Monday, 22 June 2015

Exco: Guru tidak arah murid minum air kencing


ALOR SETAR - Exco Pendidikan Negeri Kedah, Datuk Tajul Urus Mat Zain hari ini menafikan dakwaan bahawa seorang guru penolong kanan di sebuah sekolah rendah di Kedah telah menyuruh anak murid bukan Islam untuk meminum air kencing sendiri.

Menurutnya, kenyataan oleh guru berkenaan bukan seperti yang telah dilaporkan dalam surat yang ditulis oleh waris murid bukan Islam yang telah diviralkan dalam media sosial.

"Ini semua berpunca dari satu surat layang yang ditulis seorang waris murid bukan Islam kepada Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Muda menyatakan guru dari sebuah sekolah di Sungai Petani mengarahkan pelajar bukan Islam supaya minum air paip atau air kencing sendiri di tandas sekolah pada bulan Ramadan ini pada perhimpunan sekolah pagi semalam.

"Kita percaya kenyataan tersebut telah disalah erti oleh murid-murid. Guru tersebut ingin meminta supaya pelajar bukan Islam menghormati pelajar Islam supaya tidak minum di hadapan mereka sebaliknya pergi ke tandas untuk minum," katanya kepada pemberita di Wisma Darul Aman, di sini hari ini.

Tajul Urus berkata, ibu bapa sepatutnya pergi ke sekolah untuk mendapatkan penjelasan daripada guru tersebut terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan yang melulu tanpa usul periksa yang boleh menyentuh isu sensitif yang bersifat perkauman.

Katanya, mereka sepatutnya mendapatkan penjelasan dahulu sebelum mengambil tindakan terburu-buru yang akhirnya telah menyebabkan guru berkenaan menerima ugutan dan terpaksa membuat laporan polis hari ini.

"Saya anggap isu ini telah selesai dan sekiranya ada pihak waris murid yang masih tidak berpuas hati mereka boleh datang berjumpa dengan saya untuk diberi penjelasan yang lebih jelas berkaitan perkara ini," katanya.

Dalam masa sama, Tajul Urus mengingatkan supaya semua pihak berhati-hati semasa bercakap atau bergurau kerana takut ia disalah erti sehingga ia boleh diviralkan ditambah dengan penggunaan media sosial yang semakin meluas. 

- Sumber: Bernama

Bila Taylor Swift bersuara, Apple Music tunduk

Taylor Swift berkata tidak adil untuk para pemuzik tidak menerima sebarang bayaran ketika tempoh percubaan Apple Music. -Gambar: EPA

Apple Inc. telah mengubah polisi yang sebelum ini bertindak untuk tidak membayar duit royalti kepada pemuzik dalam tempoh percubaan tiga bulan untuk perkhidmatan Apple Music.

Ini setelah beberapa bantahan daripada label ‘indie’ dan juga penyanyi terkenal Taylor Swift yang tidak membenarkan album terbaharu beliau ‘1989’ dari perkhidmatan ‘music streaming’ itu.

Perkara ini disahkan oleh Naib Presiden Kanan Perisian dan Perkhidmatan Internet Apple Eddy Cue menerusi beberapa tweet.

Beliau berkata Apple Music akan membayar artis untuk penggunaan Apple Music, termasuk ketika tempoh percubaan.

Beliau turut membalas kepada Taylor Swift, yang sebelum ini menulis di akaun rasmi Tumblr beliau dalam blog entri bertajuk 'To Apple, Love Taylor'. 

Dalam blog entri tersebut, Swift berkata beliau hormati syarikat Apple Inc atas kerjasama yang terjalin sebelum ini.

Namun beliau meluahkan ketidakpuasan hati apabila Apple Music tidak akan membayar pemuzik, penulis lirik dan penyanyi ketika tempoh percubaan Apple Music.

“Tempoh tiga bulan ada satu tempoh yang lama untuk tidak dapat bayaran, dan ia tidak adil untuk mereka bekerja tanpa mendapat ganjaran.

“Kami tidak meminta iPhone secara percuma, jadi jangan minta muzik kami tanpa ganjaran,” tulis Swift.

Beliau juga berkata bahawa ia belum terlambat untuk mengubah polisi berkenaan. 

- Sumber: Astro Awani 

Guru Penolong Kanan arah murid bukan Islam minum air kencing sendiri?

Seorang Penolong Kanan Hal Ehwal Murid dari sebuah sekolah di Sungai Petani, Kedah, didakwa mengarahkan pelajar bukan Islam di sekolah itu, untuk meminum air kencing mereka sendiri.

KUALA LUMPUR: Seorang Penolong Kanan Hal Ehwal Murid dari sebuah sekolah di Sungai Petani, Kedah, didakwa mengarahkan pelajar bukan Islam di sekolah itu, untuk meminum air kencing mereka sendiri.

Berita itu mula tersebar di laman media sosial melalui sepucuk surat yang ditulis oleh ibu-bapa murid-murid bukan Islam kepada Jabatan Pelajaran Negeri Kedah.

