Sunday, 22 February 2015

Penggambaran filem Hollywood di Sarawak


KUCHING: Sebuah filem tentang buaya legenda Sarawak, bertajuk 'Bujang Senang' adalah antara tiga filem yang penggambarannya akan dibuat di Sarawak.

Filem berharga RM12 juta itu akan diterbitkan bersama-sama oleh Hollywood dan Malaysia.

"Dua lagi filem adalah terbitan Malaysia bertajuk 'Kilat' berharga RM6 juta dan 'Sapok Biki' diterbitkan oleh Moonbeam Production," kata Pengarah Festival dan Anugerah Filem Antarabangsa ASEAN (AIFFA), Livan Tajang.

Beliau berkata, memorandum persefahaman bagi penggambaran filem berkenaan di Sarawak akan ditandatangani pada AIFFA akan datang di sini dari 9-11 April.

Katanya, acara kemuncak festival itu adalah majlis makan malam gala AIFFA dan penyampaian anugerah pada 11 April di Pusat Konvensyen Borneo Kuching.

Lebih 50 filem bersaing untuk anugerah berkenaan. 

Livan berkata, 150 pengeluar filem di ASEAN dan antarabangsa akan menghadiri festival itu, selain 200 selebriti dari China, Vietnam, Filipina, Indonesia, Singapura, Thailand, Kemboja, Laos, Brunei, Myanmar dan Malaysia.

- Sumber: BERNAMA

Ibu kepada Yusof Haslam meninggal dunia


Datuk Yusof Haslam. - Foto fail NSTP/Yazit Razali

KUALA LUMPUR: Bahyah Talib, 93, ibu kepada pengarah dan penerbit filem tempatan, Datuk Yusof Haslam meninggal dunia akibat sakit tua, pagi tadi.

Yusof berkata, ibunya dimasukkan ke hospital sejak dua minggu lalu selepas kesihatannya dilihat semakin teruk.

"Ibu saya telah dimasukkan ke Pusat Perubatan Pantai sejak dua minggu lalu kerana mengalami komplikasi pelbagai penyakit termasuk kencing manis.

"Allahyarham meninggal dunia pagi tadi kira-kira pada jam 6.40 pagi tadi kerana sakit tua," kata Yusof.

Jenazah Allahyarhamah Bahyah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Selayang sebelum solat Zuhur tadi.

- Sumber: BH Online | Februari 21, 2015

Salah guna kebebasan punca hubungan berantakan?

  • Gambar Hiasan

ADA banyak isu mengenai kebebasan. Antaranya kebebasan multimedia dan internet, kebebasan bersuara rakyat, kebebasan akhbar dan pelbagai lagi isu umum dan multinasional lain.

Namun kebebasan yang ingin kita bincangkan di ruangan Isu Minggu Ini adalah berkaitan kebebasan diri seorang wanita dan ibu yang masih berumah tangga. Sesuai dan sinonim dengan sisipan mingguan Wanita Oh Wanita (WOW) yang sememangnya dikhususkan untuk membicarakan sebarang perihal bersabit wanita dan ibu.

Menyentuh mengenai kebebasan wanita, dewasa ini wanita dan kerjaya berhubung kait dengan kehidupan sofistikated. Sesungguhnya pembangunan telah mengubah gaya hidup dan ciri-ciri konvensional wanita kepada yang lebih berdaya saing dan mementingkan kerjaya seperti kaum lelaki.

Tiada aforisme tepat untuk membuktikan hujah saya ini; namun, berdasarkan pemerhatian kita setiap hari, saya percaya anda bersetuju dengan kenyataan bahawa pemodenan menjadi salah satu punca perubahan drastik hidup wanita masa kini.

Abad yang mementingkan material ini seolah-olah menunjukkan kebugaran budaya hedonisme dalam masyarakat; kalimah yang menggambarkan kehancuran dan kebejatan budaya berdasarkan keseronokan duniawi semata-mata.

Memburu kejayaan bukan suatu kesalahan buat wanita yang ingin maju ke hadapan, tetapi apa yang membimbangkan ialah kebebasan yang terhasil akibat dari kelalaian diri kita sendiri.

Begitu pun tiada manusia yang mahu menyalahkan diri sendiri seratus peratus atas sebab dan akibat yang berlaku. Adat di dunia memang begitu.

Undang kekacauan

Apakah hak kebebasan? Dalam konteks kehidupan masa kini, bebas bukanlah bermaksud kita boleh melakukan apa sahaja yang kita suka. Sebaliknya perlu dipertimbangkan dengan pemikiran yang waras dan rasional.

