Monday, 21 July 2014

Ahad tarikh lihat anak bulan Syawal

Ahad tarikh lihat anak bulan Syawal

KUALA LUMPUR: Tarikh melihat anak bulan Syawal untuk menetapkan Aidilfitri ialah petang Ahad ini bersamaan 29 Ramadan.

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berkata Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan rukyah (melihat anak bulan) dan hisab (pengiraan secara matematik dan astronomi).

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh Hari Raya melalui radio dan televisyen.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berkata anak bulan akan dilihat di beberapa tempat di seluruh negara.

Ia meliputi Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan; Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor; Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat, Selangor; Balai Cerap, Sabak Bernam, Selangor.

Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Manjong, Perak; Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh, Pulau Pinang; Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda, Kedah; Pemandangan Indah, Pulau Langkawi, Kedah; Menara Alor Setar, Kedah; Bukit Besar Kuala Terengganu, Terengganu; Bukit Geliga, Kemaman, Terengganu; Pulau Perhentian, Besut, Terengganu; Balai Cerap Kusza, Mukim Merang, Setiu, Terengganu.

Bukit Peraksi, Pasir Puteh, Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai, Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putera Semerak, Kota Bharu kesemuanya di Kelantan.

Tanjung Lubang, Miri; Teluk Bandung, Kuching dan Tanjung Batu, Bintulu, kesemuanya di Sarawak; Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil dan Putatan di Sabah; Bukit Tanjung Batu, Nenasi, Gunung Berincang, Cameron Highlands, Bukit Pelindong, Kuantan kesemuanya di Pahang; Tingkat 13 Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan, Menara Kuala Lumpur, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Kuala Sungai Baru dan Simpang Empat di Perlis. - Astro Awani 

Awie berjaya dapat hak jagaan anak sementara

Penyanyi rock tempatan, Awie - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: 
Penyanyi rock terkenal Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, hari ini berjaya mendapatkan hak penjagaan sementara ketiga-tiga anaknya hasil perkahwinan bersama isterinya, Rozana Misbun.

Peguam syarie Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain yang mewakili Awie, 46, memberitahu pemberita mengenai perkara itu selepas prosiding kes itu selesai disebut di dalam kamar Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Nassir Abdul Aziz.

Mohd Zaidi berkata anak guamnya turut memperoleh perintah injunksi supaya isterinya, Rozana, 36, tidak mendekati penyanyi kumpulan Wings itu serta anak-anaknya dalam apa jua bentuk termasuk melalui media cetak dan elektronik.

Pada 16 Julai lalu, Awie menfailkan permohonan bagi mendapatkan hak penjagaan sementara anak-anaknya dan perintah injunksi itu mengikut Seksyen 201 dan 200 Akta Tatacara Mal Mahkamah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan 1998.

"Hakim juga membenarkan permohonan Awie supaya kedua-dua permohonan itu berkuat kuasa sehingga ada perintah lain dikeluarkan," kata peguam itu.

Mohd Zaidi juga berkata Hakim itu memberikan Rozana hak melawat anak-anaknya dua kali sebulan iaitu pada minggu pertama dan ketiga selama dua jam bagi setiap sesi lawatan di rumah yang didiami Awie dan anak-anaknya.

Selain itu, Mohd Zaidi memberitahu anak guamnya itu turut memfailkan permohonan bagi hak penjagaan kekal ketiga-tiga anaknya.

Beliau berkata mahkamah menetapkan 6 Ogos ini untuk sesi 'Sulh' yang Awie dan Rozana perlu hadir pada sesi itu bagi menyelesaikan hak penjagaan anak-anak mereka.

Sesi 'Sulh' adalah satu daripada alternatif yang efektif kepada mana-mana pasangan selain kaedah perbicaraan dan timbangtara untuk mendapatkan penyelesaian rumahtangga.

Awie yang hadir ke mahkamah dengan ditemani dua rakannya ketika ditanya mengenai perkara itu, enggan mengulas lanjut mengenainya tetapi dengan tenang dan tersenyum berkata: "Tunggulah sehingga kesemua kes itu selesai".

Penyanyi rock itu bernikah dengan Rozana di Songhkla, Thailand pada 20 Jun 2005 dan dikurniakan tiga anak iaitu Putra Ahmad Merrah, 7, Putra Ahmad Rezzki, 6, dan Puteri Qasseh Antasha, 4.

Pada 4 Julai lalu, Awie, pelakon utama filem 'Zombie Kampung Pisang' dan 'Hantu Kak Limah' didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan parah ke atas Rozana, di sebuah rumah di Taman Ukay Bistari.

Dia didakwa mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan. - Bernama

Rakyat Ukraine ucap takziah di kedutaan Malaysia

Orang ramai meletakkan jambangan bunga sebagai memperingati mangsa tragedi MH17 di Kedutaan Belanda di Kiev, hari ini. - Foto EPA
Orang ramai meletakkan jambangan bunga sebagai memperingati mangsa tragedi MH17 di Kedutaan Belanda di Kiev, hari ini. - Foto EPA

KIEV - UKRAINE. Rakyat Ukraine menyampaikan ucapan takziah di pejabat Kedutaan Malaysia di sini berhubung tragedi MH17 terhempas pada Khamis.
Mereka bertali-arus meletak jambangan bunga, kad, lilin malah patung anak beruang sejak dari pagi hingga ke malam di dinding kedutaan.

Kad ucapan kebanyakannya ditulis dalam bahasa Ukraine. Ada yang ditulis  'Ukraine is praying with you'. Duta Malaysia di Ukraine, Chuah Teong Ban memberitahu, orang ramai datang seawal 7 pagi di kedutaan yang terletak di Buslivska Street.

"Sesetenghnya berdiri bertafakur selama setengah jam sementara sesetengah yang lain membaca doa," katanya.

Jalur Gemilang di kedutaan turut dikibar separuh tiang.

Pesawat Boeing 777 itu dalam penerbangan dari Amsterdam menuju Kuala Lumpur apabila ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia.

Ia membawa 298 orang - 283 penumpang dan 15 anak kapal.

Media asing melaporkan pesawat telah ditembak tetapi sehingga kini tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab. - Bernama

MH17: Jurutera angkasa muda, Fatima Dyczynski pernah bercita-cita ke Marikh


Fatima Dyczynski. Foto diperoleh dari laman web Xoterra Space

KUALA LUMPUR: Cita-cita seorang jurutera aeroangkasa wanita untuk ke planet Marikh tidak tercapai apabila dia menjadi salah seorang penumpang yang terlibat dalam nahas Malaysia Airlines (MAS) MH17 Khamis lalu.