Menurut surat itu, murid-murid bukan Islam diarah untuk minum air di tandas dan melarang mereka minum di dalam kelas sempena bulan Ramadan.


Surat itu turut mengatakan, sekiranya pelajar tidak mempunyai air, malah mereka perlu minum air paip atau air kencing sendiri.

"Adalah juga jelas beliau sebagai seorang guru tidak menghormati perasaan pelajar-pelajar, guru-guru, dan waris-waris bukan Islam," kata surat itu.

Surat itu juga mendakwa guru berkenaan berkata demikian di dalam ucapannya ketika perhimpunan pada 21 Jun. Ekoran itu, Timbalan Menteri Pendidikan, P. Kamalanathan berkata Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kedah telah diarah untuk menyiasat insiden terbabit.

“Kami kini sedang menunggu keputusan.

“Walau bagaimanapun, di peringkat dasar, jika dakwaan ini benar, ia pastinya bukan dasar Kementerian.

"Juga jika didapati benar mereka yang bertanggungjawab akan ditangani secara serius kerana melanggar polisi Kementerian,” katanya dalam satu kenyataan dalam laman Facebooknya.

- Sumber: Astro Awani 

SPRM tahan wanita terima suapan RM400,000


SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam menahan seorang pegawai eksekutif pemasaran wanita yang disyaki mengaut keuntungan mencecah RM400,000 hasil suapan daripada pembekal emas dan berlian kepada syarikatnya.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mohd Jamidan Abdullah mengesahkan penahanan wanita itu yang berusia 30-an.

"Kami menahan wanita ini untuk membantu siasatan," kata beliau hari ini.

Sinar Harian difahamkan wanita ini melakukan perbuatan sejak beberapa tahun.‎

SPRM menahan dia hasil maklumat dan aduan yang diterima.
Difahamkan w‎anita ini kesan menggunakan taktik serampang dua mata meminta suapan daripada pembekal bagi membolehkan syarikatnya memperoleh barang kemas berkenaan selain menerima komisen yang ditetapkan syarikat.

K‎egiatan wanita berkenaan menjatuhkan reputasi syarikat yang dilihat seolah mengenakan bayaran tertentu kepada pembekal mereka.
Wanita terbabit dipercaya menyalah guna kuasanya dengan menetapkan bayaran tertentu kepada pembekal sedang k‎omisen yang diterima wanita itu bagi setiap pembekal adalah RM3,000.‎
Dalam pada itu, difahamkan SPRM juga sedang mengesan seorang lagi wanita diburu ketika beliau menjawat Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat disyaki memberi rasuah RM300,000 bagi membolehkan suaminya mendapat saham dalam syarikat syarikat berkaitan kerajaan GLC di Pahang.

Wanita berusia 60an itu adalah antara beberapa wanita berjawatan kanan di syarikat swasta dan GLC yang dalam siasatan SPRM.

- Sumber: Sinar Harian 

Mukhriz: Rambut saya hilang kerana ayah saya!

Mukhriz Mahathir

SHAH ALAM - “Ayah (bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad) seorang yang tegas dengan anak-anaknya tetapi ketegasan itu disirami kasih sayang yang sangat dalam,” ujar Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Menceritakan salah satu memori bersama bapanya, Mukhriz berkata, bapanya itu tidak akan terus marah atau memberi teguran keras kepada anak-anaknya, sebaliknya lebih suka diam dari bercakap seperti biasa.

“Ha, when did you get back (bila kamu sampai), Is?, tanya ayah walhal saya sudah hampir seminggu pulang dari MRSM Kota Bharu (kini MRSM Pengkalan Chepa) untuk cuti semester. Sepanjang saya berada di rumah No. 3 Jalan Tunku, iaitu kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri, ayah tidak banyak bercakap. Dia sekadar menjawab pertanyaan saya dengan sepatah dua perkataan sahaja. Entah kenapa, kali ini ayah tidak mesra berbual seperti selalunya.

“Lima hari berlalu dengan keadaannya sama sahaja, ibu menghulurkan duit RM5 dan menyuruh saya pergi gunting rambut. Setelah pulang ke rumah dengan rambut pendek dan kemas, barulah dari belakang surat khabar ayah menyapa: “Ha, bila balik Is?” kata Mukhriz seperti yang dipetik menerusi Facebooknya sempena Sambutan Hari Bapa, semalam.

Katanya, bapanya yang tidak begitu ‘berkenan’ dengan keadaan rambut Mukhriz yang pada waktu itu agak panjang dan kusut masai menyebabkan kurangnya komunikasi antara beliau dan ayahnya.

“Cara dia menunjukkan kemarahannya dengan tidak terus menegur saya, langsung tidak saya fahami.

Hal itu saya sedari hanyalah setelah ibu dengan tepat meneka tindakan yang boleh menjernihkan keadaan iaitu dengan saya memotong rambut.

“Agaknya kerana terkejut dengan episod itulah pertumbuhan rambut saya terencat dan akibatnya semua orang dapat lihat sendiri!” selorohnya.

