Monday, 1 December 2014

Ustaz ekspres, ustazah jadian

  • Mashitah selaku Ketua Wanita Umno Baling mewakili Kedah membahaskan usul ketika
Perhimpunan Agung Umno, Khmais lalu.
  • Mashitah selaku Ketua Wanita Umno Baling mewakili Kedah membahaskan usul ketika Perhimpunan Agung Umno, Khmais lalu.

ALOR SETAR - Kebanjiran golongan artis berhijrah dan giat berdakwah kebelakangan ini seolah menjadi trend, apabila golongan itu tidak lagi aktif dalam dunia hiburan.

Perkara itu disentuh perwakilan Wanita Umno Kedah, Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang lantang mempertikaikan kewujudan artis berhijrah seterusnya bergelar ustaz ekspres dan ustazah jadian, terutama dalam Pas.

“Nak cari ustaz, ustaz pun ceramah macam Maharaja Lawak Mega, ada juga ustaz macam ustaz Bollywood. Padan yang dengar pun, nak pilih ustaz yang nyanyi dan buat lawak, nak dengar lawak pi dengar Maharaja Lawak lah, tak payah dengar ceramah agama,” katanya ketika berucap pada Perhimpunan Agung Umno, Khamis lalu.

Ketua Wanita Umno Baling itu juga kesal apabila wujud artis yang mendapat hidayah terus digelar ustaz atau ustazah, sehingga ada yang diberi peluang mengendalikan program keagamaan.

“Penyanyi jadi ustaz, rockers jadi ustaz, artis dipanggil ustaz. Artis wanita bertudung pula jadi ustazah dan terus kendalikan program agama. Kewujudan ramai ustaz ekspres dan ustazah jadian, yang asalnya adalah pelakon, penyanyi dan rockers masuk Pas, celaru keadaan,” katanya.

Menurutnya, dibimbangi apabila golongan itu mengeluarkan pandangan yang menyimpang daripada ajaran Islam, boleh menyesatkan pihak yang mendengar.

“Orang ini mungkin ada kesedaran dan semangat Islam, tetapi tak boleh bercakap tentang hukum agama sebab tidak ada wibawa. Setakat pengalaman tidak melayakkan kita jadi ustazah atau ustaz,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

'Syarikat abang saya ubah suai kediaman rasmi MB'

  •  Mahfuz Omar
  • Mahfuz Omar

ALOR SETAR - Pesuruhjaya Pas Kedah, Datuk Mahfuz Omar mengakui kontraktor menguruskan projek ubah suai bangunan kediaman rasmi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berharga RM1.4 juta ialah syarikat milik abangnya.

Bagaimanapun, Mahfuz menggesa satu lagi projek ubah suai landskap bernilai RM2.9 juta di kawasan kediaman rasmi itu didedahkan siapa kontraktor yang menguruskannya.

Menurutnya, Mukhriz juga perlu menyatakan bagaimana tender projek ubah suai landskap itu diberikan kepada kontraktor tersebut sama ada dalam pengetahuan Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) dan sebagainya.

“Syarikat tersebut memang syarikat abang saya, namun itu bukan persoalannya dan bukan cara Mukhriz untuk menutup soalan berkaitan projek landskap itu.

“Saya bagi tempoh seminggu untuk beliau mengumumkannya, jika tidak saya akan mendedahkan siapa yang uruskan projek tersebut,” katanya, di sini, semalam.

Mahfuz mengulas demikian apabila Mukhriz yang juga Adun Ayer Hitam itu mendedahkan perkara tersebut dalam sidang Dun Kedah, baru-baru ini.

Tambahnya, Mukhriz juga perlu mendedahkan harga serta kuantiti pokok kurma dan pokok palma yang ditanam di kawasan tersebut.

“Selalu pokok kurma diimport daripada Thailand harga termasuk kos penghantaran untuk setiap satu adalah RM1,000 manakala pokok palma itu lebih kurang RM600 hingga RM700 sepokok.

“Jadi kita nak tahu berapa jumlah sebenar pokok-pokok tersebut dan dari mana ia diimport,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Get ready for Elsa and Anna's sequel in Frozen 2

Menzel, who contributed the voice for the character of Elsa in the movie, confirmed that the second part of the animated film is in the pipeline.

KUALA LUMPUR: Frozen 2 will meet the audience, said Idina Menzel, answering the months of speculation that the sequel to Disney's hit movie will be made.

The veteran Broadway star, who contributed the voice for the character of Elsa in the movie, confirmed that the second part of the animated film ‘is in the pipeline’, the Telegraph reported.

Menzel said she is still amazed that many young girls recognise her as the singer of the song ‘Let It Go singer’ in Frozen.

“I remember some of those classic Disney songs from movies, and you knew the character but you didn’t know the person behind the song. But this is different, this is weird,” she was quoted.

"I do not have any tips on how to sing ‘Let it Go’ because I myself was sometimes incapable of singing the song. It's hard.

"My advice to those who like to sing the song is sung with pride - in the bathroom, in the car - and do not be afraid to sing high" she added.