Fatima Dyczynski, 24 tahun, merupakan seorang warga Jerman yang menuntut di Universiti Teknologi Delft di Belanda, dan pernah menjadi pelajar di Kolej John XXIII, Perth, Australia.

Menurut The Sydney Morning Herald, beliau disifatkan sebagai seorang yang sangat bijak dan bercita-cita untuk menjadi angkasawan dan ingin terbang ke Marikh suatu hari nanti.

Selain itu, dia juga mempunyai impian untuk tinggal di Perth.

Dalam usia yang sangat muda, Fatima menjadi pengasas dan Ketua Pengarah Eksekutif Xoterra Space yang berpengkalan di Belanda. Beliau mencipta teknologinya sendiri dengan matlamat menjadikan angkasa lepas mudah diakses oleh orang ramai.

Xoterra Space dalam sebuah kenyataan di laman web mereka menyatakan rasa sedih mereka atas pemergian Fatima.

Syarikatnya itu menyifatkan Fatima sebagai seorang yang bertenaga, bersemangat, lantang, bijak, bercita-cita tinggi dan sangat bermotivasi.

"Ramai yang telah mendapat inspirasi oleh impiannya serta semangatnya dalam perniagaan dan inovasi. Takziah yang tidak terhingga kepada ibubapanya, keluarga dan rakan-rakannya," kata kenyataan itu lagi.

Selain itu, Fatima juga amat berbakat. Beliau menjadi pemain gitar dalam sebuah kumpulan rock, belajar Kung Fu di China dan mampu bertutur dalam bahasa Inggeris, Jerman, Perancis, Belanda serta Poland.

Beliau pernah mengembara ke 40 buah negara, dan merupakan seorang yang sangat optimis yang sentiasa yakin bahawa sesuatu perkara itu tidak mustahil untuk dicapai.

Astro Awani 

You can now listen to headphones through your hoodSo you just bought a flashy pair of headphones, and you're worried that your hoodie might prevent you from flaunting your new gear. Are you stuck? Not if you pick up Betabrand's upcoming Audio Engineerjacket.

Its hood is made of the same "acoustically transparent" fabric you'd find in a nice set of speakers, letting any sound pass through while keeping your noggin relatively dry and warm. There are also holes for your headphone cables or portable audio gear, and you'll even find a diagram to help you make any wiring permanent.

If you're interested, Betabrand is taking pre-orders through an already successful crowdfunding campaign. Spending $142 will get you the all-black attire when it ships in late October. And before you ask: yes, the company knows that wearing a set of cans over your hood can look decidedly silly.

The jacket is partly meant for producers stuck in the studio, or DJs who want to cover up during an outdoor gig. Don't be surprised if you raise a few eyebrows by wearing a hoodie-plus-headphones combo on the street, no matter how stylish your hardware might be.

- Paultan.org

Pengusaha balak mati lemas

Bee See (tiga, kanan) menunggu mayat Ah Sing di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) semalam. Gambar kecil: Ah Sing.
Bee See (tiga, kanan) menunggu mayat Ah Sing di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) semalam. Gambar kecil: Ah Sing.


ALOR SETAR - Niat hati mahu melepaskan ‘hajat’, namun tidak sangka malang menimpa hingga meragut nyawanya apabila mati lemas dalam Sungai Kedah berdekatan Pekan Cina, di sini, kelmarin.

Mayat pengusaha balak, Chua Ah Sing, 60, yang lengkap berbaju merah gelap dan berseluar pendek ditemui lemas dalam sungai berkenaan oleh unit skuba bomba awal pagi semalam.

Anak saudaranya, Lim Ah Kow, 59, berkata, mangsa keluar minum bersama rakannya di sebuah kedai makan berhampiran Pekan Cina kira-kira jam 7 petang kelmarin.

“Pakcik dipercayai tergelincir ketika ingin membuang air kecil di tepi sungai.

“Dia sempat menghubungi isterinya kira-kira 7.30 petang sebelum terjatuh.

“Dia bertanya isterinya, Chew Bee See, 58, yang sedang membeli belah bersama isteri saya di sebuah pasar raya dekat sini ketika mahu pulang ke kediaman mereka di Taman Sri Abadi,” katanya.

Bagaimanapun, apabila isteri mangsa menghubungi suaminya semula kira-kira jam 8.30 malam, tiada respon diterima sehingga menimbulkan rasa bimbang.

Menurutnya, kehilangan Ah Sing mula disedari rakan-rakan selepas mereka mendapati kereta miliknya masih ada manakala kasutnya tertinggal di tepi sungai lokasi kejadian.

Ah Kow berkata, sememangnya menjadi kebiasaan mangsa yang tidak memiliki anak keluar minum bersama rakan-rakan di situ setiap hari. - Sinar Harian 

BMW F 800R and F 800GS – for RM63,900-RM76,900In case you aren’t already aware of it, the BMW F 800 R and F 800 GS are now available in Malaysia – the two Thai-assembled models roll in priced at RM63,800 for the F 800 R and RM73,900 for the F 800 GS. There’s also a Low Seat Variant of the F 800 GS, and that goes for RM76,900.

The F 800 R features a liquid-cooled, four-stroke parallel twin 798 cc engine offering 87 hp at 8,000 rpm and 86 Nm at 6,000 rpm, and performance figures for the naked roadster include a top speed of over 200 km/h and a rated combined fuel consumption of 3.6 litres per 100 km (at 90 km/h).

If you’re big on sound, the 202 kg machine can be specified with an optional Akrapovic silencer. Three colours schemes are available for the F 800 R, and these are Racing Blue Metallic, Sakhir Orange and Light White/Black Storm.As for the F 800 GS, the enduro’s 798 cc mill turns out 85 hp at 7,500 rpm and 83 Nm at 5,750 rpm. The bike features a new designs of the controls – the cockpit is now equipped with new dial faces which is easier to read under any condition, as well as an extended range of display information such as fuel level and coolant temperature.

The enduro rides on 230 mm inverted forks up front, while the rear features a 215 mm WAD travel-related damping strut. Buyers can go for the optional switchable Automatic Stability Control (ASC), which offers more efficient power transmission.

Like the F 800 R, three exterior colours are available for the F 800 GS, these being Alpine White, Dynamic Cordoba Blue and Kalamata Matt Metallic. Both Motorrad offerings come with a special service program that includes a two-year or 40,000 km free lubricant service, as well as two-year international warranty with unlimited mileage. - Paultan.org

Klon iPhone 6 hadir di China sebelum pengumuman Apple
APPLE dijangka mengumumkan telefon pintar generasi baharu mereka dalam beberapa bulan lagi, dan menariknya, jauh sebelum pihak Apple mengumumkannya secara rasmi, iPhone 6 versi klon sudah boleh didapati di China.

