Saturday, 8 August 2015

New-look United enjoy winning start

Premier League, Old Trafford - Manchester United 1 (Walker og 22) Tottenham Hotspur 0

Manchester United opened the Premier League season with a 1-0 victory over Tottenham Hotspur thanks to Kyle Walker's own goal.

Isu derma RM2.6 bilion: Shahrir jawab 15 soalan dikemuka anak MB Johor

SHAHRIR: Selama saya dalam Majlis Tertinggi Umno atau Jawatankuasa Perhubungan Umno Negeri, soal derma tidak pernah dibangkit atau didedahkan kepada ahli-ahli Majlis Tertinggi dan perhubungan negeri. -Gambar fail

KUALA LUMPUR: Susulan persoalan yang ditimbulkan beberapa pihak berhubung wang derma berjumlah RM2.6 bilion ke akaun peribadi perdana menteri, Ahli Parlimen Johor Bahru Tan Sri Shahrir Abdul Samad tampil memberikan jawapan.

Antara yang menarik perhatian beliau ialah 15 persoalan yang diajukan ahli parlimen belia yang juga anak kepada Menteri Besar Johor Datuk Seri Khaled Nordin, Akmal Saufi Mohamed Khaledyang mahukan penjelasan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung dana tersebut.

Menerusi akaun Facebook peribadinya, Akmal Saufi meminta Najib untuk menjelaskan sama ada wang derma berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya adalah untuk kegunaan kerajaan, UMNO ataupun peribadi.

Akmal Saufi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan, Undang-Undang dan Integriti Parlimen Belia Malaysia bertanya soalan tersebut selepas hasil siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan dana RM2.6 bilion itu bukan dari wang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Berikut adalah jawapan Shahrir berhubung derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib dan juga mengenai isu 1MDB sepertimana disiarkan oleh Utusan Malaysia hari ini:

1. Ketika Perdana Menteri menerima dana sejumlah RM2.6 bilion, adakah Datuk Seri sedia maklum sejumlah wang telah memasuki akaun Datuk Seri?

Jawapan: Bukan sahaja Perdana Menteri tahu tapi Bank Negara pun tahu.

2. Apakah bukti duit tersebut merupakan derma dan bukan duit berkaitan 1MDB mahupun pihak yang mempunyai transaksi berkaitan 1MDB?

Jawapan: Penyiasatan telah dijalankan. 1MDB pernah menafikan ada duitnya yang dimasukkan ke dalam akaun dana politik Perdana Menteri, Presiden Umno ataupun Pengerusi Barisan Nasional (BN).

3. Adakah sumbangan tersebut merupakan sumbangan kepada kerajaan dan adakah untuk UMNO atau tujuan peribadi?

Jawapan: Untuk politik, iaitu UMNO dan BN.

4. Jika duit tersebut adalah sumbangan buat UMNO, adakah kepemimpinan Umno terutamanya Majlis Tertinggi mengetahui tentang derma itu?

Jawapan: Selama saya dalam Majlis Tertinggi UMNO atau Jawatankuasa Perhubungan UMNO Negeri, soal derma tidak pernah dibangkit atau didedahkan kepada ahli-ahli Majlis Tertinggi dan perhubungan negeri.

5 Jika Majlis Tertinggi UMNO tidak mengetahui, adakah ini bermaksud UMNO tidak akan mengetahui kewujudannya jika Datuk Seri tidak memaklumkan kewujudannya?

Jawapan: Sama seperti jawapan bagi soalan keempat.

6. Bilakah Datuk Seri bercadang untuk memaklumkan kepada Majlis Tertinggi jika tidak didedahkan kepada Majlis Tertinggi?

Jawapan: Sama seperti jawapan bagi soalan keempat.

7. Andai kata derma tersebut merupakan derma peribadi kepada Datuk Seri dan bukan kepada UMNO, adakah Datuk Seri menerimanya ketika memegang jawatan sebagai salah seorang ahli jemaah menteri?

Jawapan: Perdana Menteri sudah menyatakan derma itu bukan untuk peribadi.

8. Bolehkah seorang menteri, Timbalan Perdana Menteri atau Perdana Menteri menerima derma apabila sedang memegang jawatan di dalam kerajaan?

Jawapan: Adakah Menteri Besar dilarang mencari dana politik?