Seandainya anda seorang lelaki, tidak seharusnya meletakkan kesalahan itu di pihak isteri/wanita sahaja. Mungkin juga ada kepincangan dan kekurangan dari segi anda mendidik dan memberikan perhatian.

Sikap evasif antaranya merupakan punca wanita terpaksa mengambil alih tanggungjawab yang tidak dilaksanakan dengan sempurna oleh pihak suami; sehingga mereka terjerumus ke arah yang tidak elok.

Dan akhirnya, kebebasan membawa kepada kepincangan rumah tangga dan institusi kekeluargaan.

Mudah lupa

Siapa sebenarnya yang mesti dipersalahkan sekiranya wanita menyalahgunakan kebebasan yang diberikan si suami? Suami? Wanita itu? Sahabat di sekelilingnya?

Atau kerjayanya? 

Atas dasar ingin mengejar status kerjaya dan karier, wanita terlupa akan tanggungjawab sebenar yang harus dipikul sebagai isteri.

Barangkali kerjaya boleh membuatkan wanita terlupa bahawa sebaik-baik tempatnya adalah di sisi suami. Isu Minggu Ini membawa anda semua berfikir sejenak akan apa yang telah anda peroleh dan mahu dapatkan dalam kehidupan anda kini.

Apakah anda terletak di dalam kelompok wanita sederhana yang turut menyederhanakan keluarga yang anda jaga? Atau anda merupakan salah seorang yang terpengaruh dengan hedonisme tanpa sedar?

Adiwarna perkongsian ini membawa anda untuk muhasabah diri akan letak duduk diri anda sekarang. Jika terlajak jalan, masih mampu untuk berundur ke belakang. Tiada apa yang mustahil kerana ekspedisi kehidupan yang berliku ini sememangnya mengajar kita untuk selalu bermuhasabah.

- Sumber: Sinar Harian 

Muhammad Shafee is only telling the truth - Ahmad Maslan

Muhammad Shafee (right) was only telling the truth when he spoke about Anwar's (left) sodomy case in the former's series of roadshows, says Ahmad Maslan.

ALOR SETAR: Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, the chief prosecutor in Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy case, is only telling the truth when he spoke about the case.

UMNO information chief Datuk Ahmad Maslan said Muhammad Shafee's action was to explain that the case was not a conspiracy as claimed by the Opposition.

Ahmad, who is also Deputy Finance Minister, said NGOs have the right to invite Muhammad Shafee to give talks.

"It is up to the NGOs to invite him. We cannot stop him as the Opposition is preoccupied with the conspiracy theory," he told reporters after a meeting with Kedah Umno division heads, here Sunday.

"Muhammad Shafee's series of roadshows called 'Sejenak Bersama TS Shafee Abdullah' is not at the insistence of UMNO or the government.

"Malaysia is a free country. I am pretty sure that he (Muhammad Shafee) is not telling lies," he added.

Yesterday, Muhammad Shafee held roadshows to justify the judgment of the sodomy case against Anwar.

The roadshows, held in Permatang Pauh, Penang were organised by an NGO.

Anwar, 67, is serving a five years' jail sentence for sodomising his former aide Mohd Saiful Bukhari Azlan, 30, in 2008 after his final appeal was rejected.

This followed the Federal Court's decision on Feb 10 to uphold the Appeals Court decision to convict Anwar on March 7, 2014.

- Sumber: Bernama

Adam Adli, jangan kacau periuk nasi kami - Caliph Buskers

Caliph Buskers meminta kumpulan 'Kita Lawan' tidak menganjurkan perhimpunan di sekitar Sogo demi kelangsungan rezeki pemuzik jalanan di kawasan berkenaan - Gambar Facebook Caliph Buskers

CALIPH BUSKERS: Adam Adli, jangan kacau periuk nasi kami - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Aktivis, Adam Adli dan penyokong perhimpunan 'Kita Lawan' diberi amaran supaya tidak menggangu lokasi buskers membuat persembahan di sekitar pusat beli-belah, Sogo dengan perhimpunan haram yang hanya membawa ketakutan kepada masyarakat.

Anggota Caliph Buskers, Fendy berkata, sebarang perhimpunan haram yang dicadang diharap dibatalkan segera demi kelangsungan rezeki pemuzik jalanan di kawasan berkenaan.

"Saya harap benda ini tidak berlanjutan. Bukan sahaja Caliph Buskers yang mencari rezeki di sana namun banyak lagi kumpulan buskers di sekitar Sogo. Orang ramai datang di sini bukan untuk melihat perhimpunan haram.