Peranti klon iPhone 6 ini hadir menyerupai beberapa reka bentuk yang tertiris sebelum ini di samping turut membawakan sistem operasi yang menyerupai iOS baharu.

Bercakap mengenai iPhone generasi baharu, Apple dikatakan akan hadir dengan dua variasi, iaitu satu yang bersaiz 4.7-inci, dan juga satu lagi bersaiz 5.5-inci. Kedua-duanya bakal menggunakan cip pemprosesan Apple terbaharu, di samping turut dilengkapi dengan bateri berkapasiti lebih besar berbanding sebelumnya.

Mom to Putin: Send my children home

KUALA LUMPUR: A grieving mother has appealed directly to the Russian president Vladimir Putin to return the bodies of her son and his girlfriend who died in the downing of MH17, the Associated Press reported.

Silene Fredriksz-Hoogzand said she was appalled that the bodies of her son Bryce, his girlfriend Daisy Oehlers and other victims were left lying on the crash site for days.

(Photo provided by Silene Fredriksz-Hoogzand on Sunday, July 20, 2014, shows Bryce Fredriksz, right, and his girlfriend Daisy Oehlers - APphoto)


“I am not a politician. But I know for sure that Mr. Putin can do something,” she told the AP in a telephone interview.

“No words can describe it. Bodies are just lying there for three days in the hot sun. There are people who have this on their conscience. There are families who can never hold the body of a child or a mother,” she added.

Bryce and his girlfriend were among the 298 passengers and crew of MH17 flying from Amsterdam to Kuala Lumpur when it was shot down.

MAS announced that it is retiring the code MH17, as a sign of respect to all those on board of the flight and will carry the new flight code MH19 for its Amsterdam-Kuala Lumpur service beginning July 25.

Days after the MH17 crashed in eastern Ukraine after allegedly being shot down, concerns mounted that rebels were still limiting access to the bodies and hiding key evidence from Thursday’s disaster.

Pressure from around the world continues to escalate in demanding Putin to persuade the pro-Russian separatists to hand over the victims' remains and allow international investigators unfettered access to the crash site in Grabove.

In Malaysia, grieving family members want the bodies of their loved ones be brought back home, whatever the condition may be to bury the deceased according to their respective religion's rites and beliefs. - ASTRO Awani 

Israel nafi tenteranya diculik Hamas

Gaza

Israel menafikan ada tenteranya yang ditawan oleh sayap bersenjata Hamas, Briged Izuddin al-Qassam di Gaza semasa pertempuran di Shejaiya pada Ahad.

"Tidak ada tentera Israel ditawan dan khabar angin itu tidak betul," kata Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa Bersatu, Ron Prosor kepada wartawan di New York.

Media di Israel juga melaporkan penafian yang sama daripada sumber yang berbeza. The Times of Israel melaporkan IDF dengan tegas menepis dakwaan Hamas. Haaretz pula memetik sumber Angkatan Tentera Israel (IDF) yang mengatakan dakwaan Hamas itu meragukan dan kemungkinan Hamas menawan tenteranya adalah tipis.

Jurucakap tentera Israel sebelum itu memberitahu media Angkatan Tentera Israel (IDF) sedang menyiasat dakwaan Hamas bahawa ia sudah menahan seorang tentera rejim Zionis itu.

Hamas membuat pengumuman tawanan itu di televisyen. Jurucakapnya yang Abu Ubaidah mengumumkan pihaknya menawan seorang tentera Israel bernama Shaul Aaron dengan nombor pengenalan tentera 6092065.

Beliau juga memberi amaran kepada Israel supaya "jangan bertindak bodoh" iaitu amaran kepada tentera rejim itu supaya jangan cuba membuat sebarang cubaan menyelamatkan tentera yang ditawan itu.

Berita penawanan disambut seperti pesta di Gaza dan di Tebing Barat, lapor wartawan AFP.

Hamas dahulu pernah menahan seorang tentera Israel, Gilad Shalit yang dijadikan tebusan selama lebih kurang lima tahun antara 2006 hingga 2011. Dia hanya dibebaskan setelah Israel setuju membebaskan rakyat Palestin yang ditahan di penjaranya.

Rejim Zionis itu membebaskan 1,027 rakyat Palestin sebagai ganti pembebasan seorang tenteranya. Bagaimanapun sesetengah mereka kemudian ditangkap semula oleh Israel. - Agensi

Ukraine unable to provide safe passage to crash site

Ukraine unable to provide safe passage to crash site- Liow

KIEV: The Ukrainian government has told Transport Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai that they cannot establish a safe corridor for the international investigation team to the crash site of Malaysian Airlines flight MH17.

The government also added that they could not guarantee their safety in and around the crash site.

Liow said the Ukrainian government has informed the Joint International Investigation Team that the crash site is under the full control of separatist groups, whose chain of command cannot be established.

The investigation team includes officials from the Netherlands, Malaysia, Britain and United States.

“The only international body that has so far managed to briefly access to the crash site is the OSCE,” Liow said in a press statement.

The issue of safety was discussed during a meeting with the Ukrainian Deputy Prime Minister Volodymyr Groysman, who is also the chair of the Ukaraininan Special Government Commission on MH17.

Also present were the Ukrainian Minister of Infrastructure, Maksym Burbak and the chairman of the Ukrainian State Aviation Administration Denys Antonyuk.

Following reports that separatist groups have custody of the black boxes, Liow stressed that evidence from the crash site should not be tampered with.

He said Malaysia is deeply concerned that the sanctity of the crash site has been severely compromised.

“It is imperative that international investigators and search and recovery personnel are afforded full and unhindered access to this site,” he said in the statement.

Malaysia also demanded that all human remains must be allowed to be recovered, identified and repatriated and called for an immediate and unrestricted access to the crash site.

Liow arrived in Kiev today at 1.10pm local time, accompanied by the Department of Civil Aviation Malaysia director-general Datuk Azharuddin Abdul Rahman and Malaysia Airlines chairman Tan Sri Md Nor Yusof.

A Malaysian team of 133 officials and experts, comprising of search and recovery personnel, forensics experts, technical and medical experts arrived in Kiev earlier on Saturday morning local time.

The MH17 was flying from Amsterdam to Kuala Lumpur when it went down in Ukraine. It was carrying 298 people - 283 passengers and 15 crew.

