-kira sejam setelah berlepas dari KLIA.

Pesawat itu membawa penumpang terdiri daripada warga 14 negara dengan lebih separuh merupakan warga China dan 38 rakyat Malaysia.

Bernama

Makan serangga sebagai diet harian

BAGI sesetengah individu, amalan pemakanan yang seimbang dan bersenam secara kerap adalah cara terbaik untuk mengekalkan kesihatan tubuh.

Tetapi, bagi Peter Bickerton, 24, pengambilan serangga adalah pilihan 'makanan' terbaik untuk diet sehariannya.

Memetik laporan DailyMail, pelajar Ijazah Doktor Falsafah dalam Pengajian Sains Tumbuhan di Universiti Manchester itu mendedahkan dia telah memakan lebih 10,000 serangga sejak 2009.


"Memakan serangga sebenarnya dapat mencegah kolesterol tinggi dan serangan jantung," katanya yang mempunyai sejarah keluarga berisiko tinggi untuk diserang penyakit jantung.


"Saya dapat mengekalkan berat badan yang ideal selain tahap tenaga dalam tubuh juga semakin meningkat akibat tabiat pemakanan luar biasa seperti itu," jelasnya.

MH370: Polis siasat 4 faktor utama termasuk kemungkinan rampasan pesawat


KUALA LUMPUR: Pihak polis sedang memberi tumpuan kepada empat faktor utama di dalam penyiasatan kes kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang sudah memasuki hari keempat.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata empat faktor tersebut adalah kemungkinan rampasan pesawat, sabotaj, masalah psikologi penumpang serta anak kapal dan masalah peribadi mereka.

Apabila ditanya mengapa faktor seperti masalah mekanikal pesawat dan kesilapan juruterbang tidak disiasat, Khalid berkata polis hanya akan terlibat dengan empat fokus utama di dalam penyiasatan yang diketuai oleh Pengarah Siasatan Jenayah (CID), Datuk Hadi Ho Abdullah.

“Pihak pakar pesawat seperti Jabatan Penerbangan Awam (DCA) dan Malaysia Airports Berhad (MAB) akan menyiasat faktor lain seperti masalah mekanikal pesawat dan kesilapan juruterbang,” katanya semasa satu sidang media di Hotel Sama-Sama hari ini.

Sementara itu, Khalid berkata beliau telah mendapatkan gambar dan profil 153 warganegara China yang menaiki pesawat MH370 daripada pihak keselamatan awam negara itu.

“Kami juga telah mendapatkan rakaman video bertarikh 7 dan 8 Mac di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Selain itu, kami sedang berhubung dan memeriksa dengan pegawai daripada jabatan lain untuk mengetahui lebih lanjut tentang latar belakang kesemua penumpang,” katanya.

Khalid turut berkata pihaknya telah berkomunikasi dengan 14 negara lain dari mana kebanyakan penumpang berasal dan telah bertukar informasi dengan pihak risikan.

Penerbangan MH370 ke Beijing itu membawa 227 penumpang dari 14 negara bersama 12 anak kapal terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang pada 2.40 pagi Sabtu.

Pesawat itu berlepas dari KLIA pada 12.41 pagi dan dijadual mendarat di Beijing pada 6.30 pagi.

Ia dilaporkan hilang selepas gagal dikesan pada radar pusat kawalan trafik udara Vietnam yang kemudian melaporkannya kepada pusat kawalan trafik di Subang.

Astro Awani 

MH370: Ahmad Shabery kecewa insiden pesawat hilang dipersenda


KUALA LUMPUR: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek hari ini meluahkan rasa sedih dan kecewa dengan sikap segelintir masyarakat yang mempersenda insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370.

"Itu saya amat sedih kerana apabila berlakunya tragedi sepatutnya rakyat semua bersatu.

"Kita tidak boleh melihat perkara ini untuk dipersendakan dan ada orang hanya senang berkata apa-apa yang berkaitan kerajaan dan yang dinyatakan kerajaan adalah tidak benar," katanya.

Ahmad Shabery yang ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini mengulas perbuatan segelintir rakyat negara ini yang berterusan menggunakan medium media sosial untuk mempersendakan dan mengeluarkan kenyataan tidak bertanggungjawab mengenai insiden itu.

Mengulas lanjut, Ahmad Shabery berkata rakyat sepatutnya tahu bahawa apa yang berlaku sekarang ini di luar kebiasaan dan melibatkan kepakaran untuk merungkai kejadian.

"Saya pernah menyebut kalau kita lihat siri 'air crash investigation', berlakunya kemalangan berkaitan pesawat ada pelbagai sebab, pelbagai perkara, tidak semestinya semua itu dapat dirungkai dengan mudah," katanya.

Ditanya mengenai tindakan kementerian terhadap mereka yang mempersenda insiden itu, Ahmad Shabery berkata buat masa ini tumpuan kementerian adalah kepada usaha untuk mencari dan menyelamat pesawat terlebih dahulu.

Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing bersama 227 penumpang dan 12 anak kapal dilapor hilang daripada radar pada 1.30 pagi Sabtu, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Pesawat itu membawa penumpang dari 14 negara dengan lebih separuh warga China dan 38 rakyat Malaysia.

Bernama

Menaip guna hidungLATIHAN selama enam jam sehari akhirnya membuahkan hasil buat juara menaip dunia ini.