"Kenapa mereka hendak menyekat periuk nasi pemuzik jalanan dengan perhimpunan sedemikian? Kalau ia menimbulkan kontroversi dan mengganggu keamanan, apa guna ia dianjurkan?" katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Fendy mengulas perhimpunan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Sabtu yang diadakan di Sogo sebagai tanda solidariti untuk pembebasan Ketua Pembangkang itu.

Antara yang memberikan ucapan pada perhimpunan itu adalah anak Anwar, Nurul Nuha.

Pada perhimpunan itu, Nurul Nuha turut meminta orang ramai untuk sekali lagi berhimpun pada perhimpunan kemuncak bagi kempen ‘Kita Lawan' pada 7 Mac depan.

Adam Adli yang turut berucap pada perhimpunan berkenaan menyeru anak-anak muda untuk tidak takut dalam perjuangan mereka.

Dalam pada itu kata Fendy, masyarakat menjadikan kawasan sekitar SOGO selain Jalan Tuanku Abdul Rahman sebagai lokasi membeli-belah dan bukan berhimpun untuk menyatakan bantahan terhadap sesuatu isu.

"Janganlah ganggu tempat orang ramai ini dan buskers lain mencari rezeki dari pagi sehingga malam di sekitar lokasi. Jangan timbulkan kontroversi di tempat tumpuan awam.

"Tidak elok jika diadakan perhimpunan di sana. Orang hendak membeli-belah dan bergembira, bukan kecoh-kecoh seperti yang dilakukan mereka," jelasnya.

Caliph Buskers menjadi trending di media sosial setelah terlibat dalam persembahan bersama Mojo di Anugerah Juara Lagu 29.

Kehadiran kumpulan pemuzik jalanan tersebut yang terdiri daripada golongan insan istimewa cacat penglihatan telah mengejutkan banyak pihak dan mengundang pelbagai reaksi yang luar biasa daripada masyarakat.

- Sumber: Astro Awani 

SPRM selamatkan RM33 juta yang cuba diseleweng mangsa banjir

ABDUL AZIZ: Apabila kami menyemak semula senari permohohan, ada berlakunya pemalsuan dari segi pengikraran borang tersebut.

KOTA BHARU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan, berjaya menyelamatkan RM33 juta wang kerajaan yang cuba diseleweng oleh mangsa banjir dalam pengagihan wang ihsan, pada penghujung Januari lalu.

Menurut pengarahnya, Datuk Abdul Aziz Aban, terdapat penurunan dari segi jumlah permohonan bantuan wang ihsan, selepas pihaknya memberi peringatan kepada mereka yang membuat ikrar palsu permohonan.

“Sepanjang pengetahuan saya, sebagai jawatankuasa, terdapat penurunan bukan sahaja kes musnah keseluruhan, malah juga permohonan wang ihsan RM500.

“Apabila kami menyemak semula senari permohohan, ada berlakunya pemalsuan dari segi pengikraran borang tersebut,” Abdul Aziz berkata.

Jumlah permohonan untuk bantuan rumah rosak 100 peratus di kuala krai berkurang dari 2,030 kepada 1,615 selepas pihaknya melampirkan borang akaun tuntutan palsu boleh diambil tindakan di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Akta tersebut memperuntukan, jika sabit kesalahan boleh dipenjara 20 tahun atau denda lima kali nilai suapan atau RM10,000.

Selain tuntutan kediaman, terdapat juga permohonan bertindih dalam bantuan wang ihsan banjir RM500.

- Sumber: Astro Awani 

Feri dengan 400 penumpang diselubungi asap


Kesemua penumpang dipindahkan ke feri gantian untuk ke Kuala Kedah. - Astro AWANI


LANGKAWI: Suasana cemas dan panik apabila sebuah feri yang sarat dengan lebih 400 penumpang dalam perjalanan menuju ke Kuala Kedah dari Kuah, Langkawi diselubungi asap siang tadi.

Laporan awal kejadian berlaku ketika feri dua tingkat tersebut berada di perairan Langkawi kira-kira jam 12.35 tengah hari selepas berlepas kira-kira 20 minit dari jeti Kuah.

Sejurus kepulan asap itu dikesan oleh anak kapal mereka segera mengarahkan penumpang memakai jaket keselamatan sebelum feri berpatah balik ke jeti Kuah.

Walau bagaimanapun feri tersebut selamat tiba di jeti Kuah jam 12.55 tengah hari dan semua penumpang kemudian dipindahkan ke feri gantian untuk ke Kuala Kedah.

