Sunday, 3 November 2013

Pahang Juara Piala Malaysia 2013, menang 1 - 0

Pahang Juara Piala Malaysia 2013
Sekitar perlawanan akhir Piala Malaysia 2013 antara pasukan Pahang dan Kelantan di Stadium Shah Alam, malam ini. Pahang menewaskan Kelantan 1-0. - Foto SINAR HARIAN oleh Zulfadhli Zaki

Pahang Juara Piala Malaysia 2013
Pemain Pahang, Matias Ruben Conti (tengah) dihalang pergerakanya oleh pemain-pemain Kelantan pada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Pahang dan Kelantan di Stadium Shah Alam, hari ini. - Foto Bernama

Pahang Juara Piala Malaysia 2013
Sekitar perlawanan akhir Piala Malaysia 2013 antara pasukan Pahang dan Kelantan di Stadium Shah Alam, malam ini. Pahang menewaskan Kelantan 1-0. - Foto SINAR HARIAN oleh Zulfadhli Zaki

PAHANG melakar sejarah apabila dinobatkan juara Piala Malaysia 2013 menundukkan pasukan Kelantan di Stadium Shah Alam, malam ini.

Gol tunggal dijaringkan oleh Matias Ruben Conti pada separuh masa kedua kekal sehingga ke akhir perlawanan menjadikan keputusan 1-0.

Sinar Harian

JKM siasat kes dera di taska

KUALA LUMPUR - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah diarah untuk menyiasat dakwaan penderaan seorang kanak-kanak oleh pengasuh di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Taman Melati di sini seperti dilaporkan media Jumaat lepas.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, JKM tidak menerima sebarang aduan mengenai kes berkenaan, dan pihaknya mendapati aduan itu dikemukakan kepada Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas).

"Semakan awal mendapati Taska itu tidak berdaftar. Siasatan segera akan dijalankan dan tindakan sewajarnya akan diambil," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Rohani menegaskan kementerian melalui JKM yang mengawal selia Taska amat memandang serius aspek keselamatan, kesihatan, kesejahteraan dan perkembangan menyeluruh kanak-kanak di Taska.

Sehingga bulan lepas sebanyak 2,910 Taska berdaftar dengan JKM berbanding 819 pada tahun 2011, katanya.

Rohani berkata, mana-mana Taska yang dikenal pasti tidak berdaftar atau melanggar syarat-syarat yang ditetapkan, JKM akan mengeluarkan surat peringatan dan memberi khidmat nasihat mengenai prosedur serta standard minimum untuk pendaftaran Taska.

"Sekiranya pengusaha berkenaan masih gagal mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam tempoh yang diberi, kertas siasatan akan dibuka bagi membolehkan tindakan pematuhan diambil seperti kompaun, tutup sementara, pembatalan pendaftaran dan pendakwaan," katanya.

BERNAMA

Malaysians' top searches on Google last month

Malaysians' top searches on Google last month

With so many news and views making their way into the headlines last month, what was the one thing that Malaysians searched for most on Google?

The summary of Google Zeitgeist results for the top gainers on www.google.com.my are out, check it out below:

1. Noreen Noor
80’s pop star best known for her hit song “Siang Terbayang Malam Merindu” passed away on Oct 22 of heart and kidney complications. The artiste, whose real name was Noraine Mohd Nor, was laid to rest at her hometown at KM16, Kampung Pulai, Malacca.

2. Southwest Airlines
A US Air Marshall was arrested for allegedly taking lewd pictures of female passengers. Upon admitting to the crime, Adam Bartsch, 28, was temporarily jailed but has since got out and will be facing a Nashville court on Nov 14.

3. Bajet 2014/Belanjawan
Malaysians were interested in Budget 2014 tabled by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak on Oct 25. The Budget saw the implementation of the Goods and Services Tax (GST) and a cut in sugar subsidy, among others.

4. Wawa Zainal/Anak Wawa Zainal
The 22-year-old model cum actress announced that she and hubby Aeril Zafrel had a baby boy on Aug 24. The couple first posted a photo of their offspring on Instagram on Oct 13.

5. Escape Plan
The action-packed movie starring Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jim Caviezel, and Vinnie Jones opened in Malaysian cinemas on October 10. The film follows Stallone's character Ray Breslin, a structural engineer who is incarcerated in the world's most secret and secure prison, aided in his escape by fellow inmate Emil Rottmayer (Schwarzenegger).