Menurutnta lagi, sebagai anak, beliau memahami tugas dan perhatian bapanya yang lebih tertumpu kepada rakyat dari keluarga.

Oleh itu, tugas mendidik dan memberi perhatian kepada keluarga diambil alih oleh ibunya sepenuhnya.

“Kalau ada apa-apa yang tidak kena dengan anak-anak, tugas memperbetulkannya jatuh di tangan ibu. Ayah akan tangani sendiri jika timbul hal-hal yang dianggap besar melibatkan anggota keluarga.

Sejak usia muda kami adik beradik faham bahawa masa dan perhatian ayah lebih tertumpu kepada rakyat daripada keluarga. Itulah realitinya sampai hari ini. Oleh itu, hal-hal dalaman keluarga diselesaikan oleh ibu tanpa perlu mengganggu ayah.

“Begitu berkesan cara ibu menguruskan hal-hal keluarga sehingga membolehkan ayah menumpukan masa dan tenaga kepada urusan negara. Dewasa ini saya dilihat mempunyai sifat penyabar.

“Sifat banyak bersabar itu tentunya saya warisi dari ibu. Mujurlah Siti Hasmah berkahwin dengan Mahathir. Kalau orang lain, kemungkinannya lelaki pilihan Siti Hasmah itulah yang akhirnya menjadi Perdana Menteri!,” ujarnya lagi.

- Sumber: Sinar Harian 

Siapa mahu bayar ubat mahal?

Gambar Hiasan

TIADA siapa dapat menafikan kos sara hidup di Malaysia sejak kebelakangan ini melonjak tinggi disebabkan pelbagai faktor. Apa yang membimbangkan, kos ini mungkin terus meningkat jika kerajaan menandatangani perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) yang dikhabarkan di muktamad tahun ini.

Ini disebabkan bab Hak Harta Intelek (IPR) yang dimasukkan dalam TPP oleh Amerika Syarikat (AS), arkitek utama perjanjian itu.

Begitu serius impak bab IPR ini sehingga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pernah menyebutnya semasa Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik di Bali, Indonesia pada Oktober 2013 seperti dilaporkan media:

“Apabila (rundingan TPP) mula memasuki bab hak harta intelek, penyelesaian pelabur-negara, syarikat milik kerajaan, alam sekitar dan buruh, secara asasnya ada kesan kepada hak negara berdaulat untuk membuat peraturan dan dasar,” katanya yang turut mengakui TPP bukanlah perjanjian normal seperti ditandatangani Malaysia sebelum ini.

Antara kesan terbesar IPR adalah pada harga ubat-ubatan. Pada masa ini, setiap ubat dikeluarkan syarikat farmasi mempunyai tempoh hak cipta atau paten selama 20 tahun.

Hak cipta ini memberikan kuasa eksklusif atau monopoli kepada syarikat farmasi untuk mengeluarkan dan mengimport ubat sekali gus memastikan keuntungan disalurkan kepada mereka.

Ya, kita faham syarikat farmasi melaburkan banyak wang untuk menghasilkan setiap jenis ubat.

Tetapi adakah syarikat farmasi benar-benar ingin mendapatkan pulangan munasabah daripada pelaburan mereka atau hanya mahukan keuntungan melampau apabila sebuah syarikat farmasi popular AS mencatatkan margin keuntungan 42 peratus pada 2013, iaitu tertinggi bagi mana-mana sektor dalam ekonomi, seperti dilaporkan BBC.

Malah margin keuntungan industri farmaseutikal juga dua kali ganda lebih tinggi daripada sektor minyak dan gas pada 2013, menurut kajian Forbes.

Syarikat farmasi AS dilihat mahu terus memastikan mereka mendapat keuntungan melampau ini dengan meminta kerajaan AS memastikan tempoh paten dipanjangkan di bawah TPP bagi mengelakkan syarikat kecil lain menghasilkan dan menjual ubat mereka dengan murah.
Ini kerana sebaik tempoh paten tamat, syarikat tempatan boleh mengambil ‘resipi’ ubat itu daripada pihak berkuasa kesihatan dan menghasilkan ubat generik dengan komposisi kimia dan kualiti sama seperti ubat asal.

Ubat generik dapat dijual dengan murah kerana syarikat tempatan tidak perlu lagi menjalankan penyelidikan yang memakan kos jutaan ringgit seperti dilakukan syarikat asal.

Penghasilan ubat generik dipersetujui masyarakat antarabangsa bagi memastikan semua terutama berpendapatan rendah mempunyai akses kepada ubat murah.

Jadi lebih cepat versi generik sejenis ubat itu dapat dikeluarkan, lebih ramai orang akan mendapat manfaatnya kerana pakar kesihatan di Malaysia mendapati ubat yang dipatenkan boleh mencecah 1,044 peratus lebih mahal berbanding versi generiknya di Malaysia.
Kajian MTEM menunjukkan TPP akan menaikkan harga ubat-ubatan 60 hingga 80 peratus lebih tinggi berbanding sekarang.

