Monday, 12 August 2013

Pak Lah jawab isu buku 'Awakening'

Pak Lah jawab isu buku 'Awakening'

Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi hari ini menafikan bahawa beliau menulis, menaja atau meminta supaya buku 'Awakening: The Abdullah Badawi Years in Malaysia'diterbitkan.

Dalam kenyataan media hari ini, Abdullah atau lebih kerap dengan panggilan mesra "Pak Lah" berkata beliau sedia diwawancara oleh dua ahli akademik, James Chin dan Bridget Welsh atas prinsip keterbukaan demi perdebatan seimbang dengan mengambil kira semua sudut pandangan.

Justeru, beliau meminta agar tiada pihak membuat andaian bahawa buku ini ditulis oleh "Pak Lah yang sudah bersubahat dengan pembangkang untuk menentang partinya sendiri".

"Itu sudah memesong fakta dan menjadi fitnah. Apa juga teguran yang diberikan dalam wawancara saya yang dimuatkan dalam buku ini dibuat kerana saya ingin melihat Umno terus diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat.

"Saya tidak pernah meninggalkan Umno dan insyaAllah bila tiba masanya nanti, saya akan menghembuskan nafas terakhir saya di dunia ini masih lagi sebagai ahli Umno yang cintakan negaranya," katanya.

Mengenai buku itu, Abdullah menjelaskan bahawa beliau hanya terlibat dalam satu wawancara pada 2011 yang lebih kepada menjawab soalan-soalan yang dibangkitkan oleh penulis-penulis yang telah menyumbang kepada buku itu dan memberi ruang kepada beliau untuk menjelaskan beberapa perkara.

"Saya tidak menaja atau meminta buku tersebut diterbitkan. Sudah menjadi perkara biasa para akademik membuat analisis tentang sejarah politik negara kita dan sudah pasti era saya tidak terlepas dari kajian ilmiah.

"Saya cuma telah setuju untuk diwawancara agar suara, pendapat serta penjelasan saya dapat dimuatkan di dalam buku tersebut," katanya.

Selain itu, Abdullah berkata beliau tidak tahu, tidak diberitahu dan tidak bertanggungjawab di atas mana-mana jemputan untuk melancarkan atau membincangkan buku itu.

Katanya, beliau juga tidak merancang untuk menghadiri pelancaran buku itu kerana tidak mahu orang membuat andaian yang buku itu ditulis dan ditaja oleh beliau.

"Berita yang mengatakan pemimpin dari parti pembangkang dijemput untuk melancarkan buku ini di Singapura - kalaupun benar - adalah keputusan penerbit buku, bukan saya," tegas Pak Lah. - BERNAMA 

Soo Wincci mahu rakam album Melayu

SEPANG:  Bekas Ratu Cantik Soo Wincci akan muncul dengan album berbahasa Melayu sebelum merakam album Mandarin seterusnya

Dia akan berada di Malaysia untuk tiga bulan ini sebelum terbang semula ke Taiwan.

Klik video untuk berita penuh.


Pinjam RM1 juta kembangkan kerjaya

Demi melebarkan sayap ke persada antarabangsa, Soo Wincci mengambil risiko dengan membuat pinjaman bank sebanyak RM1 juta.

Tidak menyesal dengan tindakan itu, Wincci teruja usahanya membuahkan hasil.

Wincci mendedahkan perkara itu dalam sebuah program bual bicara di Taiwan.

Walaupun keluarganya membantah dia meminjam wang dalam jumlah yang besar, penyanyi berusia 28 tahun ini tekad mahu menguruskan kerjayanya sendiri.


Sumber: Astro Awani 

Polis tahan pemilik resort yang didakwa jadikan surau sebagai tokong


KOTA TINGGI:  Polis telah menahan pemilik Resort Tanjung Sutera, Tanjung Sedili, Kota Tinggi yang dikatakan membenarkan surau di pusat peranginannya dijadikan tempat upacara agama Buddha.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, pemilik berkenaan di tahan di resortnya jam 2.00 petang Isnin.

Pihak polis juga akan mendapatkan perintah reman bagi membolehkan pemilik resort berusia 45 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan.