Mohammed Khurshid Hussain, 23, dari India sekali lagi mencipta rekod baru selepas berjaya menaip 103 aksara dengan menggunakan hidung dalam tempoh 47 saat.

Ketika melakukan cubaan itu, tangannya turut diikat ke belakang selain dikelilingi peminat dan kumpulan pemerhati.

"Saya 'menaip' dengan menutup sebelah mata untuk mudah mengenal pasti huruf pada papan kekunci," katanya dipetik DailyMail

Jika pencapaian itu mendapat pengesahan Rekod Dunia Guinness, Khurshid bakal menewaskan pemegang rekod sebelum ini, iaitu selama seminit dan 33 saat yang dicipta seorang lelaki di Dubai pada 2008.

Pada Februari 2012, beliau telah mencipta nama dalam Rekod Dunia Guinness sebagai penaip paling pantas di dunia dengan catatan masa 3.43 saat.

Sinar Harian 

Pasport palsu: 'Gantung tugas pegawai imigresen'

R. Sri Sanjeevan
R. Sri Sanjeevan


SERI KEMBANGAN – Pengerusi Pasukan Bertindak Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), R. Sri Sanjeevan mendesak Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggantung tugas anggota dan pegawai dari Jabatan Imigresen yang didakwa cuai hinggan menyebabkan dua pelancong asing menggunakan pasport curi menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang dilaporkan hilang awal Sabtu lalu.

Katanya, siasatan dalaman tidak mencukupi jika membiarkan anggota dan pegawai terbabit terus menjalankan tugas seperti biasa kerana dikhuatiri akan mengganggu siasatan sekali gus tidak mencerminkan kesungguhan kerajaan menangani ancaman keselamatan negara.

“Saya menyokong tindakan Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) yang akan menyiasat terperinci kes itu tetapi lebih wajar jika pegawai berkenaan ditukarkan atau memberikan itu cuti atau menggantung tugas mereka sehingga siasatan penuh dijalankan. Tindakan itu akan nampak lebih profesional.

“Insiden itu tidak sepatutnya berlaku kerana perkara itu cukup memalukan negara kerana dua individu tersebut dapat memboloskan diri melalui checkpoint pihak keselamatan kita dan ini melibatkan 239 nyawa,” katanya kepada Sinar Harian Online, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut kenyataan Ahmad Zahid semalam yang memberi jaminan satu siasatan dalaman akan dijalankan terhadap Jabatan Imigresen berikutan laporan wujudnya dua pasport palsu dalam penerbangan misteri itu.

Ahmad Zahid menegaskan siasatan secara terperinci itu akan memberi tumpuan khusus kepada Jabatan Imigresen cawangan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Jelasnya siasatan itu dijalankan oleh satu pasukan khas yang diketuai Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Aloyah Mamat. 

Susulan kejadian itu, Sanjeevan turut melahirkan kebimbangannya apabila insiden itu turut menggambarkan tahap keselamatan pintu keluar dan masuk negara kini berada dalam keadaan kritikal serta terancam.

“Saya rasa tahap keselamatan bukan sahaja di KLIA tetapi di semua pintu masuk dan keluar seluruh negara berada pada tahap yang cukup membimbangkan.

“Kes tersebut bukannya kali pertama berlaku seseorang itu memboloskan diri, tetapi kita mempunyai kes-kes lain di mana senjata api, dadah dan mercun dibawa masuk melalui pintu masuk negara kita tanpa dapat dikesan,” dakwanya lagi.

Sumber: Sinar Harian 

DCA tidak tolak MH370 mungkin dirampas

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman (tengah) pada sidang media terkini mengenai kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH 370 di Sepang hari ini. - Foto Bernama


SEPANG - Jabatan Penerbangan Awam (DCA) tidak menolak kemungkinan pesawat Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH370 ke Beijing yang dilaporkan hilang dari radar sejak Sabtu lalu, dirampas.

Namun, menurut Ketua Pengarahnya, Datuk Azharuddin Abdul Rahman, pihaknya memerlukan bukti kukuh bagi mengesan apa yang berlaku ke atas MH370 itu.

“Pada tahap ini, kami tidak menumpukan pada mana-mana kemungkinan. Kami melihat pada semua sudut tentang apa yang mungkin berlaku pada pesawat tersebut,” katanya pada sidang media di Hotel Sama Sama, hari ini.

Bagi mengesahkan apa yang berlaku, DCA tetap memerlukan bukti kukuh dalam bentuk bangkai pesawat.

“Malangnya, kita masih tidak dapat menemui mana-mana bahagian pesawat ataupun mengesan lokasinya,” katanya.

Sehingga jam 7 malam, masih tiada sebarang penemuan dilaporkan daripada mana-mana unit yang menjalankan operasi mencari dan menyelamat di kawasan-kawasan terlibat.

Penumpang pasport curi disahkan warga Iran

Eoria Nour Mohammad Mehrdad, warga Iran yang menggunakan pasport curi - Foto Astro AWANI


SEPANG: Polis mengesahkan seorang daripada penumpang yang menaiki pesawat MH370 dengan menggunakan pasport palsu adalah warga Iran yang bercadang untuk berhijrah ke Jerman, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau mendedahkan identiti lelaki itu sebagai Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19 tahun.

"Kita telah semak latar belakangnya. Kita juga telah semak profailnya dengan pihak polis di negara lain dan kita percaya dia tidak mungkin anggota mana-mana kumpulan pengganas," kata Khalid.