Harga ubat semakin mahal akan menyebabkan lebih ramai ke hospital kerajaan, menyebabkan kesesakan melampau dan melonjakkan kos pembelian ubat oleh kerajaan Malaysia sendiri.

Ketidaksenangan terhadap bab IPR dalam TPP pernah disuarakan bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang menentang pelanjutan tempoh paten dan meminta kerajaan lebih telus dalam memaklumkan kepada rakyat mengenai kesan TPP.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S Subramaniam pula pada Mac lalu di Parlimen menegaskan Malaysia tidak boleh menyokong sebarang langkah yang akan menghalang akses rakyat kepada ubat generik yang selama ini telah melindungi rakyat dan memastikan harga ubat terkawal.

Kemasukan bab IPR yang mengikat secara undang-undang dalam perjanjian perdagangan ini adalah isu yang sangat kontroversi dan pakar ekonomi termasuk penerima Hadiah Nobel, Prof Joseph Stiglitz menentang keras tindakan ini.

Dalam satu forum di New York awal tahun ini, Stiglitz berkata negara membangun seperti Malaysia yang terlibat dalam TPP akan menanggung lebih banyak kerugian di bawah bab IPR jika cadangan diusulkan AS diterima.

Katanya, cadangan itu akan memberi kuasa melampau kepada syarikat farmasi gergasi untuk menghalang pengeluaran dan bekalan ubat daripada pesaing mereka, iaitu syarikat ubat generik.

“Kami (AS) negara kaya tetapi banyak negara TPP lain tidak begitu kaya dan jika (perjanjian) ini diteruskan, orang akan mati dan bajet (kesihatan) akan melonjak. Jadi masalah ini lebih besar kepada mereka (negara membangun dalam TPP) berbanding AS,” katanya.
Namun AS, negara asal banyak syarikat farmasi gergasi, tidak kisah sama ada rakyat kita mampu membeli ubat atau tidak.

Berdasarkan draf rundingan bab IPR dalam TPP yang dibocorkan sebelum ini, AS mencadangkan tempoh hak cipta itu dipanjangkan selain ingin memperkenalkan 12 langkah yang akan menaikkan harga ubat di pasaran.

Objektif mereka hanya memberi keuntungan berlipat kali ganda kepada syarikat farmasi AS yang sudah pun merekodkan untung berbilion ringgit.

Ini meletakkan nyawa jutaan rakyat Malaysia terutama berpendapatan rendah dalam bahaya. Adakah ini perjanjian yang kerajaan ingin tandatangani, yang memberi risiko kepada rakyat Malaysia?

------------------------------------------------------------------------------------
- Oleh: MOHD NIZAM MAHSHAR: KETUA EKSEKUTIF MAJLIS TINDAKAN EKONOMI MELAYU (MTEM)
-  Sumber: Sinar Harian | 22 Jun 2015

Senarai 10 negara terkaya di dunia

TABUNG Kewangan Antarabangsa (IMF) adalah sebuah organisasi antarabangsa yang menyelia sistem kewangan dunia mengikut polisi makroekonomi sesebuah negara.

IMF mengambil kira kadar pertukaran asing dan imbangan pembayaran sesebuah negara semasa menentukan keluaran dalam negara kasar (KDNK).

Kadar kekayaan sesebuah negara itu boleh diukur menerusi KDNK yang merangkumi pendekatan produk, pendapatan dan perbelanjaan.

Berdasarkan data perbandingan populasi yang diperoleh daripada IMF pada 15 Jun 2015, ketahui 10 negara yang dianggap paling kaya di dunia.

10 – Hong Kong

Semenjak tahun 70-an, Hong Kong beransur menjadi penghubung kepada dunia dan negara China. Selama beberapa dekad, negara yang mempunyai populasi 7 juta orang ini berkembang menjadi pusat dagangan paling popular di dunia.

Foto - AFP Relaxnews
Cukai yang rendah dan sistem perdagangan bebas menjadikan Hong Kong masyhur sebagai hab perdagangan utama global serta pusat kewangan paling penting selepas New York dan London.

9 – Switzerland

Laporan Daya Saing Global (GCR) menyatakan Switzerland sebagai yang negara yang paling berdaya saing di dunia. Sebahagian besar ekonomi negara yang ditubuhkan pada tahun 1300 ini dipacu oleh industri berkaitan bahan kimia, farmaseutikal dan kesihatan, mesin dan lain-lain.

Foto - AFP Relaxnews
Selain itu, pelbagai jenama bertaraf dunia berasal dari Switzerland seperti Nestlé, Swatch, Adecco, Zurich Financial Services, Credit Suisse dan lain-lain.

8 – San Marino

Negara Eropah ini kurang mendapat perhatian dunia. Terpencil dikelilingi Itali, struktur ekonomi San Marino sebahagian besar bergantung pada sektor kewangan, perindustrian, perkhidmatan dan pelancongan.

Foto – Twitter LolaAkinmade
San Marino mempunyai keadaan ekonomi yang sangat stabil dan kadar pengangguran antara terendah di benua Eropah. Satu-satunya negara di dunia di mana jumlah kenderaan melebihi penduduk.