Kes disiasat mengikut seksyen 295 kanun keseksaan iaitu mencemarkan tempat sembahyang dengan niat hendak mengaibkan agama golongan lain.

Sabit kesalahan tegasnya boleh dikenakan penjara dua tahun atau denda atau kedua-dua sekali.

Polis dijangka membawa pengurus terbabit ke Mahkamah Kota Tinggi esok untuk kebenaran menahan reman beliau.

Upacara sembahyang itu disedari oleh seorang pengunjung resort yang hendak menunaikan solat asar petang Sabtu.

Seramai 12 penganut agama berkenaan dan seorang sami dikatakan melakukan upacara sembahyang itu yang termasuk meletakkan gambar patung.

Sementara itu, video yang memaparkan surau dijadikan penganut Buddha sebagai tempat untuk upacara keagamaan di sebuat resort di Kota Tinggi, Johor mula menjadi perbualan hangat.

Menurut laporan akhar Berita Harian, video berdurasi 85 saat menampilkan sekumpulan individu dari Singapura dan seorang sami Buddha. Lambang agama turut diletak di bawah kedudukan ayat suci al-Quran.

“Perkara ini tidak sewajarnya berlaku. Mereka perlu faham undang-undang Malaysia kerana tindakan itu bukan sahaja mengguris perasaan, malah menghina Islam,” kata Penasihat Majlis Agama Islam Johor Datuk Noh Gadut kepada akhbar berkenaan.

Sementara itu, pemilik resort yang merupakan warga Singapura yang mempunyai taraf Penduduk Tetap negara ini berkata beliau membenarkan kumpulan berkenaan menggunakan Surau namun tidak tahu mereka juga akan menggunakan peralatan keagamaan.

“Saya tidak berniat menyakiti hati mana-mana pihak. Niat saya adalah untuk menunjukkan Islam adalah agama sejagat dan bertoleransi,” katanya yang juga beragama Islam.

Sumber: Astro Awani 

Anwar dakwa Najib tawar kerjasama UMNO-Pakatan bentuk kerajaan perpaduan

Anwar dakwa Najib tawar kerjasama UMNO-Pakatan bentuk kerajaan perpaduan

KUALA LUMPUR:  Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan agar kerajaan perpaduan ditubuhkan dengan kerjasama antara Pakatan dan UMNO, lapor laman web Asia Sentinel.

Anwar dalam temubual tersebut berkata beliau telah menyampaikan pesanan kepada Najib melalui perantara bahawa serangan membakar semangat perkauman oleh Utusan Malaysia -akhbar milik UMNO- terhadap masyarakat Cina dan India perlu dihentikan sebelum cadangan itu boleh diperhalusi.

"Saya berkata, isu asas mesti diselesaikan dahulu, hentikan serangan perkauman, kerana ia perlukan kefahaman dan kesungguhan untuk reformasi dan perubahan," kata Anwar.

Namun, sehingga itu, Anwar tidak menerima sebarang balasan dari Najib.

Dalam temubual dengan portal berita tersebut, Anwar mendakwa Najib telah menggunakan khidmat bekas naib Presiden Indonesia, Yussuf Kalla menerusi kunjungan tokoh politik tersebut ke Kuala Lumpur sebanyak tiga kali termasuk yang terbaru pada pertengahan Julai lepas.

Sebelum ini, Yusuf pernah mendedahkan Anwar melanggar janji yang dibuat untuk menerima keputusan Pilihan Raya Umum ke-13.

Sumber: Astro Awani 

"Laporan lapan anggota keselamatan Malaysia terkorban hanya propaganda" - ESSCOMKUALA LUMPUR:  Pusat Kawalan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) hari ini telah menafikan laporan sebuah media Filipina bahawa lapan anggota keselamatan Malaysia terkorban dalam satu serangan hendap oleh pengganas di Felda Sahabat, Lahad Datu.

Menurut laporan Berita Harian, Ketua Pengarah ESSCOM, Datuk Mohammad Mentek telah memaklumkan berita berkenaan hanyalah propaganda yang bertujuan mencetuskan perasaan takut penduduk Sabah khususnya di Pantai Timur.