Menurut seorang petugas feri yang enggan dikenali, kepulan asap terjadi dipercayai berpunca daripada tindakan seorang penumpang yang menghisap rokok dalam tandas feri.

Menurutnya lagi, penumpang terbabit dikesan meletak puntung rokok atas rak dalam tandas yang diperbuat daripada gentian kaca menyebabkan berlaku kebakaran kecil.

Akibat kebakaran kecil itu asap telah masuk ke ruang penumpang dan berlaku suasana panik tetapi terkawal.

- Sumber: Astro Awani 

Aishwarya Rai dikawal ketat


NAMPAKNYA bintang Bollywood ini sudah bersedia kembali ke layar perak setelah lima tahun tidak muncul dengan sebarang filem.

Bagaimanapun, kehadiran Aishwarya Rai mendapat respons hebat apabila pihak produksi mengawal ketat setiap gerak-gerinya.

Menurut sumber, kerana mahu memastikan keselamatan dan keselesaan aktres jelita itu, pihak produksi telah menyediakan 10 hingga 12 orang pengawal peribadi sewaktu menjayakan filem terbaharunya itu.

"Ia juga bertujuan untuk mengelakkan sebarang gambar Aishwarya yang sedang menjalankan penggambaran terlepas di media sosial.

"Gara-gara perkara itu, pihak produksi sanggup mengeluarkan bayaran berjumlah RM231,000 hanya untuk membayar upah pengawal peribadi berkenaan," katanya mengenai privasi pembikinan filem di bawah arahan Sanjay Gupta itu.

- Sumber: Sinar Harian 

IS bakar hidup-hidup 43 lagi tahanan


RAMADI - IRAQ. Selepas membakar juruterbang Jordan, memancung rakyat Jepun termasuk memenggal kepala 21 penganut Kristian Koptik Mesir, terbaru kumpulan militan Negara Islam (IS) dilapor terus bertindak kejam dengan membakar 43 orang hidup-hidup dalam satu kejadian di wilayah Anbar, barat Iraq, semalam.

Laporan agensi berita Xinhua yang memetik sumber keselamatan wilayah itu berkata, dalam tragedi itu anggota IS menahan sebanyak 43 orang penduduk dari kabilah Sunnah, albu-Obeid di bandar al-Baghdadi yang terlibat dengan pertempuran terletak kira-kira 200 kilometer barat laut ibu negara Iraq, Baghdad.

Menurut sumber kumpulan militan itu mengurung kesemua tahanan dalam sangkar besi sebelum membakar mereka hidup-hidup.

Terdahulu jelas sumber itu, 43 orang tersebut dipercayai adalah anggota polis tempatan dan ahli kumpulan separa tentera Sahwa yang kemudiannya dipindahkan ke bandar yang dikuasai kumpulan itu di Heet.

Pembunuhan itu berlaku tidak lama selepas pembunuhan 70 orang dalam tempoh 10 hari lalu apabila militan IS menyerang bandar al-Baghdadi dan pangkalan tentera udara berhampiran, Ain al-Asad yang menempatkan ratusan tentera marin Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun, serangan kumpulan itu ke atas pangkalan udara tersebut berjaya dipatahkan pasukan keselamatan dan pesawat AS, sementara pertempuran berterusan di bandar itu selepas tentera Iraq menguasai semula sebahagian kawasan berkenaan.

Sementara itu, sumber itu berkata, militan IS dilapor mengepung sebuah kawasan perumahan di bandar al-Baghdadi yang menempatkan berpuluh-puluh keluarga anggota keselamatan dan pejuang Sahwa.

Katanya, kesemua penduduk kini berdepan kekurangan bekalaan makanan dan minuman termasuk bekalan senjata dan peluru.

- Sumber: Sinar Harian 

Fenomena Ekuinoks bukan punca cuaca panas melampau


KUALA LUMPUR - Fenomena Ekuinoks yang dijangka berlaku di negara ini mulai minggu depan tidak akan membawa kepada perubahan cuaca melampau, kata Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi, Datuk Che Gayah Ismail.

Beliau berkata situasi itu hanya akan menjurus kepada peningkatan suhu antara satu atau dua darjah Celcius.

"Ini masih dikira normal dan tidak akan memberi kesan besar secara keseluruhan," katanya kepada Bernama.

Menurutnya, ini merupakan fenomena biasa kerana Ekuinoks berlaku dua kali dalam setahun iaitu pada Mac dan September ketika matahari berada tegak di atas garisan Khatulistiwa, lokasi negara ini berada.

