Wednesday, 8 October 2014

Suami isteri rentung kereta bertembung dengan bas

Sepasang suami isteri rentung apabila kenderaan mereka terbakar selepas bertembung dengan bas persiaran dalam kemalangan di Pekan, hari ini.

PEKAN: Sepasang suami isteri rentung apabila kenderaan yang mereka naiki terbakar selepas bertembung dengan sebuah bas persiaran dalam kemalangan di KM16 Jalan Pekan-Nenasi dekat Kampung Sungai Miang, Pekan hari ini.

Mangsa yang terbunuh adalah pemandu kereta, seorang anggota tentera Mohd Safiuddin Mohd Sezali, 26, berasal dari Kampung Panchor Merah, Permaisuri, Terengganu dan isterinya, Nor Farina Rosli, 26, dari Kampung Edang, Melor, Kelantan yang bertugas sebagai jururawat di Klinik Desa Sungai Sayong Kluang, Johor.

Ketua Polis Daerah Pekan Supt Yahaya Othman berkata dalam kejadian 4.45 pagi itu kereta yang dinaiki mangsa dipercayai hilang kawalan sebelum bertembung dengan sebuah bas yang sedang menghala ke Kuala Terengganu bersama 30 penumpang.

"Akibat pertembungan itu kedua-dua kenderaan tersebut hangus terbakar dan kedua-dua mangsa yang tersepit di dalam kereta Proton Persona itu tidak sempat menyelamatkan diri," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun, katanya kesemua penumpang bersama pemandu bas terbabit berjaya menyelamatkan diri dan mereka tidak mengalami sebarang kecederaan.

Yahaya berkata berkata pihak bomba yang dimaklumkan tentang kejadian itu kira-kira 5 pagi bergegas ke tempat kejadian dengan dua jentera bomba daripada Balai Bomba dan Penyelamat Pekan dan Nenasi bersama 11 anggota dan pegawai.

Bagaimanapun, katanya mangsa tidak dapat diselamatkan.

"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Pekan untuk bedah siasat," katanya.

Sumber: Bernama

Notis guaman bukan untuk saya - Melissa Saila

Biopik Saloma: Notis guaman bukan untuk saya - Melissa Saila

KUALA LUMPUR: Entah dimana silapnya, pembikinan telefilem Saloma yang bertujuan mengimbau kembali sejarah dan kisah perjalanan hidup biduanita tersohor, Puan Sri Saloma kini terus dikaitkan dengan isu berbangkit yang rata-ratanya tidak setuju dengan pengkisahan yang diterbitkan Kus Semangat Aktor.

Telefilem yang dibahagikan kepada dua bahagian iaitu Mencuri Guruh dan Pandang Kaseh telah disiarkan menerusi saluran Astro First Eksklusif bermula 28 Ogos lalu. Adlin Aman Ramlie selaku waris A.R Tompel, suami pertama Saloma hari ini tampil menyelar penyiaran telefilem tersebut dan bakal mengenakan tindakan undang-undang kepada pihak yang berkenaan.

Menurut pengarah dan penerbit bagi telefilem biopik tersebut, Melissa Saila yang baru dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai perkara ini kerana belum mendapat sebarang dokumen yang merujuk kepada pihak Kus Semangat Aktor.

“Saya ada mendengar mengenai hal tersebut tetapi saya tidak boleh memberikan sebarang komen kerana buat masa ini notis yang dihantar pihak Adlin merujuk kepada pihak stesen penyiar(Astro) dan bukannya terus kepada saya.

“Jadi saya tidak ada apa-apa untuk diulas selagi pihak produksi tidak menerima sebarang dokumen bersabit tuduhan yang dibuat,”jawap Melissa ringkas serta bertindak untuk mengunci mulut dari mengulas lanjut mengenai hal ini.

Difahamkan Adlin yang diwakili peguam, Azam & Co telah pun mengambil tindakan awal menerusi penghantaran notis kepada Astro agar telefilem itu segera dihentikan namun tiada sebarang respon.

Pihak Adlin Aman Ramlie dan waris AR Tompel bakal mengadakan sidang media di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) pada petang Khamis (esok) bagi mendapat liputan umum berkenaan isu tersebut.

Waris lain AR Tompel iaitu AR Badul, Amran Tompel serta dua isteri seniman itu, Ruminah Sidek dan Zaiton Ismail juga dijangkakan bakal hadir.

- Sumber: ASTRO Gempak

Gaji RM2,500 cukup jika diurus baik

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Gaji permulaan RM2,500, yang diterima oleh siswazah yang baru memasuki alam pekerjaan, adalah mencukupi jika mengamalkan pengurusan wang yang bijak selain tabiat 'mengukur baju di badan sendiri'.