Pouria Nour menggunakan pasport Austria milik Christian Kozel yang disahkan dicuri di Phuket, Thailand.
Pengumuman Khalid ini selari dengan hasil siasatan polis di Thailand yang mendapati dua penumpang MH370 dengan pasport curi itu mungkin pelarian yang mencari suaka.

Ia berdasarkan kepada tempahan tiket harga paling murah serta laluan transit Kuala Lumpur-Beijing-Amsterdam sebelum menuju ke destinasi akhir masing-masing ke Copenhagen, Denmark dan Frankfurt, Jerman.

"Berdasarkan kepada tempahan tiket saja, sekiranya keganasan, mereka tentunya mengkhususkan laluan dan pesawat yang hendak dinaiki," kata Ketua Polis Pattaya, Supachai Puikaewcome seperti dipetik oleh Reuters pada Selasa.

Penumpang pasport curi itu dibantu oleh dua warga Iran yang menguruskan tempahan tiket daripada sebuah agensi pelancongan yang sudah dilanggani oleh orang tengah itu sejak tiga tahun lalu.

Sementara itu, Ketua Pengarah Imigresen Aloyah Mamat berkata dua penumpang pasport curi itu menggunakan pasport yang sama untuk masuk dan keluar dari Malaysia.

"Kita tidak dapat kesan. Sistem (pasport) kita biometrik. Saya tidak pasti pasport mereka ada biometrik atau tidak," katanya, sambil menegaskan semua protokol keselamatan sudah dipatuhi.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman pada Isnin memaklumkan siasatan berhubung isu pasport curi itu kini bertumpu kepada aspek penglibatan sindiket pasport.

Sumber: Astro Awani 

Adakah mereka kembali bersama?

Kembali demi Bieber?
Justin Bieber dan Salena Gomez


RASA cinta antara bintang remaja, Justin Bieber dan Selena Gomez, ternyata masih menebal.

Jumaat lalu, bekas pasangan kekasih ini dilihat mengunjungi sebuah restoran untuk sarapan bersama.

Menurut pemilik restoran Don Pepe’s McAllen, Lori Johnson, Bieber dan Gomez datang bersama pengawal peribadi masing-masing pada jam 10.30 pagi.

“Hampir dua jam mereka duduk bersama sambil menikmati sarapan, kemudiannya mereka dilihat berciuman dan berpelukan.

“Mereka seperti pasangan kekasih. Malah, mereka juga seakan tidak menghiraukan orang sekeliling,” kata sumber itu.

Pun begitu, baik Bieber mahupun Gomez, masing-masing belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perkara itu.

Dominique Diyose: Sorok bakal suami

Dominique Diyose


AKTRES cantik, Dominique Diyose, memberitahu perancangannya untuk berkahwin pada tahun ini.

Menurut bintang berusia 25 tahun itu, dia berharap perkahwinan itu dapat diadakan pada Ogos depan.

“Saya menerima lamaran pada Ogos tahun lalu. Jadi, kalau tiada halangan, Ogos tahun ini saya akan berkahwin,” kata pelakon filem, Guardian ini.

Pun begitu, Dominique masih merahsiakan bakal suaminya itu.

“Dia seorang pereka dalaman. Tapi, kadang kala, dia juga turut sertai bidang peragaan,” katanya yang pernah menjalinkan hubungan cinta bersama Jonathan Frizzy.

Sinar Harian 

Nasihat Kak Engku buat Hanez Suraya

Nasihat Kak Engku buat Hanez Suraya
Kak Engku


ISU pelakon kontroversi, Hanez Suraya yang dituduh merampas suami orang bukan saja mendapat perhatian meluas daripada masyarakat tetapi juga golongan selebriti termasuklah Rita Rudaini, Rabecca Nur Al Islam, Hafiz Hamidun dan Chef Wan.

Terbaru, seakan-akan ‘terpanggil’ untuk menasihati pelakon Autumn Di Hatiku itu adalah penyampai radio Sinar FM, Raja Azura Tengku Ahmad Tajudin atau yang lebih mesra disapa sebagai Kak Engku.

Menurut Kak Engku, Hanez sepatutnya menghormati perasaan wanita lain sementelahan lagi dia juga adalah seorang wanita.

“Pada saya, hormatilah hati wanita lain. Fikirlah, jika lelaki itu boleh berbuat demikian pada isterinya, iaitu wanita yang telah bersusah payah melahirkan anak untuknya, tak mustahil sekiranya dia boleh berbuat perkara sama pada Hanez.

“Buka minda, pasti ada sebab mengapa rumah tangga mereka bermasalah? Lagi pula Hanez pasti belum tahu apa sebenarnya masalah yang melanda pada mereka berdua?,” katanya pada Sinar Harian ketika ditemui di Menara Kuala Lumpur (Menara KL), baru-baru ini.

Tambahnya lagi, Hanez juga tidak sepatutnya mencampuri langsung urusan rumah tangga mereka sebaliknya biar ia diselesaikan terlebih dahulu.

“Apabila masalah dah selesai, tak salah kalau Hanez nak meneruskan hubungannya dengan lelaki itu.

“Perjalanan hidup ini masih jauh. Fikir dahulu sebelum kita nak bercakap dan jangan dengar daripada sebelah pihak saja,” katanya.

Dalam pada itu, Kak Engku mengakui yang dia kini semakin selesa bergelar ibu tunggal pada tiga anaknya setelah bercerai dengan Adzmin Tan Sri Osman, pada 2010.