7 - Emiriah Arab Bersatu

Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah sebuah negara persekutuan merangkumi tujuh emiriah iaitu Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah dan Umm al-Quwain.

Foto - AFP Relaxnews
Presiden pertama UAE, Sheikh Zayed menyelia pembangunan negara lantas memacu hasil minyak untuk penjagaan kesihatan, pendidikan dan infrastruktur.

Petroleum dan gas asli menyumbang kepada kekayaan UAE. Simpanan petrol dan gas aslinya masing-masing adalah yang ketujuh dan ke-17 terbesar di dunia.

6 – Norway

Norway merupakan salah sebuah negara dengan kerajaan tertua di dunia. Ia ditubuhkan sekitar 1,100 tahun lalu dan sehingga kini mengekalkan pemerintahan monarki.

Foto - AFP Relaxnews
Norway kaya dengan bekalan petroleum, gas asli, mineral, kayu balak, makanan laut, air tawar dan kuasa hidro. Industri petroleum sahaja menyumbang sekitar satu perempat daripada keluaran dalam negara kasar negara.

5 – Kuwait

Meskipun mempunyai jumlah penduduk seramai 4.1 juta, hanya 1.2 juta adalah warga Kuwait manakala 2.8 juta yang lainnya adalah ekspatriat. Bank Dunia mengiktiraf Kuwait sebagai sebuah negara dengan ekonomi yang berpendapatan tinggi.

Foto – FB Arabian Business
Petroleum sahaja menyumbang hampir separuh dari keluaran dalam negara kasar. Petroleum dan baja merupakan dua sektor utama yang memonopoli ekonomi Kuwait. Mata wangnya, iaitu Dinar adalah unit mata wang dengan nilai paling tinggi di dunia.

4 – Brunei

Pertumbuhan ekonomi sekitar tahun 1990-an hingga 2000, membawa perubahan kepada Brunei sehingga menjadi sebuah negara perindustrian. Purata peningkatannya adalah 56 peratus bagi tahun 1999 hingga 2008 sahaja.

Foto – Facebook The Brunei Project
Sektor petroleum dan gas asli menjana kekayaan negara yang mencapai kemerdekaan dari United Kingdom pada 1 Januari 1984 ini. IMF turut menyatakan bahawa hutang Brunei berada di kadar kosong peratus daripada KDNK negaranya.

3 – Singapura

Selain menjadi salah satu hab perdagangan utama dunia, Singapura merupakan pusat kewangan keempat terbesar dan salah satu daripada dua pelabuhan kontena paling sibuk di dunia.

Foto - AFP Relaxnews
Ekonomi global Singapura yang pelbagai tertumpu pada sektor perdagangan, terutamanya perkilangan yang menyumbang kira-kira 30 peratus daripada KDNK Singapura.

Negara yang terletak di selatan Semenanjung Malaysia ini juga menduduki kedudukan yang tinggi bagi taraf hidup, pendidikan, penjagaan kesihatan serta daya saing ekonomi.

2 – Luxembourg

Walaupun dilihat sebagai sebuah negara yang kecil dan dilitupi hutan Ardennes yang padat, ekonomi maju Luxembourg berjaya meletakkan negara Eropah ini di tangga kedua terkaya di dunia.

Foto – Twitter BEAUTIFULPlCS
Ekonomi stabil dan berpendapatan tinggi Luxembourg didominasi oleh perindustrian besi sehingga 1960-an. Sejak beberapa dekad lalu, sektor kewangan mula mengambil alih sehingga menjadikan Luxembourg pusat pelaburan kedua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat.

1 – Qatar

Negara yang terletak di semenanjung Arab ini muncul sebagai negara terkaya dengan hasil keluaran dalam negara kasar tertinggi di dunia. Penduduk Qatar tidak perlu membayar cukai pendapatan kerana taraf kehidupan yang tinggi.


Negara berpendapatan tinggi ini mempunyai ekonomi yang maju disokong oleh simpanan gas asli ketiga terbesar di dunia. Selain itu simpanan minyaknya melebihi 25 bilion tong. Pada tahun 2012 sahaja, simpanan minyak Qatar menyumbang lebih 13 peratus daripada sumber keperluan global.

- Sumber: Astro Awani 

Pelakon Indonesia, Lukman Sardi mengaku murtad, masuk Kristian

Pengumuman Lukman Sardi yang memeluk agama Kristian sekaligus keluar daripada Islam mengundang pelbagai reaksi dari media sosial. Foto - Twitter BintandID

Pelakon popular Indonesia, Lukman Sardi mengumumkan keputusannya untuk memeluk agama Kristian sekaligus keluar daripada Islam.

Pengakuan pelakon berusia 43 tahun itu dapat ditonton di saluran YouTube sejak dimuat naik bermula 24 Mei lalu.

Lukman menceritakan hal tersebut semasa upacara ulang tahun di Gereja Bethel Indonesia (GBI) Ecclesia.

"Saya memilih untuk ‘percaya’ sekitar enam tahun yang lalu," ujarnya.