-Source: Astro Awani 

Rindu 15 tahun Amelina, Erra Fazira terlerai

Betapa akrabnya dua sahabat ini suatu ketika dahulu apabila masing-masing tidak dapat menahan air mata serta berpelukan erat ketika bertemu.

KUALA LUMPUR: Lebih 15 tahun dahulu dua nama besar ini merupakan sahabat rapat dalam industri seni.

Walaupun masing-masing memperjuangkan dua bidang yang berbeza, namun itu tidak menghalang dua nama ini akrab.

Dua sahabat ini, penyanyi dangdut Amelina dan penyanyi serta pelakon Erra Fazira suatu ketika dahulu sering dilihat berkepit bersama.

Mereka berdua akan hadir ke majlis hiburan serta majlis rasmi dan tidak rasmi bersama-sama.

Mungkin kerana ketika itu, populariti Erra dan Amelina sedang sama-sama memuncak.

Persahabatan mereka terputus apabila Amelina secara tiba-tiba menghilangkan diri dari dunia seni seterusnya menutup semua perhubungannya dengan rakan-rakan artis, wartawan serta rakan baiknya sendiri, Erra.

15 tahun kemudian, dalam rancangan Apa Kata Malaysia H!Live, pengacaranya Datuk Aznil Hj Nawawi telah mencipta sejarah dengan mempertemukan dua sahabat lama ini.

Rancangan yang ke udara pada Ahad, menyaksikan betapa akrabnya dua sahabat ini suatu ketika dahulu apabila masing-masing tidak dapat menahan air mata serta berpelukan erat ketika bertemu.

Jelas terpancar rasa rindu di wajah mereka berdua.

Bercakap mengenai perkara tersebut, Erra berkata ketika pengumuman ‘comeback’ Amelina ke dunia seni, dia antara orang pertama yang menghubungi wartawan kerana teringin benar bertemu Amelina.

“Aku malu nak bertemu kawan-kawan lama, takut tak diterima” akui Amelina ketika dipeluk Erra.

Ikuti pertemuan bersejarah dua sahabat ini di Apa Kata Malaysia.

Jangan ketinggalan untuk menyaksikan episod kedua pertemuan ini dalam Apa Kata Malaysia pada Ahad depan.

- Sumber: Astro Awani 

Saham Malaysia melonjak di PBB

Malaysia mempunyai kad pencapaian cemerlang yang diiktiraf PBB menerusi Matlamat Milenium PBB 2015. - Gambar fail

NEW YORK: Saham Malaysia melonjak di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) selepas hampir sebulan setengah ia dipilih sebagai Anggota Tidak Tetap Majlis Keselamatan PBB (UNSC).

Wakil Tetap Malaysia ke PBB, Datuk Hussein Haniff bertambah sibuk menerima kunjungan dan menghadiri mesyuarat dengan wakil tetap UNSC yang lain.

Satu perjumpaan dijangka diadakan dengan wakil tetap Amerika Syarikat ke PBB, Duta Samantha Power yang dijangka mengadakan apa yang disifat sebagai 'kunjungan hormat' minggu depan.

Walaupun Hussein menyifatkan ia sebagai kunjungan biasa, namun para penganalisis diplomatik melihat pertemuan itu sebagai tanda Malaysia merupakan anggota UNSC yang diberi perhatian walaupun ia tidak mempunyai kuasa veto.

Amerika, sebagai peraturan mahu menyelaras isu dengan pendatang baharu di UNSC bagi memastikan kerjasama berjalan lancar walaupun mungkin tidak bersetuju dalam banyak perkara.

“Saya sebenarnya mahu mengunjungi Puan Power, tetapi saya diberitahu beliau mahu mengunjungi saya," kata Hussein.

Beliau berkata banyak perwakilan tetap kagum dengan margin pemilihan Malaysia yang besar sebagai Wakil Tidak Tetap UNSC, 187 daripada 192 undi, dan teruja untuk mengetahui cara Malaysia meraih sokongan.

"Walaupun penggal dua tahun kita di UNSC secara rasmi bemula 1 Januari 2015, kita telah menghadiri prosiding UNSC sebagai pemerhati sejak 21 November.

"Staf kanan dan saya bergilir-gilir menghadirinya kerana hanya seorang staf anggota boleh menghadiri prosiding UNSC. Peralihan tempoh ini membolehkan kita mengikuti kerumitan yang dihadapi UNSC," jelas Hussein dan menambah dunia menghadapi lebih banyak laungan hari ini berbanding sebelumnya dan ini bermakna lebih banyak kerja untuk kita semua".

Jawatankuasa ASEAN

Katanya Malaysia yang akan menjadi Pengerusi ASEAN pada 2015 akan turut mempengerusikan Jawatankuasa ASEAN di New York dan menyuarakan pandangan kumpulan ASEAN.

Duta ini turut menjelaskan tiga tonggak yang menyumbang kepada kestabilan ASEAN iaitu faktor politik dan keselamatan, ekonomi dan sosiobudaya.