“Saya tak terfikir lagi soal kahwin, apatah lagi saya seronok dengan hidup begini. Sekarang ini, saya sibuk dengan kerja dan anak-anak.

“Jika berkahwin sekalipun, lepas itu tak menjalankan tanggungjawab, berdosa juga kan? Jadi, biarlah begini. Kalau ada jodoh, adalah nanti.

“Jangan risau, bila saya nak kahwin nanti, saya akan umumkannya,” katanya sambil tergelak.

Cipta sejarah dari Menara KL

Sementara itu, Kak Engku berjaya mencipta sejarah apabila menjadi penyampai radio wanita berstatus ibu tunggal yang bersiaran secara langsung dengan Sinar FM dari ketinggian 300 meter di atas Lapangan Terbuka Menara KL, pada 7 Mac lalu.

Sejarah itu dicipta bersempena Hari Wanita Sedunia yang disambut pada 8 Mac lalu sekali gus menyahut cabaran daripada Pengurus Kandungan Sinar FM, Rizal Sahimy.

Selain itu, ia juga bertujuan mengumpulkan dana untuk persatuan ibu tunggal demi membela nasib golongan itu.

“Sering kali, setiap tahun apabila tibanya Hari Wanita Sedunia, saya hanya bercakap mengenai nasib, kecekalan dan kekuatan seorang wanita.

“Tetapi untuk tahun ini, saya tidak lagi hanya mahu bercakap. Saya mahu melakukannya!. Cakap mestilah serupa bikin.

“Lagi pula, niat saya adalah baik, iaitu untuk mengumpul dana buat mereka,” katanya.

Kak Engku berada di ‘awangan’ bagi mengendalikan segmen Sinar Pagi dari jam 6 hingga 10 pagi.

Namun begitu, dia telah bersiap sedia sejak dari jam 5 pagi lagi dengan dibantu oleh Koordinator Kawalan Keselamatan Menara KL, Faizul Abdul Razak dan dua petugas dari Nas Team.

“Saya akui agak gementar. Terus terang dari semalam (6 Mac) saya tidak dapat tidur dan makan apa-apa.

“Terdapat empat cabaran yang saya perlu lalui. Tapi ketika cabaran duduk di tebing paling hujung, nyawa saya bagaikan berada di hujung kaki.

“Namun begitu, selepas melunjurkan kaki, saya sudah terasa lega dan perasaan gerun itu kemudiannya hilang sedikit demi sedikit.

“Alhamdulillah, akhirnya saya dapat lakukan dengan baik. Terasa sayu juga, dapat bantu mereka dengan hanya cara yang begini,” katanya.

Begitu pun, kata Kak Engku, dia mengharapkan agar semangat ini dapat memberi inspirasi buat semua ibu tunggal sekali gus menjadi kebanggaan buat anak-anaknya.

Hasil kutipan dan pembelian tiket pengunjung pada waktu siaran berkenaan, mereka berjaya mengumpulkan RM3,000.

Dalam pada itu, pada September depan, Kak Engku akan menyertai acara tahunan Menara KL iaitu Base Jump.

“Saya cukup sukakan dua perkara iaitu cabaran dan memasak. Malah, saya sangat suka dengan rancangan Fear Factor dan Masterchef.

“Namun, saya tidak dapat nak menyertainya disebabkan terikat dengan tugas di konti dan pengacaraan,” kata pengacara Primadona ini.

Sinar Harian 

MH370 'hilang' kerana kuasa tuhan

MH370

SHAH ALAM - Misi mencari dan menyelamat pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 penerbangan MH370 ke Beijing yang dilaporkan hilang dari radar Sabtu lalu telah masuk hari ketiga.

Namun, sehingga jam 11 malam, masih tiada sebarang petanda yang menunjukkan perkembangan positif terhadap misi tersebut.

Segala teknologi dan peralatan canggih dari seluruh dunia telah dikerahkan dalam misi itu tetapi masih tiada hasil setakat ini.

Melihat kepada kegagalan sains moden dalam mengesan lokasi MH370, bekas ketua juruterbang B777 Fleet MAS, Kapten Noruddin Abd Majid tidak menolak kehilangan pesawat berkenaan adalah kerana kuasa tuhan..

"Dunia berada pada tahap teknologi yang tertinggi di mana seseorang berjalan di lorong pun dapat dilihat daripada angkasa dan dapat diketahui identitinya.

"Apa pun yang berlaku, sebagai orang beriman, ini adalah ketentuanNYA. Ini bukan pertama kali berlaku di mana pesawat hilang daripada udara," katanya yang dipetik pada laporan sebuah TV, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau menyentuh tentang kehilangan pesawat itu dari radar pada ketinggian 35,000 kaki secara tiba-tiba.

"Satu dunia sudah melihat di mana sebuah kapal terbang yang berada pada ketinggian 35,000 kaki dengan kelajuan 855 kilometer (km) sejam dan kalau tak silap 14.5 km seminit melepasi pantai timur semenanjung dan baru saja hendak memasuki ruang udara Vietnam, hilang secara tiba-tiba.

"Berdasarkan kenyataan (pihak berkuasa), sebelum masuk ruang udara Vietnam, dalam kawalan positif dengan Air Traffic Control (ATC), pesawat tiba-tiba hilang terus dari skrin radar. Tidak ada kesan langsung.

"Ini mengelirukan dan satu perkara ajaib yang kita kena terima. Dunia kena terima," katanya.

Ketika ditanya soal tindakan yang boleh dilakukan, beliau berkata doa adalah senjatanya.

