Tuesday, 16 June 2015

Satelit dijangka jatuh, mungkin di Malaysia

Satelit Misi Mengukur Hujan Tropika (TRMM).

SHAH ALAM - Sebuah satelit yang dibina oleh Nasa dan Jepun untuk mengesan hujan dijangka akan jatuh ke bumi esok, menurut laman web rasmi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika (Nasa).

Satelit yang dinamakan sebagai satelit Misi Mengukur Hujan Tropika (TRMM) yang dibina oleh Nasa dan Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) untuk mengukur jumlah hujan di bumi itu sekarang berada 100 kilometer daripada bumi.
Menurut laman web rasmi Nasa, Amerika Syarikat Space Surveillance Network, yang dikendalikan oleh jabatan angkasa yang beroperasi bersama Pertahanan AS, pihaknya memantau kedudukan TRMM sejak misi itu berakhir pada bulan April lalu.
“Kebanyakan satelit dan kapal angkasa yang memasuki atmosfera bumi akan terbakar, dan ia tidak boleh dikawal,

“Pusat Operasi Angkasa Lepas akan mengeluarkan ramalan berkala tarikh kemasukannya, namun lokasi sebenar kawasan kejatuhannya tidak dapat diramalkan, TRMM hanya akan jatuh ke kawasan tropika antara 35 darjah Utara dan latitud 35 darjah latitud Selatan,” petik kenyataan rasmi Nasa.

Sementara itu, Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara (Angkasa), Dr Noordin Ahmad berkata, Nasa akan memberi maklumat setiap tiga jam kepada seluruh agensi angkasa dunia termasuk Malaysia untuk memaklumkan mengenai perkara ini.

“Pihak Nasa akan sentiasa mengemaskini maklumat mereka setiap tiga jam, kerana sekarang pihak Nasa sendiri tidak pasti keberadaannya.

“Kalau ikut rekod selama ini tidak pernah berlaku di mana manusia terkena pada bahan-bahan serpihan-serpihan ini sepanjang sejarah satelit masuk kedalam bumi ini , kalau ikut Nasa peratusan itu hanya dua peratus, kerana kebanyakkannya akan jatuh kedalam laut.

“Oleh itu rakyat Malaysia tidak perlu panik, tidak ada yang pernah berlaku terkena pada serpihan tak pernah lagi!... rekod terdahulu satelit yang jatuh dekat dengan Malaysia adalah di utara Lautan Hindi, Australia kawasan itu berhampiran Malaysia dan Indonesia," katanya.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, jika satelit itu terbakar ia tidak boleh dikawal lagi.

“Satelit itu dilancarkan pada 35 darjah ini dikira sebagai kawasan tropikalah, termasuk Malaysia selatan Jepun sampai ke Australia 35 darjah lah, bila ia masuk kawasan bumi ini ia akan terbakar, apabila ia terbakar tak ada orang boleh kawal… tetapi ada sebahagian daripada satelit itu tidak terbakar terutama yang dibuat daripada titanium.

“Titanium ini besi yang lebih keras daripada besi... ia tidak terbakar, kalau ikut pemantauan, tidak banyak negara yang boleh pantau ia kerana ia perlukan radar yang canggih dan kuat untuk tembak ke udara bagi mendapatkan lokasi yang sebenarnya… saya rasa negara Amerika Syarikat yang punyai teknologi itu, Amerika yang dapat lihat kedudukan ia sekarang.

“Agensi Angkasa kita boleh berhubung dengan mereka untuk dapatkan maklumat dan mereka akan maklumkanlah bila ia masuk ke bumi .

“Kita akan uar-uarkan maklumat dari semasa ke semasa, oleh itu rakyat Malaysia jangan panik cuma perlu ambil langkah berjaga-jaga,” katanya.

TRMM yang berusia 17 tahun mempunyai berat hampir 3 tan, dilancarkan dari Tanegashima, Jepun pada 27 November 1997 bagi misi yang dirancang hampir tiga tahun. Ia ditutup pada 15 April tahun ini.