Sebuah media Filipina, Manila Times, semalam melaporkan bahawa satu pertempuran telah berlaku di antara pasukan keselamatan Malaysia dengan pengikut Jamalul Kiram III pada Jumaat lalu.

Laporan itu turut mendakwa kononnya lapan anggota keselamatan Malaysia yang terkorban itu telah diserang hendap oleh sekurang-kurangnya 50 anggota pengganas yang diketuai oleh seorang ‘pegawai kanan’ bernama Utuh Ubie.

Sumber: Astro Awani  

The toughest animal on the planet

Not really the kind of animal you see everyday as they are only about 1 mm to 1.5 mm long but still, they are animal.

The toughest, hardest creature is a tardigrade, also known as a water bear. They are found everywhere in the world, from the highest mountains to the deepest oceans, and there are more than 900 species of them.

 
Tardigrades or water bear. Freeze them, dry them, expose them to radiation and they're so resilient they'll still be alive! Image credit: Dailymail 
Image credit: Dailymail


Tardigrades can dehydrate their bodies to just 1% of their normal water content. Without water, most chemical reactions happen too slowly to harm them and ice crystals can't rupture their cells. They are extremophiles – animals that can exist in the most hostile of conditions.

They have been boiled at over 150ÂșC and frozen in liquid nitrogen without any noticeable harm. They can survive pressures of 6,000 atmospheres and in 2007, the Russian FOTON-M3 spacecraft took tardigrade passengers into orbit.

After 12 days exposed to the vacuum, cold and radiation of space, they hadn't just survived; they had laid eggs that hatched! Pretty cool.


Now, for a comparison, the bears, despite their big and tough body build, is nothing compared to the toughness and survivability of the tardigrades.

The Bear that we know; only more than a thousand times bigger. Image credit: fanpop.comThree people injured in gas tank store explosion


Three people injured in gas tank store explosion

NARATHIWAT:  A pre-dawn bomb attack destroyed a liquefied petroleum gas (LPG) store in Muang Narathiwat district, leaving three people injured, in what the police suspect to be the work of separatists.

Airborne fragments of gas tanks inflicted the injuries on the victims who resided about a kilometre from the scene of the blast.

The 2am explosion, which could be heard by residents in Jok Irong, about 30km away, left residents of Narathiwat town, about 4km away, in a state of shock.

At the height of the blast, gas tanks were flung about 2km away before they crashed into the roofs of some houses, while glass doors were shattered by the impact.

Between five and six armed men detonated two bombs at the LPG store after overpowering security guards, according to a security officer.

The incident at Jalan Pechakasem Pattani-Narathiwat in Kg Kubang Ikan, Muang Narathiwat was believed to be the work of separatists.

Narathiwat police chief Maj-Gen Pol Vichai Kasemwong said police received a call from the company's manager on three explosions which occurred at the gas plant.

He said the bomb explosions started a fire which destroyed the store in which were eight gas tanks.

Source: BERNAMA, August 12

Police rescue kidnap victim, arrest 5 abductors


Police rescue kidnap victim, arrest 5 abductors

KUALA LUMPUR:  Police last night rescued a kidnap victim and arrested five people believed to be the abductors.

Kuala Lumpur CID chief Datuk Ku Chin Wah said today the victim, a 23-year-old man, was rescued at a restaurant near the Danau Kota flats in Jalan Genting Klang at 9.20 pm.

Three men aged 22, 27 and 31 years who were with the victim were arrested, he told Bernama.

Ku said the three suspects led police to a premises in Jalan Pahang where a man and his wife, aged 28 and 22 respectively, were arrested.

The room where the couple were found is believed to have been where the victim was held captive, he added.

"At the time of the rescue, the victim was shivering with fright. An examination showed a long cut on his right hand and a severed right toe," Ku said.

He also said that police found a 49-cm machete and a 30-cm meat cleaver at the two places of arrest.

Ku said the abduction of the man was realised by his 22-year-old step-brother who received a telephone call from one of the abductors who demanded RM3,000 and threatened to harm the victim unless the demand was met.

The step-brother lodged a report at the Setapak police station and police set up a special squad to rescue the victim, he added.
Source- BERNAMA, August11, 2013

School clerk dies after package explodes in his hands


School clerk dies after package explodes in his hands

TUMPAT:  A primary school clerk was killed when a package he collected from the roof of a car exploded in his hands here today, police said.