The aircraft had left Amsterdam at 12.15 pm (Netherlands time) Thursday and was to have arrived in Kuala Lumpur at 6.10 am (Malaysian time) Friday. - Astro Awani 

Keluarga Syiah Bohra kena serbu

Penguatkuasa Jaip mengambil keterangan setiap individu yang berada di dalam kediaman tersebut.
Penguatkuasa Jaip mengambil keterangan setiap individu yang berada di dalam kediaman tersebut.


TEMERLOH – Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) merampas berdozen buku dipercayai zikir dari satu kumpulan yang sedang beribadat berzikir pada malam ‘Lailatul Qadar’ dipercayai fahaman Syiah Bohra dalam satu serbuan di sebuah kediaman di Mentakab di sini, awal pagi semalam.

Ketua Unit Operasi Jaip, Mohd Anis Mohd Azmi berkata, Jaip turut mengambil keterangan dan merekodkan maklumat peribadi 19 lelaki dan 13 wanita dalam serbuan jam 3 pagi itu tetapi tidak menahan mereka.

Menurutnya, serbuan dibuat atas aduan awam yang mengesyaki berlaku penyelewengan agama di kediaman tersebut dan dibuat selepas beberapa bulan risikan membabitkan beberapa jabatan dan agensi kerajaan.

“Apabila pemeriksaan dibuat di dalam rumah, seramai 19 lelaki dewasa dan 13 wanita dewasa, tiga kanak-kanak dan satu bayi berada di ruang tamu rumah teres dua tingkat itu.

“Mereka dipercayai sedang beribadat mengikut fahaman yang bertentangan dengan ahli sunnah iaitu fahaman yang berlainan dengan ditetapkan Jabatan Mufti Pahang, dengan maksud lain mereka melanggar atau menyalahi fatwa dikeluarkan Jabatan Mufti.

“Siasatan mendapati mereka mengaku mengamalkan Syiah Bohra, namun pihak Jaip terpaksa mengambil keterangan mereka dan merampas buku-buku zikir yang digunakan untuk dianalisis,” katanya, semalam.

Mohd Anis memberitahu, siasatan awal ke atas pemilik rumah dan individu yang berada dalam premis tersebut mengesahkan bahawa mereka berasal dari India selain mengakui mengamalkan fahaman Syiah Bohra sejak turun temurun lagi.

Beliau berkata, pemilik rumah tersebut juga mengakui mengamalkan Syiah Bohra tetapi tidak berdakwah dan hanya mengamalkannya dalam kalangan saudara mara terdekat.

Sinar Harian yang mengikuti operasi itu semalam turut diperkenalkan dengan sanak saudara pemilik rumah dan kebanyakan mereka adalah ahli perniagaan dan golongan profesional.

Mohd Anis berkata, mereka hadir ke kediaman itu untuk beribadat dan dipercayai berzikir kerana percaya malam tersebut adalah malam 'Lailatul Qadar' bersempena dengan pembunuhan Saidina Ali pada 21 Ramadan.

Katanya, Jaip akan memanggil semua yang berada di dalam rumah tersebut supaya tampil ke Pejabat Agama Islam Daerah (Paid) pada 23 Julai ini untuk memberikan keterangan.

Beliau berkata, siasatan dilakukan di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2013 Seksyen 15 iaitu menyalahi fatwa, Seksyen 17 memiliki dokumen yang bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan Seksyen 18 memiliki buku, majalah dan lain-lain di dalam kawalan dan simpanan.

Menurutnya, jika sabit kesalahan ketiga-tiga seksyen itu memperuntukkan hukuman yang sama iaitu boleh dikenakan hukuman denda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali. - Sinar Harian 

MH17: Jangan jadikan mayat sebagai bahan rundingan- Julie Bishop

Menteri Luar Australia, Julie Bishop

Jangan menggunakan mayat mangsa nahas pesawat MH17 sebagai bahan rundingan desak Menteri Luar Australia Julie Bishop yang menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyokong draf resolusi yang ditaja Australia bagi menuntut laluan penuh pasukan penyiasat ke lokasi nahas.

Menurut laporan ABC News itu sehingga kini, kumpulan pemberontak Ukraine masih tidak membenarkan pasukan penyiasat mendapat akses penuh ke lokasi nahas dan telah memindahkan mayat ke gerabak keretapi yang dilengkapi dengan peti sejuk ke satu lokasi yang tidak didedahkan.

Seorang wartawan ABC berkata kira-kira 200 mayat telah dilihat diangkut ke sebuah keretapi yang pemandunya mendakwa tidak mengetahui ke manakah destinasinya.

Bishop juga berkata beliau akan berusaha untuk mendapatkan masa undian paling awal.

"Semua negara mesti menyokong resolusi ini agar mayat mereka dipulangkan kepada insan tersayang. Saya tidak dapat membayangkan ada situasi kemalangan udara dalam sejarah di mana mayat masih berada di lokasi nahas sehari selepas hari kejadian" kata Bishop dipetik oleh ABC News.

Moscow sebelum ini menafikan sebarang penglibatannya dengan insiden menembak jatuh pesawat MH17 dan sebaliknya menunding jari kepada tentera Ukraine.

Sementara itu Perdana Menteri Australia, Tony Abbott telah menghubungi Presiden Rusia, Vladimir Putin buat pertama kali sejak nahas itu berlaku pada Ahad.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kremlin, kedua-dua pemimpin bercakap mengenai keperluan untuk mengelakkan kenyataan politik berkaitan dengan tragedi itu.

Pesawat Boeing 777 yang sedang membawa 298 penumpang dan anak kapal itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur sebelum terhempas di timur Ukraine Khamis lalu.

Astro Awani 

Control high-speed photography from your phoneHigh-speed photography can be daunting if you're not a seasoned pro. You may have a fast camera and flash, but you probably don't have the gear (or people) you'd need to get that frozen-in-time look in most situations. 

MIOPS' new camera trigger might make it easier to take high-speed shots all by your lonesome, though. By itself, it can tell a DSLR to take a shot and fire your flash when it detects light, motion or sound; you can capture lightning the moment it strikes, or your cat the moment it bolts across the room. The device supports external sensors like pressure pads, too.

It really comes alive if you pay for the Ultimate variant, which adds remote control from a Bluetooth-equipped Android or iOS device. Unlike most trigger apps, MIOPS' mobile software lets you set up capture scenarios that only take pictures under very specific conditions. 

You can set it to take time-lapse photos as soon as it gets dark, and snap additional lightning pictures if a big storm brews; in short, you shouldn't have to keep a close watch over your camera.

MIOPS is looking to crowdfunding to get its peripheral off the ground. If you're intrigued by the idea, you can pledge $189 (approx. RM601) for the Basic unit, or $229 (approx. RM729) for Ultimate. Everything should ship in December, so long as everything goes according to plan.