9. Adakah duit derma tersebut perlu diisytiharkan kepada rakyat dan ahli Kabinet yang lain?

Jawapan: Sejak bila derma politik dan dana politik perlu didedah kepada semua pihak. Namun, keadaan ini boleh diubah dengan undang-undang supaya dana politik harus telus. Buat masa ini, tidak ada undang-undang lagi. Saya sokong diadakan kerangka undang-undang untuk dana politik sesuai dengan transformasi yang dicadangkan di bawah program transformasi kerajaan.

10. Adakah Gabenor Bank Negara dan cendekiawannya sedar akan pergerakan duit sejumlah RM2.6 bilion ke dalam negara?

Jawapan: Tentulah Bank Negara sedar dan tahu tentang pergerakan duit ini.

11. Adakah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sedar mengenai sejumlah duit yang telah diterima Datuk Seri?

Jawapan: LHDN tentunya sedar kerana penderma tidak dikecualikan dari cukai pendapatan tetapi penerima tidak kena bayar cukai ke atas derma yang diterima.

12. Jika ya, adakah Datuk Seri telah membayar sebarang cukai pendapatan berdasarkan nilai duit tersebut?

Jawapan: Sama seperti jawapan bagi soalan ke-11

13. Adakah seorang Perdana Menteri boleh mendapat pengecualian cukai?

Jawapan: Elaun menteri, Perdana Menteri dan menteri besar tidak dikecualikan daripada cukai, yang dikecualikan cukai pendapatan ialah elaun wakil rakyat sahaja.

14. Jika Datuk Seri Najib mendapat pengecualian cukai, adakah pengecualian tersebut kepada gaji Perdana Menteri atau apa saja derma yang diterima beliau?

Jawapan: Derma politik tidak dikenakan cukai tetapi penderma tidak dikecualikan dari cukai. Hanya selepas 1 April 2015, derma lebih dari RM500,000 dikenakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) tetapi tidak jelas sama ada derma politik dikecualikan.

15. Jika derma tersebut adalah bagi tujuan kerajaan, mengapa Kementerian Kewangan tidak mengetahui kewujudannya?

Jawapan: Tidak ada siapa pun yang mengatakan derma itu untuk tujuan kerajaan. Jadi tidak timbul soalan ini.

- Sumber: Astro Awani 

'Jangan paksa Muhyiddin letak jawatan' - Shahrizat

SHAHRIZAT: Kita tidak perlu suruh Datuk Seri Najib letak jawatan mahu pun Tan Sri Muhyiddin selaku Timbalan Presiden. Tidak perlu.

BERA: Pergerakan Wanita UMNO meminta desakan supaya Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan selaku Timbalan Presiden UMNO dihentikan, sebaliknya memberi sokongan kepada beliau untuk berkhidmat dalam parti.

Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, Muhyiddin mempunyai hak dan tidak melanggar mana-mana peraturan untuk terus memegang jawatan nombor dua dalam parti terbesar orang Melayu itu meskipun digugurkan daripada barisan Kabinet.

"Terpulanglah kepada peribadi masing-masing mereka kepemimpinan tertinggi dalam parti. Cuma yang saya tahu kalau tidak letak jawatan, itu tidak melanggar mana-mana perundangan dan peraturan yang ada," beliau memberitahu sidang media selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Bera di Kompleks Rakan Muda di sini.

Tambahnya, tekanan supaya meletak jawatan apabila menjadi pemimpin adalah lumrah dalam politik sepertimana yang turut dirasakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Jadi pada saya, kita tidak perlu suruh Datuk Seri Najib letak jawatan mahu pun Tan Sri Muhyiddin selaku Timbalan Presiden. Tidak perlu," ujar Shahrizat.

Beliau turut mengingatkan semua pihak bahawa UMNO perlu kekal stabil ketika situasi politik yang melanda parti pada masa ini.

Pada Khamis, Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunus yang sebelum ini membatalkan undangan kepada Muhyiddin untuk merasmikan persidangan perwakilan bahagiannya, dan mendesak bekas Timbalan Perdana Menteri itu meletak jawatan serta bersara daripada arena politik.

- Sumber: Astro Awani 

Penawar demam denggi kini di pasaran

Kajian pakar telah mendapati jus daun betik dapat meningkatkan bilangan sel platlet darah di dalam pesakit demam denggi. - Gambar hiasan

GEORGE TOWN: Ubat yang diekstrak daripada daun betik untuk dijadikan penawar demam denggi sudah berada di pasaran, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya.

Beliau berkata ubat dalam bentuk cecair dan kapsul itu boleh didapati di hospital dan farmasi.