- Sumber: Sinar Harian

'Tak apa, itu pandangan DAP', kata Azmin

Mohamed Azmin Ali

KOTA BHARU - Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali berkata kenyataan DAP tentang tiada lagi wujud Pakatan Rakyat yang membentuk kerjasama antara PKR, Pas dan DAP, hanya pandangan DAP.

"Tak apa, itu pandangan yang dikemukakan DAP. Kalau nak tanya pandangan saya, rujuklah kenyataan Presiden (PKR) (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) semalam," katanya kepada pemberita di sini, malam ini.

Mohamed Azmin yang enggan mengulas lanjut, berkata PKR telah membuat pendiriannya iaitu melalui Presidennya.

Dr Wan Azizah dalam kenyataannya semalam berkata semakan semula bentuk kerjasama itu perlu dilakukan untuk memperkukuh kesemua parti dalam pakatan itu selaras dengan aspirasi rakyat yang mahukan perubahan.

Akhbar hari ini melaporkan bahawa PKR melihat keperluan mendesak untuk menyemak semula bentuk kerjasama kesemua parti dalam Pakatan Rakyat. 

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat tidak lagi wujud sesuai dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kerja Pusat DAP dalam mesyuaratnya semalam. 

- Sumber: Bernama

Zahnita Wilson masih hidup bahagia

KUALA LUMPUR: Sekitar tahun 2011, rumah tangga pelakon yang kini bergelar peragawati, Zahnita Wilson pernah dikatakan bergolak dan beberapa tahun kemudian kes rumah tangga mereka diheret ke mahkamah. 

Beberapa laporan pernah menyebut Zahnita pernah menuntut fasakh dan memfailkan saman kepada suaminya. 

Kesempatan bertemunya ketika menjayakan Festival Tari Malaysia (FESTARI) 2015 baru-baru ini turut diajukan mengenai status sebenar dirinya yang dikatakan sudah pernah bergelar janda.

Pertanyaan bagaimana kehidupan peribadinya sekarang dan dijawab cukup sibuk dengan kerjaya dan rumah tangga benar-benar membuat penulis sedikit terkejut. 

Malah kala Zahnita menyebut perkataan suaminya kala perbualan rancak berlaku turut menimbulkan tanda tanya di hati. 

Ironinya, 3 Jun lalu genap genap 10 tahun perkahwinan yang dibina Zahnita bersama Abdul Zackery Ghouse. Dua anak mereka iaitu Zahrafeena (8) dan Zasharayna (2 tahun lebih) juga sedang membesar. 

Jadi apa sebenarnya? Kepada BH Online, Zahnita berkongsi rahsia hatinya yang selama ini menimbulkan persoalan.

"Hidup ini biasalah pasti ada pasang surutnya. Saya juga tak sempurna. Pernah nekad seperti mahu hidup sendirian dan boleh berdikari, tetapi suami saya tidak mahu lepaskan saya. 

"Perasaan sayang itu masih ada antara kami dan lebih penting kami berdua ada zuriat yang masih memerlukan kasih sayang serta cinta.

"Malah ketika berlaku kehambaran dalam rumah tangga kami, saya sendiri keliru dengan apa yang patut dibuat dan sebaliknya. Saya sendiri tak boleh bersikap pentingkan diri sendiri dan saya tak boleh sewenang-wenangnya menghalang cinta bapa kepada anak itu daripada terus disekat. Kami memang bergelut beberapa tahun lalu tapi Alhamdulillah semuanya kian pulih.

"Kami masih bersama. Benar tak semudah itu untuk melepaskan kenangan bersama dan membina kehidupan baharu. Apa yang terjadi ada hikmah di sebaliknya. Ia menguji kesetiaan dan cinta kita kepada insan tersayang. Hidup ini memang mencabar dan ia memang bukan mudah. 