-- Engadget 

Penduduk terpaksa guna air parit

Air parit yang tidak dijamin kebersihannya terpaksa digunakan penduduk dalam melakukan kerja-kerja harian mereka.
Air parit yang tidak dijamin kebersihannya terpaksa digunakan penduduk dalam melakukan kerja-kerja harian mereka.

GUA MUSANG - Hampir 300 penduduk di Kampung Mentara Lama, dekat sini, terpaksa menggunakan air parit berikutan kemudahan bekalan air yang terputus sejak tiga bulan lalu masih belum diambil tindakan.

Sinar Harian difahamkan, aduan telah pun dibuat penduduk namun tidak mendapat respons daripada Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB).

Penduduk, Norsaziera Mohamad, 22, berkata, dia kerap menghubungi AKSB bagi menyatakan kesulitan yang dihadapi, namun masih tiada tindakan daripada pihak terbabit. 

“Kami kecewa dengan apa yang berlaku, bayangkanlah kami terpaksa menghadapi kesulitan ini pada bulan Ramadan.

“Kami terpaksa juga mandi dan membuat kuih raya menggunakan air parit yang tidak terjamin kebersihannya,” katanya.

Bagi Wan Maisarah Wan Harun, 30, pula mendesak pihak pengurusan tertinggi AKSB turun padang untuk melihat sendiri kesulitan yang dihadapi mereka.

Katanya, boleh dikatakan sepanjang hari penduduk berkumpul di parit berdekatan untuk mengangkut air bagi kegunaan di rumah khususnya memasak.

“Sepatutnya AKSB menghantar air dengan lori tangki bagi keperluan penduduk jika keadaan itu berlarutan, namun amat tiada tindakan sedemikian dilakukan,” katanya. - Sinar Harian 

Mahu tukar susu dengan dadah

Tertuduh akan dihantar menjalani hukuman penjara selepas dihukum, semalam.
Tertuduh akan dihantar menjalani hukuman penjara selepas dihukum, semalam.

KOTA BHARU - Seorang lelaki yang gambarnya dimuat naik di laman sosial facebook ketika ditangkap kerana mencuri lima tin susu, 14 Julai lalu, mengaku mahu menukarkan susu itu dengan dadah.

Pengakuan dibuat oleh Abdullah Zawawi Yahya di hadapan Majistret, Nik Habri Muhamad di mahkamah majistret, di sini, semalam.

Tertuduh mengaku mencuri lima tin susu pekat pelbagai jenama itu di sebuah kedai runcit di Kampung Pauh Panji, Kubang Kerian, di sini, pada jam 7.15 petang, 14 Julai lalu.

Padah daripada perbuatannya itu, Nik Habri menjatuhkan hukuman penjara selama tujuh hari dan denda berjumlah RM500 atau diarah menjalani hukuman penjara tambahan dalam tempoh tiga bulan, jika denda itu gagal dijelaskan.

Pada prosiding semalam, peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kelantan memberitahu mahkamah tertuduh yang berusia 43 tahun itu tinggal bersendiri dan tidak mempunyai keluarga.

Katanya, lelaki bujang itu juga sudah mengaku kesalahannya serta insaf dan menyesali atas perbuatan tersebut. Hukuman diputuskan Nik Habri mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

Pendakwaan terhadap tertuduh dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Noor Dayana Mohamad.

Sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara yang boleh sampai 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda di bawah seksyen berkenaan.

Dalam insiden tersebut, tertuduh ditahan oleh pengadu yang juga pemilik kedai runcit tersebut sendiri ketika cubaannya membawa lari susu-susu berkenaan keluar dari kedai pengadu.

Pengadu yang berjaya menangkap tertuduh di hadapan kedai berkenaan kemudian menyerahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya.

Gambar dia ditangkap ketika melakukan perbuatannya itu menjadi perbualan di facebook dan menimbulkan pelbagai reaksi daripada pengguna laman sesawang berkenaan. - Sinar Harian 

Great Wall M4 SUV – launched, RM45k-RM59k


Go Automobile Manufacturing (Go Auto) last week launched the Great Wall M4, with initial deliveries of the compact SUV now set to begin in August. The vehicle was previewed in left-hand drive form in January, and back in May was teased for a June launch.

The first examples will be 40 manual transmission CBU units from China, and another 160 manual CBU vehicles are set to make up the second batch. Following this, local assembly will take over, with the first CKD M4s set to roll out from the company’s Gurun plant in October. When this happens, the EEV is set to go on sale only in automatic transmission form.

Finalised pricing hasn’t been revealed, but Go Auto has announced that the M4 is due to go on sale priced from RM45k to RM59k, depending on variant. A total of three variants (Standard, Comfort, Premium) will be available, in both manual and transmission form, according to the company.


Whichever variant it is, the M4 – which measures in at 3,961 mm long, 1,728 mm wide and 1,617 mm tall, with a 2,383 mm-long wheelbase and 185 mm ground clearance – will be powered by a normally-aspirated 1.5 litre VVT MPI four-pot offering 105 hp at 6,000 rpm and 138 Nm at 4,200 rpm.

Initial speculation had the five-speed manual in two-wheel drive guise and the six-speed automatic as a four-wheel drive offering, but it’s now confirmed that the M4 will only be available throughout the range in two-wheel drive form.

General specification lists four disc brakes (with red calipers, no less), ABS and EBD with brake assist, powered windows all-around, steering wheel audio controls, manual four-way adjustment front seats, dual airbags and front/rear foglights. There are rear child seat fixing points, but these are top tether mounts and not Isofix.The Standard variant is equipped with fabric seats, a four-speaker CD audio system, manual air-conditioning, a polyurethane steering wheel, and sits on 15-inch wheels and 195/60 series tyres. This – in manual transmission form – is likely to be the RM45k offering in the range.

Moving on to Comfort trim level adds on a host of items, including leather steering wheel, two-tone fabric seats, reverse sensors, a six-speaker audio system with seven-inch LCD display and navigation, automatic air-conditioning and 16-inch alloys, wrapped with 205/60 profile rubbers.

Both Comfort and Standard variants feature electrically-adjustable side view mirrors, but are of the manually-foldable variety.

Finally, the Premium variant adds on leather seats, a rear spoiler and reverse camera to the equipment found on the Comfort. The version also lists an around-view camera system, and keyless entry is also listed as being available on the higher-spec variants.

Incidentally, ESP is mentioned in passing in the brochure, but it’s not listed in the specifications list – we’re told that the CKD auto variant will feature it. Also, the examples on show today at the launch are not definitive of a particular variant – we spotted a mix of specs on display in the vehicles, which were all manual transmission examples.