"Ekuinoks tidak beri kesan besar terhadap suhu kerana perubahan suhu banyak dipengaruhi faktor seperti pergerakan angin, hujan dan lain-lain lagi," katanya. 

Suhu di Malaysia ketika ini ialah sekitar 33 hingga 35 darjah Celcius.

Sementara itu, Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga (Awer), S. Piarapakaran berkata Lembaga Urus Air Selangor (Luas) perlu memantau dengan lebih teliti paras air empangan terutama Empangan Sungai Selangor.

Menurutnya, amaran paras air empangan kritikal perlu dinaikkan daripada kadar 30 peratus sekarang kepada 50 peratus. 

Empangan Sungai Selangor membekalkan 60 peratus air ke Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor. 

"Sekiranya paras kritikal ialah 50 peratus, sekurang-kurangnya tindakan drastik boleh diambil dengan cepat dalam memulihkan kembali paras air empangan," katanya. 

- Sumber: Bernama

Kanak-kanak mati lemas di kolam renang hotel

Ong Jing Jie dikatakan berada di dalam kolam dewasa berkenaan bersama ibu dan bapanya pada pukul 10 pagi sebelum didapati lemas kira-kira 30 minit kemudian. - Gambar Hiasan

GEORGE TOWN: Seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun mati lemas ketika mandi di kolam renang sebuah hotel di Tanjung Bungah, di sini hari ini.

Ong Jing Jie dikatakan berada di dalam kolam dewasa berkenaan bersama ibu dan bapanya pada pukul 10 pagi sebelum didapati lemas kira-kira 30 minit kemudian.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Mior Faridalathrash Wahid berkata jurulatih kolam renang itu telah menegur ibu bapa kanak-kanak berkenaan, namun tegurannya tidak diendahkan.

"Menurut ibu bapa kanak-kanak itu mereka tidak menyedari mangsa telah lemas kerana kejadian berlaku pantas," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata keluarga berkenaan datang dari Skudai, Johor untuk bercuti di negeri ini dan mayat kanak-kanak itu dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk bedah siasat. 

- Sumber: Bernama

Gesaan 100 peguam: 'Akhirnya buku bertemu ruas'


SHAH ALAM - Pengerusi Sukaguam, Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata kebangkitan 100 peguam yang mendesak Presiden Majlis Peguam, Christopher Leong supaya menarik balik kenyataan dikeluarkannya 11 Februari lalu, adalah ‘kena pada masanya’.

Khairul Anwar berkata, dengan tuntutan itu maka berakhirlah keangkuhan Majlis Peguam yang selama ini seolah-olah bertindak dan mengeluarkan kenyataan sesuka hati.

“Kini buku sudah bertemu ruasnya. Majlis Peguam kini ditentang hebat oleh majoriti peguam yang mahukan badan berhenti menyelewengkan fakta yang mengelirukan rakyat.

“Peguam seluruh negara mula bangkit dengan 100 ahli Majlis Peguam hari ni menandatangi petisyen mendesak Presiden Christopher Leong berhenti mengkritik badan kehakiman atau meletak jawatan jika enggan bersifat profesional.

“Sokongan hebat lebih 100 peguam yang digembleng dalam tempoh dua hari sahaja memberi isyarat jelas kepada Presiden Bar Council supaya jangan lagi sewenang-wenangnya memberi kenyataan seolah-olah mewakili seluruh peguam negara ini.

“Jika pimpinan Bar Council masih ingin menguji kesabaran majoriti peguam, nantikan kebangkitan peguam seluruh negara yang kini sudah hilang sabar dengan karenah mereka yang sudah semakin jauh tersasar dengan fungsi sebenar penubuhan badan itu,” katanya dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Terdahulu, Leong pada 11 Februari berkata, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dianiaya dan bukannya didakwa dalam rayuan kes liwatnya didapati seolah-olah menghina ketelusan sistem kehakiman negara.

Mengulas lanjut, Khairul Anwar berkata, Majlis Peguam sepatutnya bertindak 'without fear or favor' iaitu tanpa rasa takut dan pilih kasih, apatah lagi menunjukkan kecenderungan melulu dalam menyokong hanya satu pihak dalam mana-mana perbicaraan.

“Ingatlah falsafah sebenar kepeguaman iaitu kehadiran peguam di mahkamah ialah sebagai 'pegawai keadilan dan kebenaran' bagi membantu mahkamah 'meletakkan kebenaran di tempatnya' dan tidak sekali-kali akur 'menegakkan benang basah bagi pihak anak guamnya'.