Beliau yang merupakan wakil tetap keempat mewakili Malaysia di UNSC berkata Malaysia akan menyuarakan isu global di UNSC "kerana kita telah dipilih untuk berbuat demikian".

Malaysia menurut Hussein mempunyai kad pencapaian cemerlang yang diiktiraf PBB menerusi Matlamat Milenium PBB 2015.

"Kita akan mencuba mencapai hasrat keamanan dan keselamatan menerusi kesederhanaan semasa bertugas di Majlis Keselamatan," katanya.

Beliau berkata Malaysia telah menerajui usaha untuk menjayakan dua resolusi yang beliau sifatkan 'bukan kontroversi' dan mempunyai potensi untuk mendapat konsensus.

Yang pertama ialah berkaitan pengambilan dan penggunaan kanak-kanak dalam konflik bersenjata dan yang kedua berhubung wanita, keamanan dan keselamatan.

"Oleh kerana sifatnya yang bukan kontroversi, kedua-dua resolusi ini boleh mudah diterima. Namun ini tidak bermakna Malaysia tidak akan membangkitkan isu yang kontroversi," katanya.

Isu Palestin

Tambahnya, isu lain yang menjadi perhatian Malaysia ialah Palestin yang tertangguh hampir 70 tahun. Jika kita tidak menangani isu ini, ia akan menimbulkan keadaan lebih buruk. Untuk memanjangkan isu ini adalah tidak bijak.

"Kita mahu Majlis Keselamatan memainkan peranan bukan sahaja di Palestin tetapi negara lain seperti Syria, Libya, Yemen dan lain-lain, kerana jika kita tidak memberi harapan kepada rakyatnya, mereka biasanya menyertai konflik (di negara mereka) dan menjadikan keadaan bertambah buruk," jelas Hussein. 

- Sumber: AFP 

Mak nyah lari bertempiaran

Mak nyah lari bertempiaran
Salah seorang mak nyah ditahan untuk siasatan.

ALOR SETAR - Tiga mak nyah lari bertempiaran selepas diserbu Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) ketika Ops Bersih di sekitar bandar raya ini, awal pagi semalam.

Penolong Pengarah Penguatkuasa Undang-undang, Syeikh Mohd Roshidi Mahmud berkata, seramai 30 anggota menyertai operasi itu.

"Kesemua tahanan disoal siasat dan dibebaskan dengan ikat jamin.

“Kita akan tunggu keluarga atau waris mereka datang memberi jaminan dan seterusnya akan didakwa di mahkamah,” katanya kepada Sinar Harian.

Sementara itu, mak nyah dikenali sebagai Rosalinda, 47, memberikan alasan kakinya patah dan merayu untuk dilepaskan ketika serbuan dilakukan.

"Saya buat kerja ni untuk dapatkan wang," katanya.

Seorang lagi mak nyah digelar Emy, 24, dilaporkan pernah dicekup sebelum ini.

“Saya hanya nak dapatkan duit lebih, tetapi kadang-kadang tak banyak. Mereka hanya bayar RM10 hingga RM30 sahaja,” katanya.

Lebih memeranjatkan operasi itu turut menahan seorang mak nyah remaja berusia 15 tahun.

Dia berkata, pekerjaan ini adalah sumber pendapatan tetapnya.

Bentuk badannya yang persis gadis mengakui mula terlibat dengan aktiviti sumbang itu secara serius selepas di bawa rakannya ke kawasan tersebut.

“Saya bekerja tak sampai setahun di kawasan ini. Saya terpaksa lakukan kerja ini sebab tiada sumber pendapatan lain,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

10-man Manchester City beat Southampton 3 - 0

Premier League, St Mary's Stadium - Southampton 0 Manchester City 3 (Toure 51, Lampard 80, Clichy 88)


Manchester City highlighted the gap between Southampton’s form and league position on paper and the quality of their team with a 3-0 away win at St Mary’s.

Such was their superiority over their hosts, the visitors could have had at least three more goals to add to their tally. An early penalty appeal was incorrectly turned down against Sergio Aguero, Stevan Jovetic was denied by a miraculous block on the line and Aguero failed to round Fraser Forster late on.

The deadlock was broken shortly after half-time by Yaya Toure, who’s shot from outside the box flew past Forster after a slight deflection. Having lost Morgan Schneiderlin to injury at half-time, Southampton failed to close down the Ivorian and paid the price.

Eliaquim Mangala was sent off after 74 minutes following a second yellow card for a clumsy challenge, but Frank Lampard soon made it 2-0 with a similar strike to the opening goal.

Gael Clichy then scored his first Manchester City goal from a pass across the face of Forster’s goal from Aguero, with the Frenchman finally punishing Southampton for their failure throughout the match to protect their flanks when the play was switched.

The win takes City up to second place ahead of Southampton who will need a vast improvement against the big teams to have any chance of holding onto their top four status. Manuel Pellegrini’s side are now six points behind Chelsea after the Blues’ goalless draw on Saturday against Sunderland.

- Source: Eurosports