"Buat permulaan, kementerian hanya mengedarkannya dalam bentuk cecair. Bagi kapsul orang ramai boleh membelinya di farmasi," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidifitri Homestay Pulau Pinang di Teluk Bahang dekat sini.

Yang turut hadir Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Rashidi Hasbullah dan Konsul Jeneral Republik Indonesia di Pulau Pinang, Taufiq Rodhy.

Dalam perkembangan lain, Dr Hilmi berkata Kementerian Kesihatan belum membuat keputusan berhubung larangan penggunaan rokok elektronik (e-rokok).

"Anak-anak muda kita cenderung letak macam-macam dalam e-rokok seperti nikotin, dadah dan daun ketum. Ini yang dilarang," katanya.

Beliau berkata pihak kementerian sedang menggubal akta baharu untuk perokok dan hasil produk tembakau yang merangkumi penggunaan e-rokok dan shisha.

Katanya ketika ini akta sedia ada adalah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 mengikut Akta Makanan 1983.

- Sumber: Bernama

'SPRM sahkan derma saya peroleh bukan rasuah' - Najib

NAJIB: Jangan kata saya jual negara. Saya tidak akan jual negara, saya Perdana Menteri yang akan dipertanggungjawab atas apa saja yang saya lakukan.

KUALA LUMPUR: Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak menegaskan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan bahawa derma politik yang diperolehnya bukan rasuah dan bukan dana daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Jangan kata saya jual negara. Saya tidak akan jual negara, saya Perdana Menteri yang akan dipertanggungjawab atas apa saja yang saya lakukan. Dan saya terima (dana) pun bukan kerana saya bagi kontrak," katanya semasa berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bandar Tun Razak di ibu negara.

Beliau berkata, sebagai Presiden parti, beliau mengutip dana termasuk derma untuk kepentingan parti dan bukan untuk diri sendiri.

"Sebagai Presiden, saya kutip dana untuk kepentingan parti. Zaman dulu saya banyak (beri) pertolongan pada bahagian, haji, banyak rumah pulih, bahagian dapat tiap bulan, pentadbiran. Jangan bila saya diserang kita tuang minyak.

"Sebab itu SPRM sudah kata, itu bukan rasuah dan bukan duit 1MDB. Selesai. Ia dah selesai," ujarnya.

Najib juga mengulangi beliau sedia untuk membentangkan akaun UMNO jika pembangkang sedia untuk melakukan perkara sama.

"Pembangkang jangan tuduh sahaja. Bila pilihan raya, (jumlah) bendera pun kalah kita (dengan pembangkang). Tuan-tuan ingat itu (bendera) percuma ke? Mengarut. Mereka (pembangkang) ada 'punca'. Jadi sama-sama kita bentangkan," katanya.

- Sumber: Astro Awani 

Kejam, ikan paus dipotong hidup-hidup

Badan ikan paus (kiri) yang dipotong dan ikan masih bernafas (kanan) ketika proses memotong.

SEBUAH video yang dimuatnaik ke laman YouTube dikecam majoriti pelayar dan aktivis haiwan liar kerana memotong badan ikan paus gergasi yang masih hidup.

Video mengerikan tersebut menunjukkan ikan paus gergasi jenis Whale Shark yang masih bernafas dipotong sedikit demi sedikit bermula dari bahagian ekor.

Menurut South China Morning Post, kejadian tersebut berlaku di Guandong, China.

Selama dua minit proses memotong tersebut berjalan, kedengaran orang ramai yang berada di sekitar ikan paus tersebut bersorak sambil segelintir dari mereka merakam menggunakan telefon bimbit.

Video tersebut yang dimuatnaik semalam kini sudah menarik perhatian lebih 60,000 pelayar, di mana lebih seratus pelayar memberikan tanda 'tidak menyukai' video berkenaan.

"Saya bukan aktivis, tapi mereka menjerit kegembiraan ketika ikan tersebut dipotong. Kenapa?" kata pelayar yang menggunakan nama samaran Wharg.

"Okey, potong dan makan. Tapi kenapa tidak dibunuh terlebih dahulu? Saya tak dapat dibayang penyeksaan yang dilaluinya!" kata Nira Katsumi.

Rakaman tersebut yang di China telah menyebabkan beberapa pelayar memberi komen tidak elok mengenai benua Asia.

"Perkara paling teruk adalah orang Asia tidak memikul tanggungjawab ke atas budaya mereka. Mereka menutup mata bila ikan paus dipotong atau anjing digoreng (sebagai makanan)," kata Anonymous.