“Sehubungan dengan ini juga, peguam dari seluruh negara yang ingin menyatakan sokongan terhadap petisyen ini diminta menghubungi Sekretariat SukaGuam melalui emel sukaguam@gmail.com bagi tindakan selanjutnya.

“ Satu siri jelajah bertemu dgn para peguam serta lulusan undang-undang dari seluruh negara juga akan diadakan untuk mendapatkan maklumbalas lanjut terutama 'cadangan membentuk lebih satu badan guaman seperti yang diamalkan oleh negara-negara lain'.

“Dengan adanya lebih satu badan guaman, para peguam boleh memilih badan guaman yang mereka ingin bernaung sekaligus tidak terikat lagi dengan situasi seperti yang mereka alami ketika ini iaitu terpalit dengan tindakan-tindakan buruk Bar Council yang tidak pernah para peguam persetujui sama sekali,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

Protect your smartphone from Government spies with hese Apps


If you didn’t know how easy it was for hackers to grab information off of your smartphone before, you should now.

The Intercept reported earlier this week that the National Security Agency (NSA) and the British equivalent spy agency GCHQ had allegedly hacked into and stole information from millions of SIM cards produced by the Dutch company Gemalto. This may have given both agencies access to phone communications around the world and should serve as a warning to all that we need to protect our smartphones.

The good news is that the technology already exists to protect your text and phone messaging data. “Encrypted text messaging and phone systems are so easy to protect that we all have an obligation to secure ourselves,” American Civil Liberties Unionsenior policy analyst Chirs Soghoian told TechCrunch over the phone.

Soghoian believes it would be irresponsible to tell people the government might be hacking into their private information and then not give them the tools to protect themselves. So he hopped on the phone with me to go through some of the free tools we already have at our fingertips to protect our private information.

Apple doesn’t market iMessage or FaceTime this way, but according to Soghoian, both are very secure means of sending information. “FaceTime is portrayed as a tool to talk to your kids at night before they go to bed, but it’s actually pretty secure for audio and video use,” he says. The other Apple product Soghoian recommends is iMessage. “Apple encrypts the iPhone to iPhone messaging to the point where it can’t un-encrypt the data. So even if the government wanted that information and demanded it from Apple, Apple doesn’t have it,” he says.


- Source: Tech Crunch 
Full article here: http://techcrunch.com/2015/02/21/protect-your-smartphone-from-government-spies-with-these-apps/

Fouziah Gous gagal jadi hos?SEJAK diberikan kepercayaan menjadi hos bagi program popular TV3, Nona, pelakon berusia 32 tahun ini terus menjadi perhatian terutamanya bagi penonton setia program itu.

Walaupun baru sebulan mengendalikan program tersebut, namun sudah ada komen-komen negatif yang dilemparkan kepadanya sepanjang menggalas tugas berkenaan.

Akur dengan situasi itu, empunya nama Nor Fouziah Mohd Gous atau lebih dikenali sebagai Fouziah Gous, bagaimanapun tetap bersyukur kerana tidak dihentam teruk seperti mana segelintir selebriti yang pernah menjadi mangsa kebencian peminat.

"Saya akui bukan mudah untuk memuaskan hati semua pihak. Lagipun saya bukan pengacara sebelum ini dan sememangnya saya masih belajar untuk menjadi pengacara yang baik.

"Namun saya perlukan ruang dan masa untuk memastikan ianya lebih sempurna berbanding apa yang saya lakukan kini," katanya kepada Zass.

Jelas pelakon Impak Maksima ini, selepas menjalani penggambaran untuk tiga episod pertama, keyakinan mula timbul dalam dirinya ketika mengendalikan program itu.

"Pada awalnya memang rasa bimbang, takut dan tak yakin. Tetapi apabila masuk episod keempat, saya sudah faham apa konsep yang tepat dan apa yang dikehendaki dalam program berkenaan," katanya.

Ditanya apakah perasaannya sepanjang mengendalikannya program itu seorang diri, ujar Fouziah, dia tidak pernah berasa tertekan sebaliknya gembira kerana dapat membuktikan keupayaan diri.

"Mungkin saya tiada teman untuk membantu menyampaikan maklumat dan sebagainya, tetapi saya selesa dengan keadaan tersebut kerana ia banyak membantu saya menjadi seorang hos yang lebih baik.

"Rasanya bukan mudah untuk menimba pengalaman seperti ini," katanya.

Keluarga beri nasihat

Bercerita lanjut mengenai pandangan keluarga, peminat dan penonton Nona, Fouziah berkata, dia sering menerima nasihat yang membina dan akan berusaha untuk melakukan lebih baik.