"Doa daripada orang-orang soleh yang dekat dgn ALLAH dan juga keluarga kerana mereka sedang beremosi. ALLAH melihatnya," katanya.

Dalam pada itu, beliau menolak kemungkinan pesawat itu meletup di udara, ekoran tiada petanda ataupun serpihan yang ditemui selepas tiga hari operasi mencari dilancarkan.

"Kalau meletup sekalipun di udara, mesti ada serpihan. Pasti. Kerana pesawat ini terlalu besar. Enjinya adalah paling besar di dunia, sama saiz dengan badan Boeing 737.

"Tapi tak ada petanda. Tak ada serpihan. Tak ada tanda pada bacaan radar, jadi, tidak mungkin," katanya.

Beliau terlibat dalam operasi membawa pesawat Boeing 777-200 itu ke Malaysia pada tahun 2002.

Sumber: Sinar Harian 

Candlelight vigil held for passengers on MH370

 

A candlelight vigil was held in Kuala Lumpur on Monday for the passengers of missing Malaysia Airlines (MAS) flight MH370.

People gathered in the capital to sing songs and pray as the search continues for the missing airliner.

They also wrote messages on Chinese lanterns and released them into the sky.

The vigil follows prayers which had been held nationwide on Sunday and Monday.

Flight MH370 vanished from radar screens early on Saturday about one hour into a flight from Kuala Lumpur to Beijing with 239 people on board.

With no confirmation that the Boeing 777 had crashed, hundreds of distraught relatives are still waiting anxiously for any news.

Astro Awani 

"Raja Bomoh" to help locate missing MH370


SEPANG: The mystery surrounding the missing Malaysia Airlines flight MH370 has captured the attention of a well-known 'bomoh' (shaman), Ibrahim Mat Zin.

Ibrahim, who is known as Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP, arrived at the KL International Airport (KLIA) on Monday, claiming to be invited by one of the country's top leaders, to help locate the missing plane using a spiritual method and prayer.

"We use fish trap hook and a bamboo binocular to look and ask for the victims to be found as soon as possible," he told reporters here Monday.

He was also seen to have performed a prayer at the KLIA entrance.

"During my prayer, my eyes hurt and my vision turned black. I think the plane is still in the air or has crashed into the sea.

"I will come back here (to KLIA) in another two days after performing my prayers and I will bring something," he said.

At the same time, Ibrahim also called on all quarters to pray for the safety those on board the missing flight.

The Raja Bomoh, who has 50 years of experience, became popular after offering his service to search for victims in several major cases, including in the Highland Tower tragedy, Kuala Dipang flood and the Mona Fendy murder case.

Bernama

Jangan tuding jari salahkan sesiapa, kata Tun M


PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta semua pihak supaya tidak menuding jari menyalahkan sesiapa berhubung kehilangan pesawat MH370 kerana ia tidak membantu merungkaikan misteri insiden itu.

Katanya, setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya dan beliau percaya pihak berkuasa telah melakukan yang terbaik untuk mengesan pesawat yang hilang sejak awal pagi Sabtu lepas.


"Perkara itu (tuding-menuding) tidak akan menyelesaikan masalah," katanya semasa ditemui selepas bertemu dengan keluarga penumpang pesawat MH370 yang ditempatkan di Hotel Everly di sini pada petang Isnin.

Beliau diiringi oleh isteri, Tun Dr. Siti Hasmah Ismail dan anak, Datuk Mukhriz Mahathir yang juga Menteri Besar Kedah bersama menantunya, Datin Seri Norzieta Zakaria.

Menurut Dr. Mahathir, terserahlah kepada pihak berkuasa untuk menentukan soal tahap keselamatan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) susulan penggunaan pasport curi untuk menaiki pesawat malang itu.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada Ahad mempersoalkan bagaimana pegawai imigresen di KLIA tidak membuat pemeriksaan yang teliti sehingga boleh melepaskan dua penumpang yang menggunakan pasport curi.

"Saya masih hairan tak kan (pegawai imigresen) tak boleh fikir, orang Itali dan Austria tapi muka macam orang Asia," katanya seperti dipetik oleh Bernama.

Menurut Ahmad Zahid, satu siasatan dalam terhadap Jabatan Imigresen telah dimulakan oleh sebuah pasukan khas yang diketuai oleh Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Aloyah Mamat.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman dalam sidang media pada Isnin malam menegaskan siasatan ke atas rakaman visual pergerakan dua penumpang misteri itu menunjukkan semua protokol keselamatan di KLIA telah dipatuhi.

Oleh itu, siasatan pihak berkuasa berhubung dua pasport curi yang digunakan untuk menaiki pesawat MH370 itu kini bertumpu kepada aspek penglibatan sindiket pemalsuan pasport.

Beliau juga mengesahkan, selepas meneliti rakaman dan foto, dua penumpang berkenaan bukan lelaki Asia.

http://www.astroawani.com/news/show/raja-bomoh-turut-bantu-cari-pesawat-mh370-31639
Sementara itu, Mukhriz memberitahu beliau bertemu dengan empat keluarga mangsa yang berasal dari Kedahdan menyampaikan rasa simpati serta sokongan moral kepada mereka.

"Saya dapat bayangkan betapa sukarnya... mereka meluahkan perasaan bahawa amat sukar menunggu begitu lama tetapi maklumat yang diperoleh cuma sedikit.