Menurut beliau keputusannya itu tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak termasuklah isterinya, Pricillia Pullunggono yang beragama Kristian. Ia adalah simpulan pencarian rohani yang berlangsung selama beberapa tahun.

Lukman merupakan anak kepada lagenda biola Indonesia, Allahyarham Idris Sardi. Hasrat Lukman untuk menukar agama turut dimaklumkan kepada arwah bapanya semasa beliau masih hidup.

“Ayah adalah orang yang paling kecewa kerana dia adalah seorang yang alim. Pesannya kepada saya supaya bertanggungjawab dengan pilihan sendiri,” tambahnya.

Media sosial khususnya Twitter dibanjiri pelbagai reaksi dari para pengikut industri hiburan di Indonesia.

Tidak kurang juga para netizen Malaysia yang turut menzahirkan pendapat mereka lantaran Lukman turut dikenali di negara ini.

Lukman terkenal kerana sering melakonkan watak seorang Islam yang alim seperti filem Sang Pencerah. Antara filem-filem lain lakonannya adalah Laskar Pelangi, Soekarno: Indonesia Merdeka, Merah Putih dan Janji Joni. 

- Sumber: Astro Awani 

COPA AMÉRICA: Brazil edge past Venezuela into quarters without Neymar

Brazil were pushed all the way in their efforts to secure a Copa America quarter-final place, edging past Venezuela with an unconvincing and somewhat nervy 2-1 win.

With Colombia and Peru drawing earlier in the evening, a draw would have secured both Brazil and Venezuela’s passage into the tournament’s final eight - however, Dunga’s side claimed top spot in Group C with the victory - setting up a meeting with Paraguay.

Brazil came into their final group game of the Copa America without Neymar - who was handed a four-match suspension for his role in a post-match brawl in the mid-week defeat to Colombia. Robinho was instead handed the starting place as the focal point of their attack.

Thiago Silva gave Brazil the lead with a thumping first half finish before Roberto Firmino doubled their advantage following a close-range finish following good work down the left wing by Willian. Mike’s late goal gave Venezuela hope of a fightback, but the Selecao just about held on.

- Source: Eurosport 

Tiga tahun dukung kawan cacat di sekolah


BEIJING-CHINA. Terlalu sukar untuk diungkapkan! Bayangkan seorang sahabat anda sanggup menjadi kaki dan tangan anda sepanjang anda di sekolah.

Perkara itu kelihatan mustahil, tetapi mampu dilakukan oleh Xie Xu, 18, apabila sanggup mendukung zhang Chi, 19, dibahagian belakang badannya semata-mata untuk berulang alik ke sekolah setiap hari.

Bagi Xu, tiada apa yang diharapkan selain hanya memastikan rakannya dapat menimba ilmu ke sekolah.

Jadi melalui bantuan Xu, Chi tidak lagi menghadapi masalah untuk hadir ke kelas.

Perkara itu dilakukan selama tiga tahun. Ya, setiap hari selama tiga tahun! Besar sungguh jasa dan kebaikan Xie Xu.

Penyakit distrofi otot yang dihadapi sekian lama oleh Chi mengakibatkan dia sukar bergerak apatah lagi berjalan.

Dek kerana itu Chi sukar untuk melakukan aktiviti seperti remaja lain.

Namun siapa sangka kesakitan Chi tidak ditanggung oleh dirinya sendiri apabila ada orang lain sanggup memikul beban yang sama sepertinya. Iaitu sahabatnya Xu.

Sebenarnya kedua-dua sahabat ini bukanlah adik-beradik. Cuma, kenalan yang sama-sama menginap di asrama berhampiran Sekolah Tinggi Daxu di Xuzhou yang terletak di Wilayah Jiangsu, China.

Menurut Penolong Pengetua Sekolah tersebut, Guo Chunxi, kedua-dua sahabat itu sememangnya sentiasa bersama dalam apa jua perkara.

"Perlakuan mendukung selama tiga tahun memberi respons yang sangat baik kepada individu sekeliling.Lebih mengharukan Xu sanggup membasuh pakaian harian Chi, selain itu, dia juga berperanan dalam memenuhi keperluan makan Chi sebanyak tiga kali sehari.

“Xu akan mendukung Chi ke kafetaria apabila tiba waktu makan," katanya

Pelajar cemerlang

Kedua-dua sahabat ini dinobatkan antara pelajar cemerlang di sekolah. Akan tetapi tempoh kebersamaan mereka semakin singkat apabila kedua-duanya akan mengejar cita-cita mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Xu dikhabarkan menerima tawaran temu duga ke Institut Politeknik Nanjing, sementara Zhang Chi pula dalam proses mempersiapkan diri untuk mengambil peperiksaan kemasukan pendidikan tinggi negara 'Gaokoa'.

Sehingga kini, perbuatan Xie Xu, menjadi inspirasi kepada dunia.

Di sebalik paparan kejahatan dan kezaliman dunia yang saban hari dipaparkan, rupa-rupanya masih ada manusia yang benar-benar berhati murni dan sebaik Xu, inilah yang dikatakan sahabat yang benar-benar ikhlas dan jujur dalam bersahabat.