6. Takbir Raya
Eid-al-Adha or Hari Raya Haji related searches were top-of-mind.

7. 小 小 传奇(Little Little Legend)
This new TV series on Astro SHX debuted Nov 1.

8. Rowan Atkinson
Rumours of the actor embracing Islam, later proven untrue, circulated the net. It was initially reported by website sadabladi.com and an Israeli media site, israellycool.com.

9. Gravity
This highly-rated movie starring Sandra Bullock and George Clooneyopened in Malaysian cinemas on Oct 3. The sci-fi adventure centres on astronauts who survive the mid-orbit destruction of a Space Shuttle and attempt to return to Earth.

10. The Heirs
This Korean TV series debuted on Oct 9 and runs for 20 episodes. The drama follows a group of privileged, elite high school students as they are groomed to take over their families’ business empires.


Source: Astro Awani

'Siapa yang kurang ajaq tu?'

'Siapa yang kurang ajaq tu?'
Kelihatan patung yang tidak berkaki digantung ditepi jalan Sungai Limau sempena kempen Pilihanraya Kecil N20 Dun Sungai Limau, Kedah.


KURANG ajaq, atau sebutlah apa sahaja... biadab, terhina, terkutuk, melampau - semuanya paling untuk menceritakan hal satu perbuatan keji dalam kempen PRK Dun Sungai Limau ini.

Ya, mungkin ramai sudah tahu perbuatan terkutuk itu ialah meletakkan di tempat-tempat awam patung bahagian pinggang ke bawah dengan sebelah kaki terpotong (kudung) dengan tulisan 'KAKI USTAZ'.

Amat mudah untuk difahami bahawa sindiran itu dikaitkan dengan Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak, seorang tokoh pemimpin yang amat disanjungi oleh kawan dan lawan yang meninggal dunia pada 26 September lalu, antara lain bersabit komplikasi diabetes yang sebelum itu menjadi sebab kedua-dua kakinya terpaksa dipotong.

Baru-baru ini, tercetus kontroversi ketika kempen PRK Dun Sungai Limau apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin didakwa terlepas cakap mengaitkan penyakit yang dihidapi Azizan ketika mengulas isu kenaikan harga gula selepas kerajaan menarik balik subsidi harga bahan pemanis itu.

Susulan itu, anak Azizan, Mohamad Rafi'iy, 32, menuntut Muhyiddin meminta maaf kerana dikatakan menyentuh sensitiviti keluarganya yang masih bersedih atas pemergian bekas Menteri Besar Kedah itu.

Muhyiddin kemudian, dalam satu reaksi yang boleh disifatkan sebagaiagak dramatik menyambut gesaan itu dengan meminta maaf kepada keluarga Azizan sebagaimana yang dituntut.

Permintaan maaf Muhyiddin langsung diterima Puan Sri Faekah Syeikh Hamzah, balu Azizan yang langsung mendedahkan bahawa hubungan baik antara Allahyarham dengan Timbalan Perdana Menteri sudah lama, sejak 1960an lagi iaitu ketika kedua-duanya belum aktif sebagai ahli politik sepenuh masa.

Malah kata Faekah, dalam berkawan, Azizan sentiasa mengetepikan perbezaan politik menyebabkan beliau diterima baik rakan-rakan dari pelbagai latar belakang.

Namun, amat malang sekali, dalam keadaan kempen PRK sudah cuba dimurnikan oleh sifat saling menghormati dan maaf memaafi antara Muhyiddin dengan keluarga Azizan, ia dicemari pula oleh perbuatan tidak bertanggungjawab menggunakan patung berkaki kudung ini.

Setakat ini, tidak pula diketahui siapa atau pihak mana yang menjadi dalang tindak tanduk celaka ini! Apa yang jelas, pihak Pas dan BN sudah saling tuduh menuduh, 'hang kata aku, aku kata hang!'.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil KhirBaharom yang juga Ketua Umno Bahagian Jerai, semalam sudahpun membuat laporan polis berhubung perkara itu.

Sinar Harian

Highland Tower buat anda 'meremang'...

Highland Tower

KISAH runtuhan Highland Tower barangkali adalah kisah baharu bagi golongan muda yang lahir sekitar awal 1990-an.

Namun, bagi mereka yang pernah mengikuti perkembangan kes runtuhan yang berlaku pada 11 Disember 1993 sehingga mengorbankan 43 nyawa, pasti tahu banyak kisah yang terdengar selepas kejadian yang meninggalkan sejarah buat negara itu.