Mohd Yusrizal Mat Zain, 32, had taken the package from the roof of a car belonging to his brother-in-law parked in front of his mother-in-law's house in Taman Seri Periuk, Kampung Periuk, at about 11 am, said Kelantan CID chief ACP Lai Yong Heng.

He suffered injuries in both hands and the body and died on the spot, Lai told reporters at the scene.

Lai said Mohd Yusrizal was from Kampung Kenor, Kuala Krai, and had worked as a clerk at Sekolah Rendah Kebangsaan Manik Urai, Kuala Krai.

He had come to visit his in-laws last night.

Mohd Yusrizal was married and had a four-month-old daughter.

The explosion damaged the Naza Citra car, on which the package had been placed, as well as a Perodua Alza car parked next to it.

The sound of the explosion jolted the residents of the housing estate and nearby villages, and they rushed to the spot to learn what had happened.

Mohd Yusrizal's brother-in-law, who declined to be identified, said Mohd Yusrizal and his family had arrived at their home last night in conjunction with Aidilfitri.

He said the black package on the roof of the car was first spotted by Mohd Yusrizal's wife as soon as she opened the front door of the house and Mohd Yusrizal walked over to collect it.

He said the explosion badly injured Mohd Yusrizal's hands and abdomen.

A neighbour, Kamaruddin Che Mat, 56, said the explosion rocked the neighbourhood and when he rushed over to the spot he found Mohd Yusrizal's wife crying over the body of her husband.

Source: BERNAMA 

Injury dashes Chong Wei's World Championship hopes


Injury dashes Chong Wei's World Championship hopes

GUANGZHOU:  Datuk Lee Chong Wei's hopes of winning the World Championships suffered a second blow when he limped out of the final against Lin Dan of China, after suffering cramps while trailing 17-20 in the deciding set at the Tianhe Gymnasium, here, today.

Chong Wei who won the first game 21-16, lost the second 13-21 before both players were engaged in a grueling third and deciding set.

Having lost the first final against Lin Dan in 2011 edition at the Wembley Arena in London, Chong Wei was looking eager to wipe out that bitter memory, and had in fact taken a 10-6 lead in the deciding set but allowed the defending champion to claw his way back to go into the break, leading 11-10.

From that moment onwards, Chong Wei never recovered and left trailing the Chinese star all the way until coming down with cramps when the score was 19-16.

Having momentarily recovered after receiving treatment at the court-side, Chong Wei came back to score a points but once Lin Dan reached 20, Chong Wei threw in the towel to indicate his decision to not continue.

Source: BERNAMA 

Hilang ibu jari gara-gara mercun bola


Hilang ibu jari gara-gara mercun bola

TUMPAT:  Aidilfitri tahun ini pastinya tidak dapat dilupakan Muhamad Faris Aizat, 9 yang kehilangan ibu jari kanan gara-gara mercun bola.

Mangsa terpaksa dikejarkan ke hospital selepas mercun yang dipegangnya meletup sebelum sempat dilepaskan.

Kejadian menyebabkan  ibu jari kanannya hancur sehingga paras bawah kuku dan menampakkan tulang.

Menurut ibu mangsa, Yusnani Abdullah anaknya bermain bunga api dan mercun bersama rakan-rakan di Taman Seri Periuk, Tumpat dan beliau mendapat panggilan dari saudara dan memaklumkan bahawa anaknya parah terkena mercun

Menurutnya lagi doktor terpaksa menangguh pembedahan menampal isi dan kulit kerana anaknya kini mengalami batuk dan selesema.

Beliau kemudiannya membawa anaknya ke Hospital Tumpat sebelum di rujuk ke Hospital  Raja Perempuan Zainab II untuk rawatan lanjut pada hari yang sama.

Bagi Fariz Aizat, dia serik untuk bermain mercun apabila melihatkan keadaan jarinya dan terpaksa beraya di hospital.

Ujarnya ini pengalaman pertamanya berhari raya di hospital dan menyesal atas apa yang berlaku.
- Astro Awani