- Sumber: Sinar Harian 

Malaysia kalahkan China pada separuh akhir


SKUAD hoki negara mengalahkan China 3-2 di dalam perlawanan pembukaan Kumpulan B peringkat separuh akhir Liga Hoki Dunia‎ di Stadium K.H.C Dragons, di Antwerp, Belgium hari ini.

Malaysia mendahului menerusi pukulan cantik dari sudut sukar oleh Faizal Saari pada minit ke-18 sebelum Muhammad Haziq Shamsul menambah gol kedua minit ke-30.

China bangkit pada suku ketiga dan Guo Xiaoping membuka jaringan pada minit ke-38 sebelum pasukan yang berada di ranking bawah itu dihadiahkan pukulan penalti beberapa minit kemudian.

Bagaimanapun, Malaysia membuat keputusan menggunakan rujukan video dan penalti itu ditarik balik.

Malaysia meningkatkan jaringan kepada 3-1 pada suku terakhir menerusi pukulan sudut penalti oleh kapten pasukan Muhammad Razie Abd Rahim, sebelum China mendapatkan gol kedua sejurus kemudian selepas bola melantun dari kayu hoki Zhang Zhixuan.

Dengan kemenangan hari ini, Malaysia mendapat tiga mata. Malaysia diundi dalam Kumpulan B dengan China, Ireland, Belgium dan England.

Pemain kedua-dua negara memakai toha berwarna hitam sebagai menghormati penjaga gol Malaysia S.Kumar yang pulang ke tanah air berikutan kematian anak lelaki bongsunya.

Sebelum perlawanan, kesemua di dalam stadium juga bertafakur untuk memberi penghormatan kepada S. Kumar yang kehilangan anaknya itu.

Malaysia dijadualkan bertemu Ireland pada 25 Jun ini.

Malaysia yang menduduki ranking ke-12, perlu berada di tempat tiga teratas untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik di Rio de Janeiro, Brazil tahun hadapan. 

- Sumber: Bernama

Lelaki maut Badan ditusuk tangan ditetak

Mangsa yang tenat ditenangkan oleh orang ramai.

PORT DICKSON – Seorang lelaki maut apabila ditusuk objek tajam selepas diserang dua lelaki di pasar malam Pekan Bukit Pelandok, kira-kira jam 7 malam kelmarin.

Kejadian dipercayai berlaku ketika mangsa, A Suthagar, 35, hendak pulang ke rumah selepas berkunjung ke pasar malam berkenaan.

Suthagar yang bekerja sebagai pemandu lori dikejarkan ke Hospital Port Dickson (HPD) sebelum disahkan meninggal dunia kira-kira jam 10.45 malam.

Sementara itu, bapa mangsa, S Anamalai, 63, berkata, ketika kejadian, anaknya sedang membetulkan rantai motosikalnya sebelum didatangi dua lelaki.

Tambahnya, salah seorang daripada suspek menusuk belakang badan mangsa dengan objek tajam, manakala tangan kanannya pula ditetak dengan parang ketika anaknya cuba melawan.

"Lelaki berkenaan lari dengan menggunakan sebuah kereta Proton Wira berwarna kelabu dan ada dua lagi lelaki di dalam kereta tersebut," katanya.

Menurut Anamalai, dia mengetahui kejadian berkenaan selepas dimaklumkan oleh rakan dan bergegas ke lokasi kejadian yang tidak jauh dari rumah.

“Ketika itu, anak saya masih boleh bercakap tetapi keadaannya sangat tenat,” katanya ketika ditemui di rumah mayat Hospital Port Dickson, semalam.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superitendan Zulkifli Adamsah ketika dihubungi mengesahkan kejadian.

Menurutnya, pihaknya sedang menyiasat motif kejadian dan usaha mengesan suspek juga dijalankan.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

5 reasons to switch to Inbox by Gmail, and 4 reasons not to

inbox by gmail mark bundles as done pro 1
You've been away from your desk for an hour--just one hour!--and already, you've got 20 or 30 email messages stacked up in your inbox. It could be nothing more than the usual pile of newsletters, retail promos and updates from company mailing lists--or it could be something big. The only way you'll know is if you stop what you're doing and take a peek.

If that scenario sounds all too familiar, you're a likely candidate for Inbox by Gmail, Google's ambitious solution (or so they hope) to your chronically overflowing email inbox. Available for Android and iOS devices as well as on your desktop web browser, Inbox sorts through your email, filing away the not-so-important missives and only bugging you about the messages you really need to see.

That's the idea, anyway, but Inbox isn't for everyone--or at least, not yet. For almost every time-saving feature that Inbox brings to your smartphone or laptop (like the ability to "snooze" incoming messages), there's a drawback (such as no support for non-Gmail accounts) that'll make you think twice.

Read on for five pros--and four cons--to Inbox by Gmail, starting with the pros...