"Mereka juga menyatakan tidak mahu menerima maklumat palsu yang membuahkan harapan namun akhirnya kecewa setelah harapan itu tidak menjadi kenyataan.

"Harap-harap mereka yang menggunakan media sosial lebih sensitif dalam perkara ini," katanya.

Pesawat MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada radar, kira-kira sejam selepas berlepas dari KLIA pada pukul 12.41 tengah malam Jumaat. Ia sepatutnya dijadual tiba di Beijing pukul 6.30 pagi Sabtu.

Astro Awani 

Apa jua usaha kesan pesawat dibolehkan asal tidak canggah syariat, kata Jamil Khir


SHAH ALAM: Kerajaan amat mengalu-alukan usaha semua pihak untuk membantu mengesan pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang, dalam apa jua cara selagi ia tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata keterbukaan itu tidak menghalang mana-mana pihak menggunakan kaedah masing-masing namun dari segi perbomohan, ia tidak boleh dilakukan sehingga melanggar batas agama.

"Kita alu-alukan semua untuk bantu, sekarang tidak timbul soal mistik kerana yang penting pencarian kita dan kalau hendak mencari mestilah bertepatan dengan landasan agama.

"Saya minta mana-mana pihak jangan buat perlakuan yang bertentangan dengan syariat...dalam kaedah perbomohan, saya minta ia dilakukan tidak bercanggah dengan agama," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini, malam ini.

Terdahulu, beliau menghadiri Majlis Perasmian Program Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan kali ke-35 di sini yang disempurnakan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Jamil Khir berkata biarpun tidak semua rakyat dapat menghulurkan bantuan secara fizikal, namun doa yang berterusan supaya pesawat tersebut dijumpai adalah amat diperlukan.

Tambahnya, orang ramai turut dinasihatkan supaya tidak mengeluarkan sebarang komen negatif ataupun kutukan berhubung insiden itu sehingga mampu mengguris hati keluarga penumpang pesawat malang tersebut.

Pada Sabtu lepas, pesawat MAS penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing bersama 227 penumpang termasuk dua bayi dan 12 anak kapal itu hilang dari imbasan radar pada 1.30 pagi, kira-kira sejam setelah berlepas dari KLIA.

Pesawat itu membawa penumpang terdiri daripada warga 14 negara dengan lebih separuh merupakan warga China dan 38 rakyat Malaysia.

Sehingga kini, pesawat itu masih belum dikesan.-- Bernama

AS periksa kemungkinan lebih ramai rakyatnya atas MH370


KUALA LUMPUR: Kerajaan Amerika Syarikat sedang memeriksa kemungkinan terdapat lebih daripada tiga orang warga negara itu berada di atas pesawat MH370 yang hilang Sabtu lalu.

Pegawai maklumat Kedutaan Amerika Syarikat, Harvey Sernovitz berkata ia mungkin timbul apabila ada kemungkinan seseorang mempunyai dua kewarganegaraan dan menggunakan pasport yang berbeza.

Sernovitz menjelaskan pihak ya sedang bekerjasama rapat dengan Penerbangan Malaysia untuk mendapatkan kepastian tersebut.

Ketiga-tiga rakyat Amerika Syarikat yang tersenarai dalam senerai penumpang ialah Philip Wood, 51, dan dua kanak-kanak : Nicole Meng , empat tahun, dan Yan Zhang, dua tahun.

Beliau juga berharap aset tentera Amerika Syarikat yang dikerahkan bagi usaha mencari dapat mempercepatkan penemuan MH370.

"Saya rasa dari perspektif teknologi , peralatan radar dan sonar yang dibekalkan mampu membantu usaha yang dilakukan oleh Malaysia (mengesan MH370) dan semua pihak memainkan peranan yang penting."

Susulan permintaan dari kerajaan Malaysia, Amerika telah menghantar dua kapal tentera laut, USS Pinckney (DDG 91 ) dan USNS John Ericsson.

Amerika Syarikat juga turut menghantar sebuah pesawat Orion P -3C yang mempunyai radar carian jarak jauh, sonar dan keupayaan komunikasi.

Astro Awani 

Khabar angin MH370 semakin menjadi-jadi

(Dipetik daripada Astro Awani)

KUALA LUMPUR: Sejak kehilangan pesawat MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) sejak awal pagi Sabtu, ramai pihak mengambil kesempatan ini untuk mereka pelbagai khabar angin mengenainya.

Sehingga kini, informasi yang tidak benar itu dilihat banyak disampaikan melalui aplikasi Whatsapp, Facebook dan Twitter dan sebagainya.
Malah, sejurus selepas berita kejadian itu tersiar, spekulasi pertama yang heboh di media sosial adalah berita mengenai pesawat tersebut telah selamat mendarat di Nanning, China.

Naib Presiden kawalan Operasi Malaysia Airlines, Fuad Sharuji kemudiannya mengesahkan bahawa berita tersebut adalah palsu.

Sikap mudah percaya kepada khabar angin menyebabkan maklumat palsu yang diterima turut disalurkan kepada orang lain, sehingga ia menjadi viral.

khabar angin
khabar angin

khabar angin

 
khabar angin
 

 
khabar angin

Apa yang pasti, kesemua khabar angin ini adalah tidak benar dan bukan dari sumber yang sahih.

Walaupun pihak MAS dan kementerian telah berkali-kali menasihatkan agar berhenti menyebarkan  apa jua spekulasi mengenai berita kehilangan pesawat tersebut, namun masih ada lagi pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan saat genting ini sebagai satu platform untuk meraih publisiti.