"Apa yang berlaku umpama episod hitam yang mahu pantas dihakis," katanya yang kini turut bergelar pensyarah bidang fesyen di Management & Science University di Shah Alam

Pujian harus dipuji kepada lima selebriti ini kerana biarpun berlatih kurang daripada lima jam menerusi dua kelas bimbingan tarian yang diadakan pada 2 dan 5 Jun lalu di ibu pejabat JKKN di Menara TH Perdana (berdekatan Maju Junction), mereka memberikan komitmen penuh semasa latihan selain tidak menimbulkan masalah kepada penganjur. Pendek kata, kelima selebriti ini memang tidak banyak songeh. 

Supermodel yang bermula sebagai pelakon, Zahnita berkata dia tidak menyangka dia mampu menunaikan amanah yang diberikan sebaik mungkin. Dia yang pernah membintangi filem Kuliah Cinta dan Gila Gila Pengantin Remaja itu memilih tarian Asyik dan sebagai persediaan awal sudah mula melihat contoh gerak tarian berkenaan di laman YouTube.

"Oh ya, saya akhirnya melakukannya. Saya boleh menari. Tapi tidaklah seperti penari profesional. Jelas biarpun terbabit untuk acara ini dalam masa yang suntuk, saya dapat simpulkan bahawa persembahan seni ini bukanlah semudah yang disangka. Persembahan seni seperti tarian ini memerlukan dedikasi, keazaman, disiplin, kerja keras, konsentrasi, koordinasi selain bakat semula jadi yang terus digilap.

"Terima kasih kepada JKKN atas peluang keemasan seumur hidup ini. Terima kasih saya ucapkan kepada Vanidah, Maya, Shiha dan Adeline atas bimbingan, tunjuk ajar serta sokongan semasa kita terbabit di FESTARI ini. Sokongan suami dan dua anak saya yang hadir menyaksikan persembahan saya menjadi pembakar semangat. Tahniah juga kepada pemenang yang dipilih," katanya yang sudah lapan tahun menjadi model syarikat tekstil Jakel.

- Sumber: BH Online 

1MDB debunked various claims by Tun Dr Mahathir


1MDB today debunked various claims by Tun Dr Mahathir Mohamed in his blog entries entitled, "The 1MDB Story," and "More Investments By 1MDB". - File Photo

KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) today debunked various claims by former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamed in his blog entries entitled, "The 1MDB Story," and "More Investments By 1MDB".

Among others, were issues relating to Terengganu Investment Authority's (TIA) money, purchase of land as well as joint-venture with PetroSaudi and RM2 billion said to be borrowed from billionaire, Ananda Krishnan.

"There was no attempt to hijack TIA money," said 1MDB in a statement Tuesday.

In 2009, various discussions were held between the Federal Government and the Terengganu state government on how each party would provide its share of funding for the TIA, whereby a number of options were discussed, it said.

Eventually, the Federal Government's contribution consisted of it guaranteeing a RM5 billion Sukuk issuance by the TIA, which happened on May 29, 2009, prior to the TIA being federalised.

"Subsequently, the state government of Terengganu decided to withdraw from the TIA which led to the entity being federalised in July 2009," it said.

Contrary to claims that no cabinet paper was presented on the Sukuk, 1MDB said one on this matter was prepared and approved by the Cabinet, in line with standard practice and as required for all government guarantees.

"Furthermore, the government guarantee is not 'off budget' as claimed. It is a clear and acknowledged liability of the federal government, which is ultimately the 100 per cent shareholder of 1MDB," it said.

On the former Prime Minister's claims that everyone knows Ananda Krishnan had to make RM2 billion to pay the interest, the strategic development company said 1MDB did indeed borrow RM2 billion as arranged by a subsidiary of Tanjong plc, which were used to repay a RM2 billion loan provided by a syndicate of domestic lenders.

"It was not used to pay interest, as claimed by Tun Mahathir," it said.

The arrangement, it said, related to Powertek Investment Holdings (PIH), a subsidiary 1MDB.