Kini, lokasi runtuhan sering dijadikan subjek buat pemburu entiti paranormal, begitu juga dengan penggiat seni yang mahu mencari kelainan dalam fi lem terbitan mereka.

Oleh kerana itu barangkali ada penonton yang sudah boleh mengagak tahap keseraman yang akan dialami sebaik menonton filem itu.

Namun, berbeza dengan karya terbaru dari Pierre Andre ini, filem yang menggunakan judul sama dengan nama kondominium itu memberi satu momentum baharu buat penggemar filem seram kerana ia bukanlah filem hantu tipikal yang biasa kita lihat dalam filem seram.

Apatah lagi filem ini melalui penggambaran dalam konsep found footage (sebahagian rakaman filem yang dijumpai atau dalam bentuk rakaman video) membuatkan jalan cerita terasa lebih real meskipun melalui proses suntingan seperti filem biasa.

Meskipun masih menerapkan unsur jeritan dan larian, namun segala tindak tanduk itu kena dengan situasi dan lebih penting ke semua peranan iaitu Mikael Andre, Nizam Zaidi, Eddy Rauf, Shima Anuar, Atikah Suhaimi dan Adibah Yunus; yang membawa nama sama dalam filem ini tidak nampak terlalu 'terbuat-buat'.

Secara ringkasnya filem ini mengisahkan Mika (Mikael) dan Nizam mempunyai idea untuk membuat dokumentari pendek di sebuah tempat seram, di mana mereka akan membuat liputan di sebuah bangunan yang bernama Highland Tower.

Dengan bantuan pihak produksi daripada MiG, Mika dan Nizam berjaya mendapat dana daripada pihak produksi tersebut kerana mereka berminat dengan idea yang dibentangkan oleh mereka dan turut menambah krew bagi membantu melancarkan penggambaran iaitu Shima Anuar, Atikah, Adibah, Eddy dan Kamal.

Namun, sebaik penggambaran bermula pada waktu tengah malam, pelbagai peristiwa pelik mula berlaku sehingga Atikah dan Shima di rasuk!


Kekuatan sinematografi

Bagi penulis perkara utama yang menjadi titik penting dalam sesebuah filem seram adalah kisah dan lokasinya.

Tanpa melibatkan makhluk dengan rupa yang menakutkan, filem yang berbentuk seakan dokumentari ini telah memberikan satu perasaan aneh pada penonton hanya dengan melihat sinematografi atau lokasi Highland Tower itu sendiri.

Dengan suasana sunyi, bangunan usang dan semak samun, ia sudah cukup memberi satu debaran yang tersendiri buat penonton.

Apatah lagi, Pierre bijak memancing perhatian penonton dengan meletakkan sedikit babak seram pada permulaan jalan cerita sebelum membawa penonton 'menjelajahi' Highland Tower.


Lakonan mantap!

Meskipun mempertaruhkan muka-muka baru dalam filem ini, bagi penulis lakonan mereka tidak wajar dipandang enteng terutamanya Eddy, Mikael dan Nizam.

Malahan kali ini, Eddy dan Mikael dilihat lebih berjaya mengemudi watak masing-masing dan Eddy kerap menimbulkan rasa lucu kerana sikapnya yang begitu takut sehingga beberapa kali mengajak rakannya untuk pulang.

Justeru, bagi pembaca yang masih belum menonton Highland Tower, penulis sarankan untuk menonton filem ini kerana ia lain dari lain dan anda akan saksikan sendiri keseramannya.

Sumber: Sinar Harian

China fireworks factory blast kills 11

China fireworks factory blast kills 11

Chinese police have detained two people after 11 died and 17 were injured by an explosion in a fireworks factory, state media reported Saturday.

The factory in southern China's Guangxi province exploded on Friday afternoon, the official Xinhua news agency said, without citing a cause.

Local police have detained the manager and the legal representative of the factory, the report said.
China has seen several firework-related disasters in recent years.

Eleven people died in February after a lorry carrying fireworks exploded and caused a highway bridge to collapse, local officials said.

Explosions at two different fireworks factories in China last year left a total of 14 people dead and 13 injured, Xinhua reported.

China's vast fireworks industry is notorious for lax safety standards. Exported Chinese fireworks often do not meet safety standards at their destination countries.