Sementara itu, Pengarah Pemuliharaan Shark Trust, Ali Hood memberitahu, video tersebut sangat mengerikan.

"Melihat haiwan hebat dilayan tanpa ehsan menguatkan lagi Shark Trust untuk memperhebatkan kempen kesedaran tentang haiwan-haiwan tersebut," katanya Ali dipetik Dailymail.

Menurut beliau, bangkai seekor Whale Shark mampu mencecah USD30,000 (RM118,290) dimana dagingnya dijadikan makanan dan siripnya dijual kepada restoran.

"Whale Shark mendapat permintaan tinggi kerana sirip, daging dan minyak hatinya.

"Walaupun Whale Shark tersenarai dalam lindungan Konvensyen Spesis Migrasi, undang-undang selalu gagal mengesan aktiviti-aktiviti seperti tangkapan haram," jelasnya lagi.

Selain dijadikan makanan, bahagian-bahagian tertentu Whale Shark seperti kulit boleh diproses menjadi beg dan minyak hatinya dijadikan sebagai produk kesihatan.

- Sumber: Sinar Harian 

Dua pengarah SPRM diarah tukar serta merta

Bahri (kiri) dan Rohaizad ketika meninggalkan pejabat SPRM Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA – Pengarah Bahagian Operasi Khas, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Bahagian Strategik Komunikasi, Datuk Rohaizad Yaacob ditukarkan serta merta ke Jabatan Perdana Menteri.

Sumber dalaman berkata, kedua-dua pengarah itu diarah melaporkan diri Isnin ini.

“Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan arahan itu pada hari ini” katanya.

Bahri dilihat keluar dari pejabatnya buat kali terakhir pada 6.30 petang sambil melambaikan tangannya kepada media.

Rohaizat ketika ditemui aras bawah Ibu Pejabat SPRM memohon maaf kepada media dan enggan mengeluarkan sebarang komen.

“Minta maaf, saya tiada komen. Terima kasih,” katanya.

Sebelum ini Bahri dalam satu kenyataan menegaskan akan mencari dalang yang mengarahkan penahanan pegawai SPRM yang terlibat dalam penyiasatan melibatkan SRC International Sdn. Bhd.

Katanya, pihaknya tidak ada masa berpolitik tetapi akan melaksanakan tugas seperti yang diamanahkan dan diharapkan oleh rakyat.

Manakala Rohaizad pula menyambut baik sokongan yang diberikan oleh pemimpin pembangkang yang hadir beramai-ramai ke Ibu Pejabat SPRM bagi menyatakan sokongan kepada kakitangan agensi penguatkuasaan berkenaan.

- Sumber: Sinar Harian 

Kembalikan dua pegawai SPRM, jika tidak...

Bahri (kiri) dan Rohaizad ketika meninggalkan pejabat SPRM Putrajaya, semalam.

SHAH ALAM - Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR), salah satu panel yang memantau perjalanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menuntut dua pegawai suruhanjaya itu dikembalikan.

Pengerusinya, Tan Sri Johan Jaafar dalam satu kenyataan menzahirkan rasa terkejut dengan tindakan menukar pegawai kanan SPRM yang terlibat dalam penyiasatan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu.

Menyifatkan pertukaran kedua-dua pegawai itu hanya akan menambahkan ketegangan, Johan berkata, Pengarah Operasi Khas, Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik, Datuk Rohaizad Yaakob harus dikembalikan semula dengan serta-merta bagi membolehkan mereka meneruskan tugas masing-masing di SPRM.

"Malah, pertukaran ini akan mencetuskan lebih banyak persoalan berbanding jawapan dan ia akan mewujudkan lebih banyak syak wasangka dan teori konspirasi," tegasnya.

Johan turut menyatakan sokongan terhadap kenyataan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin yang mahu sebarang bentuk 'intimidasi' dan tindakan terhadap pegawai-pegawai kanan SPRM dihentikan.

Semalam, Bahri dan Rohaizad dilaporkan ditukarkan serta-merta ke Jabatan Perdana Menteri dan akan mula berkhidmat pada Isnin.

Sebelum ini Bahri dalam satu kenyataan menegaskan akan mencari dalang yang mengarahkan penahanan pegawai SPRM yang terlibat dalam penyiasatan melibatkan SRC International Sdn. Bhd.

Katanya, pihaknya tidak ada masa berpolitik tetapi akan melaksanakan tugas seperti yang diamanahkan dan diharapkan oleh rakyat.

- Sumber: Sinar Harian