PIH had a subscription agreement with Tanjong under which Tanjong agreed to subscribe for equity in PIH, of up to RM2 billion on the occurrence of certain events ... which proceeds shall be used solely for the repayment or prepayment by PIH of any amount owing under the RM5.5 billion loan facility arranged by Maybank Investment Bank Bhd and RHB Investment Bank Bhd.

From the above, it is a clear fact that Tanjong had an obligation to subscribe to RM2 billion of equity in PIH, the proceeds of which would be used for repayment of the loan facility, said 1MDB.

However, it said, due to confidentiality agreements, it cannot elaborate on why the RM2 billion equity investment was subsequently agreed by the parties to become an RM2 billion loan, it said.

On claims in relation to land on Jalan Tun Razak that the Government sold the 70 acres to 1MDB for RM320 million, land close by had been sold at RM7,000-psf and 1MDB should pay at least RM3,000 to RM 4,000-psf, 1MDB said it paid RM230 million, not RM320 million, to acquire the land.

It stressed the fact that 1MDB is ultimately 100 per cent owned by the Government and as such any transfer of land to 1MDB and any subsequent benefit in land value increase is ultimately 100 per cent for the Government.

"The cost of this infrastructure that 1MDB is contractually obligated to deliver in Tun Razak Exchange is at least RM1,500 psf. This is a direct benefit to any land buyer and forms part of the purchase price paid."

On allegation that "PetroSaudi did not pay a single cent" in a joint venture with 1MDB, it said PetroSaudi, via a subsidiary company, owned assets, comprising rights to oil fields in Turkmenistan and Argentina, worth approximately US$2.7 billion.

These assets were sold by PetroSaudi to another subsidiary, "Joint Venture Company," which at the time of the asset sale, was a company formed by and initially 100 per cent owned by PetroSaudi for the purposes of a proposed joint venture with 1MDB.

In return for the US$2.7 billion asset transfer, the Joint Venture Company had to pay PetroSaudi US$700 million. This indebtedness resulted from the asset transfer. Accordingly, there was no loan made or "to settle".

On Sept 29, 2009, 1MDB executed a joint-venture agreement with PetroSaudi.

Upon completion of an independent valuation, 1MDB contributed US$1 billion of cash in return for 40 per cent ownership of Joint Venture Company, and PetroSaudi was left with a 60 per cent stake in the Joint Venture Company.

In effect, 1MDB's contribution was in cash, whereas PetroSaudi's contribution was in independently valued assets worth US$2.7 billion, said 1MDB.

According to 1MDB, it was part of the joint-venture agreement that, of the US$1 billion from 1MDB, US$700 million would be used to pay PetroSaudi for the initial asset transfer to the Joint Venture Company whereas US$300 million would remain in Joint Venture Company.

Upon satisfaction with the independent valuation, as per the joint-venture agreement, 1MDB made a payment of US$700 million to a subsidiary of PetroSaudi, and obtained legal title to 40 per cent share of Joint Venture Company, a company with independently valued assets worth US$2.7 billion at the time.

Accordingly, PetroSaudi had full rights to the US$700 million paid by 1MDB and these funds were for PetroSaudi to use, at its discretion, it added.

- Source: Bernama 

Khairy gesa kerajaan Selangor dibubar susulan 'berkuburnya' Pakatan Rakyat

Khairy Jamaluddin mencadangkan supaya Kerajaan Negeri Selangor dibubarkan berikutan berakhirnya Pakatan Rakyat.

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin mencadangkan supaya kerajaan Negeri Selangor dibubarkan ekoran kenyataan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng bahawa Pakatan Rakyat kini sudah tidak lagi wujud.

“Daripada segi politik, ia tidak boleh dipertahankan lagi,” jawapan Khairy terhadap soalan yang diutara sebuah portal berita mengenai hala tuju kerajaan negeri yang dipimpin pakatan pembangkang.

DAP menerusi kenyataan media pada hari ini menyatakan parti itu menerima keputusan muktamar PAS untuk memutuskan ikatan antara keduanya.