Pakar ekonomi dan pengurusan kewangan berkata purata gaji permulaan itu adalah munasabah memandangkan mereka tidak mempunyai kemahiran dan pihak majikan 'mengambil risiko' dengan menggaji mereka.

Ketua Jabatan Pendidikan Kewangan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Mohd Adnan Anan Abdullah berkata, isu gaji bergantung kepada individu dan mereka yang boros tidak akan merasakan cukup meskipun angka yang diterima setiap bulan itu besar.

"Cukup atau tidak gaji bergantung kepada profil individu. Di Kuala Lumpur, mungkin sukar jika sering makan di luar kerana sehari pun, dalam tidak sedar boleh mencecah RM30.00, belum lagi jika ada tabiat seperti merokok", katanya semasa dihubungi Bernama di sini.

Selain itu, beliau berkata, mereka yang baru memasuki alam pekerjaan tidak seharusnya tergesa-gesa membeli kereta sedangkan kewangan masih belum kukuh.

"Memiliki kereta sendiri pada usia muda memang 'cool' tetapi perlu ingat bahawa kereta datang dengan pakej minyak, tol dan parking selain bayaran penyelenggaraan serta cukai dan insurans tahunan yang agak tinggi", katanya.

Tinjauan ke atas pencari kerja atas talian "Jobstreet" baru-baru ini mendapati mereka yang baru menerima ijazah berpendapat purata RM2,500 adalah tidak mencukupi dan 77 peratus daripada 2,062 responden menyatakan tidak berpeluang menabung selepas berbelanja untuk kepentingan asas.

Sementara 60 peratus responden menjangkakan gaji pekerjaan pertama sebanyak RM3,500, sebanyak 30 peratus menjangkakan RM6,500 manakala 66 peratus majikan memaklumkan kesediaan menawarkan gaji antara RM2,500-RM2,800 bergantung kepada kelayakan.

Mohd Adnan seterusnya menyanggah kenyataan gaji RM2,500 tidak mencukupi untuk menabung memandangkan petua kewangan menyatakan 'seseorang yang menyimpan 10 peratus daripada gaji setiap bulan menuju ke laluan yang tepat'.

"Petua itu macam mudah, tetapi memerlukan disiplin kuat dan disarankan disimpan secara terus, sama ada dalam amanah saham atau bank berbeza, kerana menjadi tabiat untuk kita mudah berbelanja, selagi ada 'balance' dalam bank", katanya. - Bernama

Bodies found near Mexico town where 43 students vanished


IGUALA DE LA INDEPENDENCIA: Authorities unearthed on Saturday unmarked graves containing a number of bodies on the outskirts of a southern Mexico town where 43 students disappeared after a deadly police shooting last week.

Inaky Blanco, chief prosecutor for the violence-plagued state of Guerrero, told reporters "pits with bone remains" had been found outside Iguala, 200 kilometers (125 miles) south of Mexico City.

"It's hard to be sure that it's the missing students because we must conduct expert tests and find similarities with the people being searched," a state police agent at the scene told AFP on condition of anonymity.

The graves were in rough terrain in a hillside community that is part of the Iguala municipality. Police kept reporters far from the site.

The 43 students disappeared last weekend after Iguala municipal officers shot at buses that the group had seized to return to their teacher training college near the state capital Chilpancingo.

Three students were killed. Another three people died when police and suspected gang members shot at another bus carrying football players on the outskirts of town.

Witnesses told AFP that the officers took away several students in patrol cars after the shooting. One witness said he saw 30 to 40 people taken away.

The officers are suspected of having links to criminal gangs, raising fears about the students' fate in a country where drug cartels often bury their victims in mass graves.

Around 30 bodies were found in mass graves in Iguala alone this year.

Another police official said the pits on the outskirts of Iguala were found thanks to an anonymous phone tip.

"We are very worried. The families are very anxious," said Vidulfo Rosales, a human rights lawyer representing relatives of the missing.

Authorities have detained 22 Iguala officers over the shootings and issued arrest warrants for the town's mayor and security chief, both of whom have disappeared.

The United Nations has urged Mexican authorities to conduct an "effective and diligent" search for the missing, calling the case "one of the most terrible events of recent times."

Dozens of police officers, soldiers and investigators were deployed to the area after the graves were found.

Guerrero is one of the most violent states in Mexico, with gangs known as "Guerreros Unidos" and "Los Rojos" engaged in bloody turf wars. - AFP