Inbox by Gmail: The pros

1. You can ignore and delete big batches of not-so-important email
One of Inbox's killer features is that it scans and automatically sorts your incoming email. Any message that looks important will head straight for your inbox. Anything else gets "bundled" into one of seven categories: Purchases (think receipts), Finance (for banking statements and the like), Social (for alerts from Facebook, Twitter and your other social networks), Updates (for, say, the transit alert newsletter you signed up for), Forums (miscellaneous newsletters and mailing lists), Promos (like email flyers from retailers you've shopped with), and Low Priority (random messages that aren't quite spam, but flirting with the line).
You can set Inbox to notify you only of "important" messages and leave you alone when a message gets "bundled"--and if you do, the flood of must-see email in your inbox will slow to (hopefully) a trickle.
Even better, you can set certain bundles--like "Promos"--to pop up only in your inbox once every 24 hours or even once a week, perfect for keeping compulsive email checkers from opening dozens of random messages throughout the day.
Best of all, you can mark as "Done" (essentially Inbox's way of archiving messages) or simply delete entire bundles at once, saving you the trouble of swiping each and every trashable message.

2. You can "snooze" messages you'd rather deal with later
Say it's Saturday afternoon, and a message from work pops into your inbox--one that you'd rather not stare at all weekend.
The solution? Snooze it. Once you've snoozed a message, it'll disappear into the snooze folder until its appointed time or place.
Open the message in Inbox, tap the Snooze button (it's the one shaped like a clock), and pick a snooze time--anything from later today to tomorrow morning, next week, or any other day. You can even snooze a message until you physically arrive at your office.

3. You can "pin" messages to your inbox
I'm a bit of a neat-freak when it comes to my email. I like to file messages away into subfolders (or "label" them, as we say in Gmail) as soon as I get them. Then again, if I tuck a message under a label too quickly, I might forget to send a reply.
Thanks to Inbox's "pinning" feature, I can have my cake and eat it too when it comes to organizing my email.
Just tap the pin button at the top of a message to keep in "pinned" to your inbox, even if you've already added a label to the message.

4. Let Inbox remind you to respond to a message
Sometimes, I'll keep a message in my inbox not because I need to respond to the message, but because I'm reminding myself to do something. For example, I might keep a clothing receipt pinned because I need to return a shirt that's a bit too tight.
With Inbox, you can actually make note of what a given message is supposed to remind you to do, rather than relying on the message itself to jog your (iffy?) memory.
Once you've pinned a message, just tap the "Remember to" field below the subject line, and type in whatever it is you need to do. Among the options: call a contact, send an email, meet someone, check in at the airport, make a reservation, or return a purchase. Even better, Inbox may suggest a reminder after scanning the content of the message.
You can check all your Inbox reminders by tapping the three-line menu button in the top-left corner of the screen and selecting Reminders.

5. You can change your mind after sending an email message
Here's a feature that's perfect for anyone who ever felt a stab of remorse--or panic--after tapping the Send button.
Whenever you send a message using Inbox, you'll get about 15 seconds or so after tapping Send to change your mind. Just tap "Undo" at the bottom of the screen to catch the message before it takes leave of the outbox.

So much for the pros--what about the cons? Let's start with...

Inbox by Gmail: The cons

1. Inbox works only with Gmail
There's a reason that Inbox's official name is "Inbox by Gmail": It works only with Gmail accounts. If you use Yahoo Mail, iCloud, Outlook, or another email service, you'll either have to go without Inbox or forward your messages to a Gmail address.
That said, the Gmail mobile app recently began to support third-party email providers, so who knows--maybe Inbox will eventually follow suit.

2. There's no universal inbox
If you've got multiple Gmail accounts (I have three, for example), there's no "All inboxes" option as there is for the Gmail mobile app.
Instead, you'll need to switch back and forth (just tap the menu button in the top-left corner of the screen, then tap one of the circular icons to switch accounts).
Again, Gmail for Android recently added an "All inboxes" feature, so perhaps Inbox will too. In the meantime, though, the lack of a universal inbox is a big disappointment, especially given that the whole point of Inbox is to help us save time.

3. Inbox needs to be trained
Inbox does a pretty impressive job of sorting through your email and shuffling messages into the correct bundles, but it'll make some mistakes at first--a lot of mistakes, potentially.
That means you'll find yourself dipping into various bundles to move sorted messages from one to another--say, a shopping receipt that winds up in the "Low Priority" bundle rather than in "Purchases."
The good news is that Inbox will keep track of any messages you move so it can remember for next time. But initially, at least, all the resorting and reshuffling may feel like more of a headache than it's worth.

4. You can't mute message threads
One of my favorite Gmail features is its ability to silence--or "mute"--annoying message threads (or "conversations," as they're called in Gmail). Once you mute a thread, it'll skip your inbox until you unmute it, or if one of the participants forwards a message in the thread only to you.
It's a great feature--and sadly, one that's (for now, anyway) missing from Inbox. The ability to mute conversations may well sneak into a future version of Inbox, but for now, you'll have to tolerate all those endless "Congrats!" and "Cute baby!" threads.

- Source: Ben Patterson | June 19, 2015 | Computerworld