Six exterior colours will be available for the M4, and these are Pearl Black, Sky Silver, Ocean Blue, Titanium White, Jazz Red and Fashionable Orange. The Great Wall M4, which is covered by a three-year or 100,000 km warranty, is available in showrooms as of now.


Source-- Paultan.org

Satelit AS boleh kesan peluru berpandu

Pemberontak pro-Rusia dilihat membawa kotak hitam yang dipercayai milik pesawat MH17.
Pemberontak pro-Rusia dilihat membawa kotak hitam yang dipercayai milik pesawat MH17.


SHAH ALAM - Persoalan pihak mana yang menembak pesawat MH17 hanya akan terjawab dengan cerapan satelit yang dapat merakam semasa kejadian itu berlaku.

Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr Noordin Ahmad berkata, cara itu adalah paling berkesan untuk mengheret pihak yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.

“Setakat ini, kita pastinya akan bergantung kepada satelit milik Amerika Syarikat (AS) untuk mendapatkan gambaran yang jelas dari mana sebenarnya peluru berpandu tersebut (ditembak).

“Berapa lama tempoh (diperlukan) untuk mengetahui (tembakan itu) angkara siapa, itu kita tidak dapat sahkan kerana negara terlibat (Ukraine) masih berlaku pergolakan,” katanya kepada Sinar Harian.

Bagaimanapun beliau yakin pesawat milik Malaysia bukanlah sasaran utama serangan tersebut memandangkan laporan sebelum ini menyebut laluan itu turut dilalui pesawat negara lain.

“Sebenarnya radar dapat kesan pesawat ini, tetapi kita pun tidak tahu mengapa ia ditembak, kalau mahu katakan ia tersalah tembak adalah sukar kerana peluru berpandu itu dituju ke arah pesawat.

“Apa pun pelbagai persoalan masih belum terjawab kerana kejadian ini mengejutkan semua pihak,” ujarnya.

Terdahulu dilaporkan Pasukan Antirisikan Asing Ukraine mendakwa mempunyai bukti menunjukkan pasukan puak pemisah yang disokong Rusia sebagai pihak yang bertanggungjawab dalam insiden MH17.

Ketua Perkhidmatan Keselamatan Jabatan Antirisikannya, Vitaliy Nayda berkata, beliau mempunyai bukti bergambar menunjukkan dua sistem peluru berpandu Buk-M1 dari Ukraine menyeberang ke Rusia pada jam 2 pagi (waktu Ukraine) pada 18 Julai, iaitu sehari selepas MH17 ditembak.

Menurut Nayda, tiga Buk-M1 buatan Rusia ditempatkan di wilayah Ukraine yang dikawal kumpulan pemisah ketika pesawat MH17 terhempas. - Sinar Harian 

Jokowi is the new President of Indonesia, declares Jakarta Globe

The new president is expected to take oath this October

KUALA LUMPUR: Jakarta Gabenor, Joko Widodo won the Indonesia presidential election with 53 per cent of the votes, beating his rival Prabowo Subianto who garnered less than 47 per cent, the Jakarta Globe reported.


The newspaper also published a photo of Joko, fondly known as Jokowi, on its front page today with the title Indonesia has decided.

The Jakarta Globe said this was based on the General Elections Commission (KPU) tallies from 34 provincial offices, where individual tallies from each province was made public in various media reports.

“Jakarta Globe has compiled the data to produce its own recap of the national tally — with the KPU only scheduled to finish and announce its final national tally by Tuesday night,” the newspaper reported.

According to the newspaper, the recap of the result is consistent with the quick counts by eight pollsters announced after the voting on July 9.

At that time, Jokowi was leading with 51 to 53 per cent compared to Prabowo who garnered 47 to 49 per cent. The new president is expected to take oath this October. - Astro Awani 

Sky News minta maaf, wartawan selongkar beg penumpang


Dalam satu siaran berita, wartawan Colin Brazier dilihat membelek-belek barangan peribadi dalam sebuah beg yang terbuka - Gambar Fail

Stesen penyiaran berita Britain, Sky News memohon maaf selepas seorang wartawannya menyelongkar beg penumpang pesawat penerbangan MH17 di lokasi nahas semasa siaran langsung pada Ahad.

Dalam satu siaran berita, wartawan Colin Brazier dilihat membelek-belek barangan peribadi dalam sebuah beg yang terbuka. Dia kemudian memungut sejambak kunci sebelum kemudiannya berkata: "Kita tidak sepatutnya berbuat macam ini".

Visual itu membangkitkan kemarahan banyak orang di jaringan media sosial. Ada yang malah menggesa agar Brazier dipecat.


Sky News kemudian mengeluarkan satu kenyataan memohon maaf termasuk bagi pihak Brazier.

Beberapa pihak sebelum ini menggesa kumpulan pemisah yang menguasai lokasi nahas supaya menghormati mayat 298 penumpang dan anak kapal.

Gesaan itu dibuat ketika ada laporan bahawa lokasi kejadian itu dicerobohi oleh pihak yang tidak berkenaan yang mencuri barangan milik mangsa serta mengganggu siasatan. - Agensi

Israel belanja RM1.8 bilion untuk gempur Gaza


Ekonomi Israel dianggarkan menanggung kerugian sehingga lebih RM1 bilion - Gambar Fail


Israel membelanjakan lebih kurang RM1.8 bilion untuk menggempur Semenanjung Gaza setakat Sabtu lalu iaitu hari ke-12 Operasi Perlindungan Sempadan, lapor laman web akhbar Haaretz.

Kos itu semakin meningkat sejak Khamis apabila rejim Zionis itu melancarkan operasi serangan darat yang turut disertai oleh pasukan tentera simpanan.

Laporan akhbar di Israel itu menyebut Kementerian Pertahanan sudah mula mengemukakan permohonan untuk peruntukan tambahan bagi menampung kos serangan ke atas Gaza ini.

Dalam pada itu, ekonomi Israel dianggarkan menanggung kerugian sehingga lebih RM1 bilion termasuk akibat kehilangan hari kerja dan kerosakan kesan serangan roket pejuang Palestin.

Kementerian Kewangan Israel dalam pada itu sudah memulakan perbincangan dengan wakil industri dan buruh berhubung pampasan kepada penduduk dan perniagaan yang terjejas.

Jumlah pampasan yang ditawarkan adalah sama seperti pampasan yang diberikan sebelum ini semasa operasi ketenteraan ke atas Gaza pada 2012.