"Ramai di kalangan ahli keluarga merupakan pengikut Nona dari dahulu lagi, jadi jika ada yang kurang di mata mereka, mereka akan berkongsi dengan saya.

"Malah, respons peminat di laman sosial Instagram juga saya akan ambil tahu. Bukan apa, ia sebagai panduan kepada saya untuk melihat sejauh mana penilaian mereka mengenai prestasi saya sepanjang menjadi hos rancangan ini.

"Memang ada yang menegur, saya agak perlahan dan semua itu saya ambil sebagai panduan untuk majukan diri," kata anak bongsu daripada lima beradik ini.

Fouziah memberitahu, dia juga gembira kerana pihak produksi banyak memberikan bantuan kepadanya.

"Kalau dahulu rakaman terpaksa dibuat beberapa kali, tetapi sekarang semakin kurang. Adakala saya sendiri meminta pihak produksi untuk merakamkan bahagian yang saya kurang puas hati untuk dirakamkan semula. Bagi saya mereka sangat profesional," katanya.

Dalam pada itu, sokongan suaminya, Zhafran Yusof yang tidak berbelah bahagi antara faktor dia bersemangat meneruskan bidang pengacara.

"Tidak salah saya menerima tawaran ini kerana ia banyak memberi saya ruang untuk fokus kepada rumah tangga.

"Lagipun, saya sudah mengikat kontrak selama setahun bersama Nona, jadi saya tidak perlu fikir untuk terima mana-mana tawaran lakonan dan boleh beri fokus kepada program ini sahaja.

"Malah, kalau ada penggambaran memerlukan saya ke luar kawasan atau luar negara, saya akan cuba mengajak suami sekali. Jadi banyak masa saya boleh habiskan bersamanya," katanya yang turut sibuk dengan perniagaan sarang Burung Walit diusahakannya sejak 2013

- Sumber: Sinar Harian 

Roundme will turn Panoramic Photos nto Virtual Tours


Round.me, which allows users to explore global locations through panoramic photos, has raised a $3 million round led by April Capital.

The app is available on both the web and iOS. It allows you to browse different Spaces, which are basically panoramic images of locations like a Taoist temple in the Philippines and an ice cave in Vermont (to pick two examples from Roundme’s front page). The iOS experience is particularly immersive — the Spaces respond to the movement of your phone, almost creating the illusion that you’re photographing the real location.

Photographers can include more information inside a Space through embedded Hotspots, and link images together through a Portal. (Yes, that’s a lot of capitalization, but hey, I’m just following the company’s lead here.)

CEO Konstantin Andreev told me via email that his goal was “to create the best virtual tour experience in the panoramic photography marketplace.” And it’s not just meant to be useful to consumers.

“The idea was to develop a simple to use app whereby real estate and photography professionals could present their portfolios directly to any consumer in a seamless experience that included hosting, sharing, search capabilities, location awareness and social reach,” Andreev said. “That’s the key: the socialization aspects and embedding of information through hotspots within tours makes Roundme an extremely unique product.”

Roundme launched last year, and Andreev said more than 3,000 “professionals and semi-professionals” have signed up.

- Source: Tech Crunch

Dutch honeymooner survives fall from World's End

"View from World's End" by Chamal N - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

COLOMBO: Sri Lankan troops rescued a Dutch honeymooner who became the first person to survive a fall from the World's End, a 4,000-foot (1,200-metre) cliff that is one of the country's main tourist attractions, the military said Saturday.

The 35-year-old man had taken a few steps back to take pictures of his new bride when he flew off the unprotected cliff, army spokesman Brigadier Jayanath Jayaweera said.

"He was extremely lucky because he fell on top of a tree about 130 feet from the top," Jayaweera told AFP. "He is the first person to survive a fall from World's End."

Troops used ropes to reach the man and winch him to safety. Some 40 soldiers were involved in the initial rescue which was later backed by a military helicopter.

The man had to be evacuated from the area, however, on the shoulders of troops who carried him over a distance of five kilometres (three miles) to the nearest point at which he could be driven to hospital.

"His condition is stable and he is out of danger," a police official said.

The World's End cliff is the main attraction at the Horton Plains nature reserve in central Sri Lanka and is a key tourist attraction. 

- Source: AFP

Nurul Izzah tak patut jadi ketua pembangkang?


SERDANG - Dewan Ulama Pas Pusat tidak pernah mengetepikan keupayaan anak muda dalam kepimpinan parti itu namun kriteria itu tidak boleh digunakan dalam pemilihan ketua pembangkang yang baharu.