- AFP 

Kilang nafi proses bihun dan laksa berhampiran kandang babi

Kilang nafi proses bihun dan laksa berhampiran kandang babi

KUALA KETIL:  Kilang Bihun Bersatu Resources Berhad (KBBR) menafikan pihaknya memproses bihun dan laksa berhampiran sebuah ladang babi dan menegaskan dakwaan di beberapa laman sosial tidak berasas dan berunsur fitnah.

Pegawai Khas kepada Pengerusi KBB Resources Berhad, Ahmad Zafry Sulaiman, berkata kilang KBBR terletak di kawasan perindustrian Kuala Ketil dan bukannya terletak bersebelahan kandang babi.

Katanya, apa yang tersebar di media sosial itu sebenarnya sebuah kilang di Tasek Gelugor, Pulau Pinang dan ia bukan milik KBBR.

"Sebentar tadi media dibawa ke tempat memproses, kita dapati memang ternyata jelas kilang ini tidak berada berhampiran dengan kandang babi.

"Saya rasa tuduhan yang dibuat terhadap kami dalam media sosial itu tidak berasas," katanya.

Berikutan dakwaan terbabit,  hasil jualan syarikat terbabit juga terjejas teruk sejak isu itu heboh diperkatakan dan kerugian mencecah 20 peratus untuk tempoh sebulan.

Sehubungan itu, pihak syarikat memberi tempoh dua  minggu kepada pemilik blog dan Facebook berkenaan menarik balik dan meminta maaf kerana dakwaan yang dilihat telah menjejaskan reputasi dan imej kilang yang menjadi pembekal utama produk makanan seperti bihun dan laksa di negara ini.

Malah satu laporan polis juga telah dibuat berhubung  perkara itu.

Dalam pada itu, pihak syarikat berharap pengguna di negara ini khususnya umat Islam tidak bimbang dengan tahap kebersihan dan kesucian produk keluaran mereka kerana kilang terbabit telah mendapat kelulusan dan mendapat sijil halal dari Jakim.

Ahmad Zafry berkata, kilang KBB Resoursces dibuka sejak 20 tahun lalu mempunyai 7 cawangan iaitu tiga di Kedah , tiga di Sarawak dan satu di Johor telah didaftarkan di Bursa Saham Malaysia.

Kilang ini mengeluarkan lebih 40 jenis produk bihun, laksa dan mee untuk pasaran dalam negara.

KBBR merupakan pengeluar bihun dan laksa utama di negara ini.

Baru-baru ini, isu mengenai kilang memproses bihun ini telah mendapat perhatian ramai selepas kilang itu  didakwa memproses bihun dan laksa serta produk lain di dalam kilang yang berhampiran dengan kandang babi dan ia telah tersebar di laman sosial  seperti blog, Facebook dan Twitter.

Astro Awani

247 'pak guard' di Perak hilang kerja

247 'pak guard' di Perak hilang kerja
Sebahagian pengawal keselamatan berkumpul untuk menyatakan rasa terkilan dan sedih selepas notis pembekuan kerja dikeluarkan.


IPOH – Ibarat nila setitik, rosak susu sebelanga. Seramai 247 pengawal keselamatan di negeri ini hilang punca pendapatan selepas menerima notis ‘tidak bekerja’ berikutan penggantungan lesen terhadap majikan mereka oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) berkuat kuasa, semalam.

Syarikat keselamatan yang berpejabat di sini dan mempunyai beberapa cawangan di negeri ini terpaksa menghentikan tugas semua kakitangannya yang sebelum ini berkhidmat di 75 bank seluruh negeri.

Pihak pengurusannya, ketika ditemui mengakui, tiada pilihan lain, selain terpaksa ‘membekukan’ semua tugas pengawal keselamatan bagi mengelak tindakan lebih berat dikenakan.

Menurutnya, sepertimana reaksi pekerja, syarikat juga agak terkejut dengan notis yang diterima kerana bakal menjejaskan sumber pendapatan kakitangannya yang rata-rata sudah berkhidmat antara satu hingga lima tahun.

“Berdasarkan notis berkenaan, mereka sudah tidak dibenarkan bekerja bermula hari ini (semalam), walaupun ia situasi mengejutkan, namun arahan dikeluarkan kementerian, kita terpaksa akur,” katanya, yang tidak mahu dikenali.

Beliau berkata, daripada 247 pengawal keselamatan kendalian syarikatnya, sebahagian besar berkhidmat di bank, sementara sebilangan kecil di premis perniagaan dan kewangan lain seperti syarikat insurans.

Katanya, rata-rata mereka menerima purata gaji antara RM900 dan RM1,100 tidak termasuk elaun kerja lebih masa.