Israel mula menyerang Gaza melalui udara pada 8 Julai. Ia kemudian memperluaskan operasi dengan melancarkan serangan darat mulai 17 Julai lalu. - ASTRO Awani 

Lepas tembakan amaran untuk selamatkan kawan

Mangsa yang cedera parah dibawa ke Hospital Sungai Buloh.
Mangsa yang cedera parah dibawa ke Hospital Sungai Buloh.

RAWANG - Melihat rakannya bertarung nyawa dibelasah sekumpulan penjenayah, seorang lelaki terpaksa melepaskan beberapa das tembakan amaran untuk meleraikan pergaduhan di perkarangan sebuah rumah di Kota Emerald, di sini, awal pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Ali Ahmad berkata, dalam kejadian jam 12.05 tengah malam itu, mangsa bersama rakannya berada di perkarangan rumah dan tiba-tiba didatangi dua kumpulan penjenayah.

“Kira-kira 15 ahli daripada kedua-dua kumpulan itu datang ke rumah tersebut dengan menaiki tiga kereta,” katanya.

Menurutnya, sebahagian daripada suspek bersenjatakan parang dan mereka bertindak menyerang mangsa yang berumur 27 tahun.

Ali berkata, melihat insiden tersebut, rakan mangsa terus menghubungi polis.

“Rakannya masuk ke dalam rumah dan mengambil selaras senapang lalu melepaskan lebih kurang sembilan das tembakan ke udara,” katanya.

Menurutnya, Pasukan Pencegah Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak tiba di lokasi kejadian lima minit kemudian berjaya menahan tiga daripada ahli kedua-dua kumpulan terbabit.

Lelaki yang melepaskan tembakan itu turut dipanggil untuk bantu siasatan.

Katanya, polis membuat rondaan di sekitar kawasan insiden berjaya menahan dua lagi suspek pada jam 5 pagi.

“Kesemua suspek yang ditahan adalah warga tempatan berumur 20 hingga 27 tahun dan kami tidak menemui senjata yang digunakan suspek memandangkan beberapa suspek melarikan diri,” katanya.

Polis turut rampas tiga kereta dinaiki suspek dan masih siasat punca kejadian.

Katanya, mangsa cedera di badan dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk mendapatkan rawatan.

“Kami akan memburu saki-baki kumpulan berkenaan," katanya. - Sinar Harian 

Boikot Piala Dunia 2018 di Rusia, gesa bekas pemain Belanda

Bekas bintang bolasepak Netherlands, John van't Schip menggesa Persatuan Bolasepak Diraja Belanda (KVNB) dan kerajaan negara itu memulaukan Piala Dunia 2018 yang akan berlangsung di Rusia.

Dalam gesaannya di Twitter itu, beliau turut menyeru Persekutuan Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) menyertai boikot itu.

Ik zeg oproep aan @KNVB Ned. Regering en #FIFA om#WK2018 in Rusland te #boycotten!! #MH017— john van't schip (@johnvantschip7) July 20, 2014

Bekas pemain Ajax dan Genoa itu kini membimbing kelab Liga A Australia, Melbourne City. Beliau mewakili Belanda semasa Piala Dunia 1990 di Itali.

Van't Schip membuat gesaan itu sebagai reaksi kepada dakwaan penglibatan Rusia dalam nahas pesawat penerbangan MH17 yang dipercayai ditembak jatuh di kawasan dekat sempadan Ukraine-Rusia. Kawasan itu dikuasai oleh kumpulan pemberontak pro-Rusia.

Sejumlah 298 orang terbunuh termasuk 193 warga Belanda. - Agensi 

15 askar rejim Israel maut

Israel berterusan membedil Genting Gaza dari kedudukan mereka di sempadan.- Foto AFP
Israel berterusan membedil Genting Gaza dari kedudukan mereka di sempadan.- Foto AFP


GENTING GAZA - PALESTIN. Sekurang-kurangnya 15 askar rejim Zionis maut dalam insiden pertempuran dengan sayap bersenjata Hamas, Briged al-Qassam.

Kelmarin, jurucakap al-Qassam mengesahkan kesemua askar Israel itu dibunuh selepas Hamas berjaya menyusup masuk ke wilayah Eshkol melalui terowong bawah tanah di sempadan.

"Tiga kenderaan milik mereka juga telah diletupkan oleh unit khas kami yang terdiri daripada 12 pejuang Hamas," katanya.

Dalam kejadian berasingan di bandar Dimona dekat gurun Negev, seorang lagi askar Israel turut ditembak mati.

Sementara itu, tentera Israel melaporkan angka kematian daripada operasi yang dilancarkan Hamas itu hanya dua orang. - Press TV

Seseorang cuba hubungi keluarga guna iPad mangsa

SHAH ALAM – Keluarga mangsa nahas MH17 dilaporkan ada menerima mesej melalui laman sosial Facebook mangsa.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien, memaklumkan perkara itu melalui kemas kini status Facebooknya, sebentar tadi.

Beliau telah bertemu keluarga mangsa MH17 dan salah seorangnya merupakan pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia, Leftenan Komander Lee Vee Weng yang kehilangan isteri, anak dan adik ipar dalam nahas, Khamis lalu.

“Isterinya seorang pensyarah Universiti Malaysia Sabah yang ke Eropah untuk membentangkan kertas kerja di Universiti Antwerp yang membawa adik perempuan bagi membantu menjaga anak lelaki mereka yang berusia setahun ketika dia menghadiri persidangan.

“Seseorang telah menemui iPad isterinya dan cuba menghubungi ahli keluarga menerusi Facebook yang tidak didaftar keluar. Individu itu menghantar mesej kepada kakak mangsa yang kebetulan online namun mesej tersebut dalam bahasa Rusia,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya telah menyerahkan perkara itu kepada kedutaan Ukraine di Kuala Lumpur untuk mengesan individu tersebut. - Sinar Harian 

MH17: Rusia ubah maklumat Wikipedia?

Rekod kemaskini di laman mikro 'Twitter Bot' RuGovEdits - Sumber Twitter
Rekod kemaskini di laman mikro 'Twitter Bot' RuGovEdits - Sumber Twitter


KERAJAAN Rusia dikatakan telah mengubah beberapa maklumat di Wikipedia mengenai kejadian nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 yang berlaku di timur Ukraine pada Khamis.

'Twitter Bot' yang tugasnya untuk memantau sebarang suntingan yang melibatkan alamat IP kerajaan telah merekod perubahan maklumat di bahagian 'Kemalangan Udara Awam', lapor The Telegraph.

Maklumat asli yang dikatakan telah diubah adalah "pesawat tersebut telah ditembak jatuh oleh pengganas yang menggunakan sistem peluru berpandu BUK yang diperolehi dari kerajaan Rusia" kepada "pesawat tersebut ditembak jatuh oleh askar Ukraine".