Pemangku Naib Ketuanya, Datuk Dr Mahfouz Mohamad berkata, pemimpin muda tidak sewajarnya dicalonkan memandangkan jawatan itu perlu diisi oleh individu yang mempunyai keupayaan dan berpengalaman dalam jatuh bangun dunia politik.

"Saya ada dengar suara-suara hendak hantar nama Nurul Izzah untuk jadi ketua pembangkang, tapi itu tidak sepatutnya.

"Sedangkan Tuan Guru Hadi itu banyak pengalaman, lama dalam turun naik dan sudah biasa dengan politik.

"Kalau (presiden Pas) dapat sokongan itu memang setuju sangat jadi ketua pembangkang," katanya kepada pemberita selepas Multaqa Ulama Semalaysia II di Stadium Tertutup MPSJ, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Penerangan Pas Pusat, Datuk Mahfuz Omar semalam yang Datuk Seri Abdul Hadi Awang berpotensi dilantik sebagai ketua pembangkang jika dipersetujui semua pimpinan PR.

Jawatan ketua pembangkang itu menjadi kosong apabila Anwar dijatuhi hukuman lima tahun penjara oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari lalu selepas beliau didapati bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, tujuh tahun lalu.

Jawatan nombor satu dalam PR itu kini menjadi rebutan malah nama Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali turut disebut-sebut sebagai pengganti jawatan Anwar itu.

Sementara itu, ketika ditanya tentang kekosongan jawatan mursyidul am Pas, Mahfouz berkata pada masa ini, Datuk Haron Din memangku jawatan itu.

Bagaimanapun pengganti Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat itu hanya boleh diputuskan oleh Majlis Syura Ulama Pas.

"Saya sudah berbisik dengan setiausaha Majlis Syura Ulama kena bersidang dan mereka kena menentukan hal itu segera," katanya lagi.

- Sumber: Sinar Harian 

Nenek khalwat bersama warga asing


JOHOR BAHRU - Seorang wanita berumur 58 tahun yang lazimnya sudah bergelar nenek, ditahan Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Johor (Jaij) selepas didapati berkhalwat dengan seorang lelaki Bangladesh dalam Ops Limau di Taman Ungku Tun Aminah, di sini, semalam.

Wanita itu mengakui hubungannya dengan lelaki warga asing berusia 30 tahun berkenaan sekadar kawan selepas disoal anggota dan pegawai penguatkuasa.

Namun, mengejutkan apabila dia mengakui mereka masuk bilik hotel berkenaan sekitar jam 11 pagi kelmarin dan sudah melakukan seks meskipun pada awalnya, lelaki Bangladesh terbabit menafikan perkara itu.

Ketika diminta untuk memaklumkan kepada keluarga atau waris berhubung penahanan dan bagi proses jaminan, wajah wanita terbabit kelihatan sugul dan enggan berbuat demikian.

Mereka bagaimanapun memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk dibawa ke Balai Polis Taman Ungku Tun Aminah bagi proses dokumentasi sebelum ke Jaij untuk tindakan lanjut.

Pada operasi sama, seorang pelajar perempuan tingkatan empat dari sebuah sekolah menengah di negeri ini, turut ditahan kerana berdua-duaan bersama pasangannya dalam bilik hotel.

Enggan memberikan kerjasama, pihak penguatkuasa terpaksa mendapatkan bantuan daripada pihak hotel untuk mendapatkan kunci tambahan bagi membuka pintu bilik pasangan terbabit.

Sebaik pintu dibuka, pelajar berusia 16 tahun itu keluar dari bilik air, manakala pasangannya, lelaki berusia 24 tahun di atas katil dalam keadaan berpura-pura nyenyak tidur, namun kedua-duanya berpakaian lengkap.

Ketika ditanya, mereka mengakui baharu sahaja masuk hotel tersebut sekitar jam 12 tengah malam, dan mendakwa tidak melakukan kegiatan tidak bermoral.

Bagaimanapun, mereka tetap ditahan kerana berdua-duaan dalam bilik hotel berkenaan.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasa Jaij, Mohd Zamri Kambari, mengesahkan penahanan tujuh pasangan terbabit sepanjang Ops Limau, oleh pihaknya.

"Semua 14 individu itu ditahan mengikut Seksyen 27 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Johor) 1997 kerana berkhalwat," katanya.

Ops berkenaan diketuai Pegawai Penguatkuasa Jaij, Khairudin Mat Ali, bersama lima anggota di sekitar Taman Ungku Tun Aminah, Skudai, bermula jam 11 malam dan berakhir 3.30 pagi.

- Sumber: Sinar Harian