Paling menyedihkan, ada juga yang berlakon di media sosial kononnya salah seorang ahli keluarga merupakan penumpang pesawat tersebut.

Sememangnya, kesemua rakyat Malaysia terutamanya ahli keluarga penumpang yang terlibat  menantikan berita baik dari misi pencarian.

Khabar angin yang disebarkan itu tidak lain hanyalah menambah sedih di hati mereka.

Sehingga kini, operasi mencari dan menyelamat pesawat MH370 sudah masuk hari keempat, namun pesawat Boeing 777-200 itu masih gagal dikesan.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata, operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan.

Hari 4: Mencari MH370, mengesan "Encik Ali"


KUALA LUMPUR: Usaha mengesan pesawat MH370 yang hilang sejak lebih 80 jam lalu diteruskan hari ini dengan operasi digerakkan di kawasan yang lebih luas meliputi 100 batu nautika daripada titik terakhir pesawat itu dikesan pada awal pagi Sabtu lalu.

Kawasan itu meliputi perairan di sebelah barat dan timur Semenanjung Malaysia mencecah sampai ke Vietnam dan utara Sumatera. Operasi disertai oleh 22 buah pesawat udara dan 44 buah kapal dari lapan buah negara.

Bagi memudahkan operasi, kawasan berkenaan dibahagikan kepada beberapa petak dan setiap kapal laut serta pesawat yang menyertai usaha tersebut masing-masing ditugaskan meneroka setiap petak itu.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman dalam sidang media pada Isnin malam menegaskan usaha itu akan dipergiatkan kerana adalah mustahak untuk mengesan pesawat berkenaan untuk memahami apa yang sebenarnya berlaku.

"Usaha ini masih lagi sebuah operasi mencari dan menyelamat dan bukannya operasi pemulihan bencana," katanya.

Pada sidang media sebelumnya pada tengahari Isnin, Azharuddin menyifatkan kehilangan pesawat yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing itu sebagai "misteri kehilangan pesawat yang belum pernah berlaku sebelum ini."


Pasport curi

Ketika operasi mengesan pesawat itu dipergiatkan, pihak berkuasa juga sedang mengesan seorang warganegara Iran yang didedahkan oleh seorang agen pelancongan di Thailand sebagai individu yang membeli tiket bagi pihak dua penumpang yang menaiki pesawat itu dengan pasport curi.

Agen pelancongan itu, Benjaporn Krutnait memberitahu akhbar The Financial Times pada Isnin, lelaki yang dikenalinya sejak tiga tahun lalu itu hanya dikenali dengan nama "Encik Ali".

Krutnait pada awalnya menempah untuk lelaki Iran itu dua tiket ke Eropah pada 1 Mac lalu melalui penerbangan Qatar Airways dan Etihad. Tiket itu kemudiannya terbatal kerana tidak dituntut oleh Ali.

Pada Khamis 6 Mac, Ali menghubungi Krutnait dan agen pelancongan itu menempah penerbangan Malaysia Airlines kerana itu tiket paling murah yang ada. Beliau menempah tiket itu melalui China Southern Airlines yang berkongsi kod penerbangan dengan MH370.

"Tidak ada bukti Encik Ali kenal dua lelaki yang menaiki pesawat (MH370) dengan pasport curi," lapor The Financial Times.


Tiket

Krutnait mendedahkan perkara itu kerana tidak yakin Ali ada kaitan dengan keganasan kerana tidak menempah secara khusus penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, sebaliknya meminta tiket termurah ke Eropah.

Kedua-dua penumpang misteri itu ditempah untuk penerbangan Kuala Lumpur ke Beijing sebelum meneruskan penerbangan ke Amsterdam sebelum masing-masing ke Frankfurt dan Copenhagen.

Azharuddin dalam sidang media pada Isnin malam turut menegaskan siasatan ke atas rakaman visual
pergerakan dua penumpang misteri itu menunjukkan semua protokol keselamatan di KLIA telah dipatuhi.

Oleh itu, siasatan pihak berkuasa berhubung dua pasport curi yang digunakan untuk menaiki pesawat MH370 itu kini bertumpu kepada aspek penglibatan sindiket pemalsuan pasport.

Beliau juga mengesahkan, selepas meneliti rakaman dan foto, dua penumpang berkenaan bukan lelaki Asia.

Astro Awani

'Raja Bomoh' turut bantu cari pesawat MH370

Ibrahim Mat Zain

SEPANG: Kehilangan pesawat MH370 sejak Sabtu lepas turut mendapat perhatian "Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP" Ibrahim Mat Zin.

Beliau berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini pada Isnin, mendakwa dijemput oleh seorang pegawai tertinggi negara bagi menggunakan kaedah ilmu tradisional dan solat hajat.

"Kami menggunakan bubu mata pancing dan teropong yang diperbuat daripada buluh untuk meminta, berdoa supaya melepaskan mangsa-mangsa yang terlibat agar dapat dijumpai secepat mungkin," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau yang melakukan solat sunat hajat di kawasan pintu ketibaan KLIA turut mendapat perhatian orang ramai yang tidak berputus asa mendoakan pesawat yang hilang ditemui selamat.

"Walaubagaimanapun, saya akan kembali ke KLIA dalam masa dua hari selepas melakukan doa dengan membawa sesuatu ke sini," katanya.