Rekod kemaskini tersebut kemudian disiar di laman mikro Twitter https://twitter.com/RuGovEdits

Khamis lepas, pesawat malang yang membawa 298 penumpang termasuk anak kapal dikatakan ditembak dengan menggunakan sistem peluru berpandu anti-pesawat jenis BUK sebelum terhempas di Ukraine dekat sempadan Rusia.

Sehingga kini belum dapat dipastikan kesahihan maklumat yang mengatakan ia ditembak jatuh namun kerajaan Ukraine mendakwa, insiden didalangi puak pemisah pro-Rusia. - Sinar Harian 

Antara wajah-wajah penumpang dan anak kapal

Seramai 298 penumpang dan anak kapal terkorban dalam nahas pesawat Malaysia Airlines MH17 yang dipercayai ditembak jatuh oleh anggota puak pemisah Rusia.

298. Ini bukan sekadar angka tetapi ini adalah jumlah nyawa yang terkorban dalam nahas malang yang menimpa dunia ini.

Nyawa-nyawa ini terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat termasuk ahli akademik, pelakon teater, aktivis AIDS, pelajar perubatan, penuntut Doktor Falsafah dan sebagainya. Ada yang membuat perjalanan bersendirian, bersama pasangan masing-masing atau dengan seluruh keluarga.

Ada yang tidak sabar untuk bertemu semula bersama ahli keluarga untuk Hari Raya, dan ada juga menggunakan Kuala Lumpur sebagai destinasi transit sebelum menyambung perjalanan ke negara masing-masing.

Siapa mereka? Apa kisah mereka?

Ng Shi Ing

Ng Shi Ing, 33, merupakanPensyarah Fakulti Psikologi Dan Pendidikan Dalam Jurusan Teaching English As A Second Language (TESL), UMS.
Beliau menghadiri persidangan di University of Antwerp, Belgium sebagai pembentang kertas kerja.

Pensyarah tersebut yang sepatutnya dijadual kembali bertugas pada Isnin depan turut ditemani anaknya yang berusia satu tahun serta adik perempuannya yang dipercayai sama-sama berada dalam pesawat itu.Shuba Jay
Shuba Jay merupakan bekas peserta program realiti Mari Menari. Beliau yang juga aktif sebagai pelakon teater dan drama televisyen dalam perlajalan ke Kuala Lumpur bersama suaminya Paul Goes, seorang warganegara Belanda dan juga anak mereka berusia 21 bulan.Tambie Jiee dan keluarga
Tambi Jiee, 49, isterinya Ariza Ghazalee, 46, bersama anak-anak mereka Muhammad Afif, 19, Muhammad Afzal, 19, Marsha Azmeena, 15 dan Muhammad Afruz, 13 sedang dalam perjalanan pulang ke tanah air selepas lebih tiga tahun berada di luar negara.

Tambi Jiee bertugas dengan sebuah syarikat milik Shell di Kazakhstan dan baru mendapat kebenaran untuk berpindah tempat kerja dari Kazakhstan ke Kuala Lumpur.Md Ali Md Salim
Md Ali Md Salim, 30, merupakan penuntut Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Development Neuropsychopathology di Erasmus University Rotterdam di Belanda.

Menerusi akaun Instagram beliau (@masa1777), gambar terakhirnya mempunyai mesej: "Bismillah...#hatiadasikitgentar".Ahmad Hakimi Hanapi
Ahmad Hakimi Hanapi, 29, disifatkan sebagai payung emas kepada keluarga. Hakimi ada menghubungi datuknya Daud Kadir tiga hari lalu untuk memaklumkan bahawa beliau akan pulang untuk menyambut Aidilfitri bersama keluarga pada 25 Julai ini

Ahmad Hakimi meninggalkan seorang isteri yang dikenali sebagai Hasmat dan seorang anak lelaki berusia setahun lebih.

Beliau menyertai MAS lebih empat tahun lalu sebagai pembantu juruterbang.Sanjid Singh Sandhu
Sanjid Singh, 41, tidak sepatutnya bertugas dalam pesawat MH17 tetapi bertukar syif dengan rakan setugasnya.

Sebelum ini, isterinya yang merupakan seorang pramugari bertukar syif dengan rakan setugas dan terselamat daripada insiden MH370.Yuli Hastini dan keluarga
Yuli Hastini dari Indonesia sepatutnya pulang ke negara asalnya bersama suami John Paulisen dan anak-anaknya iaitu Arjuna Martin Paulisen, 5, & Sri Paulisen, 3.

Menurut seorang ahli keluarga, Yuli sudah enam tahun tinggal di Belanda dan bekerja di farmasi yang berbeza dari suaminya.Elaine Teoh dan Emiel Mahler
Elaine Teoh, 27, berasal dari Pulau Pianang dan merupakan bekas pelajar Universiti Melbourne, Australia.

Beliau dan teman lelakinya Emiel Mahler dalam perjalanan ke Kuala Lumpur untuk menghadiri satu majlis perkahwinan. Kedua-duanya menetap di Melbourne.Nick Norris
Nick Norris, 68, merupakan seorang pelayar terkenal Australia dan pengarah urusan di sebuah syarikat perunding di Perth.


Norris ditemani cucu-cucu beliau iaitu Mo Maslin (12), Otis Maslin (8) dan Evie Maslin (10)


Robert Ayley
Satu-satunya warga New Zealand di dalam MH17, Rob Ayley, 29, berada di Eropah selama sebulan untuk melihat penternak anjing Rottweiler. Ayley meninggalkan seorang isteri Sharlene dan dua anak iaitu Seth, 4, dan Taylor, 2.

Dalam emel terakhir beliau kepada ahli kelaurganya dia tulis “Saya tidak sabar untuk bertemu anak-anak dan juga Sharlene. Saya harap semua okay, kalau kita tidak dapat berhubung lagi, saya akan jumpa anda pada hari Sabtu.Andrei Anghe dan Olga Ioppa
Andrei Anghel, 24, merupakan seorang pelajar perubatan yang mempunyai cita-cita tinggi tentang penyelidikan penawar kanser.

Beliau ditemani teman wanitanya iaitu Olga Ioppa, seorang warganegara Jerman, dan dalam perjalanan untuk bercuti ke Bali, Indonesia. Ahli keluarga memberitahu bahawa Andrei menyukai aktiviti luar dan juga pantai.


Dr. Joep Lange
Dr. Joep Lange, 59, dari Belanda merupakan penyelidik veteran HIV/AIDS yang dalam perjalanan ke Persidangan AIDS Antarabangsa di Melbourne, Australia.

- Astro Awani