Ismail Sulaiman, 49, berkata, dia sama sekali tidak menyangka, impak insiden pembunuhan, pada 22 Oktober lalu yang dilakukan seorang pengawal keselamatan akan menjejaskan kehidupan pengawal- pengawal lain.

Dia menjadi pengawal sejak empat tahun lalu dan menganggap keputusan pergantungan yang dikenakan agak drastik hingga tidak memberi ruang kepadanya mencari sumber pendapatan lain.

“Entahlah, sebaik tahu perkara ni, fikiran saya kosong. Tak tahu apa nak buat selepas ini. Dalam keadaan ekonomi sekarang, bukan senang nakcari kerja. “Tambah pula harga barang naik, sekurang-kurangnya kerajaan berilah kami masa, takkanlah kerana seorang pengawal, nasib pengawal lain dipertaruhkan,” katanya.

Ismail berkata, meskipun bekerja dalam skop yang sama, namun mereka juga mengutuk sebarang jenayah yang dilakukan pengawal keselamatan.

Katanya, sebagai pengawal, setiap hari mereka mempertaruhkan diri lebih dari nyawa sendiri.

“Kami cuma minta sedikit ruang dan keprihatinan, lagipun bukan tidak ada insiden pengawal mati ketika bertugas sebelum ini,” katanya.

Seorang lagi pengawal di syarikat itu, E Aquila, 50, buntu apabila memikirkan tanggungan keluarga yang perlu digalas sebaik sumber pendapatannya hilang.

Sepanjang dua tahun berkhidmat, wanita ini mengakui, selesa bekerja sebagai pengawal di sebuah bank di Jalan Yang Kalsom dan pendapatan yang diterima cukup untuk perbelanjaan tiga anaknya yang masih bersekolah.

“Saya sudah puas menangis tadi sebaik diberitahu perkara ini. Jika tiada perubahan (keputusan pergantungan lesen), terpaksa saya fikir alternatif kerja lain,” katanya.

Mohd Yunus Budin, 49, yang baru bekerja dengan syarikat itu sebagai pengawal selama sebulan pula terpaksa menempuhi alam pengangguran sekali lagi.

Katanya, keadaan itu sedikit sebanyak menggugat ekonomi keluarga, tambahan pula dia ada tiga anak yang masih bersekolah.

“Siapa yang tak sedih. Saya baru dapat kerja setelah menganggur beberapa bulan.

Sekarang terpaksa berehat lagi. Tak tahulah apa nak buat selepas ni,” katanya.

Sinar Harian

Patung kaki: Perbuatan tidak berakhlak

Datuk Mahfuz Omar
Datuk Mahfuz Omar

YAN - Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan perbuatan menggantung patung kaki yang diletakkan berhampiran beberapa pusat gerak kerja BN Dun Sungai Limau sebagai perbuatan yang tidak wajar dan berakhlak.

Beliau menegaskan, perbuatan penuh provokasi itu bukan sahaja tidak wajar bahkan ia hanya akan mengguris lagi perasaan keluarga Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

"Saya tidak tahu pihak mana yang bertanggungjawab, tapi satu perbuatan tidak berakhlak, tidak beretika dan tidak beradab.

"Perbuatan itu merupakan akan terus mengguris hati keluarga seperti mana ucapan timbalan perdana menteri sebelum ini yang mengguris hati orang yang telah bersama Allahyarham Tan Sri Azizan selama lima penggal," katanya kepada Sinar Harian Online ketika ditemui di Markas Induk Pas Sg. Limau, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas lanjut perbuatan menggantung patung kaki yang menyerupai bekas wakil rakyat kawasan itu berhampiran khemah BN di tiga kawasan tengah hari ini.

Perbuatan tidak bermoral itu juga mendapat perhatian serius daripada Ketua Umno Bahagian Jerai, Datuk Seri Jamil Khir Baharom apabila satu laporan polis telah dibuat pada siang tadi.

"Saya berasa amat kesal dengan perbuatan provokasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Ini satu perkara yang tidak wajar berlaku," katanya.

Menurut sumber BN, patung-patung kaki itu digantung berhampiran khemah BN di Bukit Besar, Titi Batu dan Simpang Tiga, Sungai Limau dekat sini. Dalam pada itu, Mahfuz menambah, Pas menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat dalang di sebalik perkara itu, bagi menjaga nama baik parti itu daripada perbuatan sabotaj dari pihak lawan.

Sinar Harian