Pada masa sama, Ibrahim juga meminta orang ramai meneruskan upacara keagamaan masing-masing mendoakan supaya kesemua penumpang dan anak kapal selamat kembali ke tanah air.

Raja Bomoh berpengalaman selama 50 tahun itu menjadi popular apabila memberi perkhidmatannya dalam beberapa kes bencana negara termasuk kejadian Highland Tower runtuh, kes pencarian mayat semasa banjir di Kuala Dipang, Kampar Perak dan kes pembunuhan seorang ahli politik oleh Mona Fendy. -- Bernama

Fishermen to assist search and rescue of MH370


PUTRAJAYA: Fishermen with 1,788 fishing vessels in Kelantan and Terengganu have offered to help in the search and rescue of the missing MH370 aircraft.

Agriculture and Agro-based Industry Minister Datuk Seri Ismail Sabri said the fishermen will keep a look out and report anything unusual to the authorities when they are out on their usual fishing rounds.

"The fishermen may not have sophisticated equipment, but they know the sea well because that's where their livelihood is," he said at the Everly Hotel, after meeting family members who were waiting for updates on the MH370 which went missing on Saturday.

Ismail added that he has also spoken to his counterparts in Indonesia and Thailand, and their fishermen have also expressed their intention to assist in anyway they can.

He said he had also discussed this with acting Transport Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein and he too had welcomed the assistance by the fishermen.

MH370, a code share flight with China Southern Airlines, left KLIA for Beijing at 12:41am Saturday morning.

All communication with the plane was lost at 2:40am and no distress signal or call was received.

The flight had registered 239 passengers, 38 of them Malaysian. It was scheduled to arrive at Beijing International Airport at 6:30am local time, Saturday.

Astro Awani 

Thailand exposed as crime hub over MH370 stolen passports

BANGKOK(AFP): Thailand's role as a hub for criminal networks using false documents is in the spotlight after two unknown passengers on vanished flight MH370 used passports stolen in the kingdom, sparking fears of a terror attack.

Two European names were on the passenger list for the missing Malaysia Airlines flight, which disappeared in the early hours of Saturday en route from Kuala Lumpur to Beijing.

But neither Christian Kozel, an Austrian, nor Luigi Maraldi from Italy, ever boarded the plane -- instead two mystery passengers used their passports, which had been stolen from the men in separate incidents in Thailand.

The revelation has triggered a terror probe by Malaysian authorities, who are working with other intelligence agencies including the FBI.

"Thailand has been used by some international terrorist groups as a zone of operation, to raise funds or to plan attacks," said Rommel Banlaoi, an analyst on terrorism in South-East Asia.

In 2010, two Pakistanis and a Thai woman were arrested in Thailand on suspicion of making false passports for Al-Qaeda linked groups, as part of an international operation linked to the 2008 attacks in Mumbai and the Madrid train bombings in 2004.

But Banlaoi stressed that the false passports used on the Malaysia flight "could also be linked to other criminal activities, like illegal immigration".

"Thailand is a destination for international crime organisations who use it to secure travel documents, financial documents," a Thai intelligence source told AFP.

"It's not just linked to terrorism but to other crimes. It's a complex network, connected to other networks."

The intricate web includes Thais and foreigners, passport thieves, counterfeiters, intermediaries and clients, he said.

Thai police have announced an investigation into a possible passport racket on the resort island of Phuket -- Maraldi's passport was stolen there in 2013 and Kozel's on a flight from Phuket to Bangkok, according to authorities in Vienna.

Flight information seen by AFP shows that two tickets in Kozel and Maraldi's names were issued in Pattaya, a beach resort south of Bangkok, on March 6, 2014, and were paid for in Thai baht.

So far little has emerged about the passengers who used the stolen passports to board the vanished flight -- Malaysia said Monday it had identified one of the men using airport video surveillance, but would only reveal that he was not a Malaysian national.

Malaysia's interior minister had earlier said the suspect passengers had "Asian facial features", according to a report.

Police turn blind eye

Geographically well-placed and with a major international airport, Thailand is best known for being a hub for drug and wildlife trafficking, including elephant ivory from Africa.

But it also supplies documents to illegal immigrants moving within or passing through the region.

The route of the two unknown MH370 passengers -- from Kuala Lumpur via Beijing then on to Europe -- was "a typical path," for illegal immigrants one diplomatic source told AFP, adding that a large proportion of passports stolen from tourists in Thailand were then used for illegal immigration.

"They (the passports) are genuine, so they find someone who looks like the owner, or they falsify the first page," the source said.

The ease with which police officials can be paid off also helped the industry to thrive.

"The police can turn a blind eye if you have the money," he added.

Under Thai law, anyone caught selling or "owning in order to sell" an illegal passport can be sent to prison for up to 20 years.

But entering Western countries with a stolen Western passport "is not easy," said Ahmed Salah Hashim, Associate Professor at Singapore's S. Rajaratnam School of International Studies.

He gives credence to the theory that terrorists may have targeted MH370, particularly since the two stolen passports were under Interpol surveillance.

Thailand does not check passports against Interpol's Stolen and Lost Travel Documents (SLTD) database -- which has more than 40 million entries -- a senior Thai immigration police officer told AFP.

The international police organisation has urged countries to screen all passports "for the sake of innocent passengers".

"I sincerely hope that governments and airlines worldwide will learn from the tragedy of missing flight MH 370 and begin to screen all passengers' passports prior to allowing them to board flights," said Interpol Secretary General Ronald Noble.