Jawatankuasa eksekutif pusatnya telah sebulat suara memutuskan bahawa Pakatan Rakyat sudah berkubur.

Pakatan Rakyat ditubuhkan pada 1 April 2008 hasil kerjasama DAP, PAS dan PKR bersangkutan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) pada 8 Mac 2008.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyalahkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyebabkan kelumpuhan Pakatan Rakyat berikutan krisis Menteri Besar Selangor dan isu perlaksaan hudud.

Muktamar PAS ke-61 telah menerima usul tanpa perdebatan bagi memutuskan pertalian politik dengan DAP sejurus beberapa kenyataan dari pemimpin parti yang menyerang Abdul Hadi mengenai isu berkaitan hudud.

Walau bagaimanapun, usul tersebut menegaskan untuk mempertahankan tahaluf siyasi atau kerjasama politik bersama parti komponen pembangkang, PKR.

Kit Siang sebelum ini pernah menyuarakan amaran bahawa Pakatan Rakyat berkemungkinan berkubur jika keputusan Muktamar PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP.

Sementara itu Naib Presiden dan Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli menegaskan satu mesyuarat Biro Politik mingguan akan diadakan malam ini bagi membincangkan kenyataan yang dikeluarkan Lim Guan Eng.


Pada masa sama, hanya beberapa pemimpin DAP dilihat menyuarakan pendapat mereka mengenai berita tersebut.

- Sumber: Astro Awani 

Over 1,200 evacuated in Indonesia volcano alert

Sinabung is one of 129 active volcanoes in Indonesia, which sits on the Pacific Ring of Fire, a belt of seismic activity running around the basin of the Pacific Ocean. - AFP Photo

JAKARTA: More than 1,200 Indonesian villagers were Monday evacuated from their homes close to a rumbling volcano on Sumatra island, an official said.

Authorities raised the alert status of Mount Sinabung -- a highly active volcano -- at the start of this month after detecting a sharp increase in activity.

The volcano erupted at the weekend, sending trails of hot ash tumbling down the mountain. No injuries were reported.

Monday's evacuations take to almost 4,000 the number of villagers ordered from their homes this month.

"Two villages with 1,274 people were evacuated today to safer locations around 10 kilometres (six miles) away," local military commander Asep Sukarna told AFP, adding the settlements were south of the volcano.

"We plan to evacuate five to six more villages in the coming days, that's around 2,500 residents."

Sinabung rumbled back to life in 2013 after a period of inactivity, since when around 10,000 people have had to evacuate their homes.

While some were able to return once volcanic activity died down, others have been forced to remain in shelters.

A massive eruption in February 2014 killed at least 16 people and sent thousands more fleeing for safety.

Sinabung is one of 129 active volcanoes in Indonesia, which sits on the Pacific Ring of Fire, a belt of seismic activity running around the basin of the Pacific Ocean. 

- Source: AFP

Gempa bumi sederhana berlaku di kepulauan Talaud, Indonesia

Gempa bumi sederhana berukuran 5.8 pada skala Richter dilapor berlaku di Kepulauan Talaud, Indonesia pada pukul 5.04 pagi tadi. -Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Gempa bumi sederhana berukuran 5.8 pada skala Richter dilapor berlaku di Kepulauan Talaud, Indonesia pada pukul 5.04 pagi tadi.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gegaran ialah 67 kilometer dari barat kepulauan tersebut dan 832 kilometer tenggara Semporna, Sabah.

Tiada ancaman tsunami dikeluarkan.

- Sumber: Bernama | 16 Jun 2015

Sabah quake: Mountain guides arrived in Singapore to reunite with student they saved

This photo shows Rizuan during his harrowing episode rescuing the Singaporean student.

KUALA LUMPUR: Amid words of hope and bravery bring love.

Indeed, love and hope were in the air as three mountain guides who have been lauded as heroes following the 6.0-magnitude earthquake on June 5 touched down at Changi Airport in Singapore on Monday night.

The guides, Simon Gohinmin, Rizuan Kauhinin and Mazlee Liong, are lauded for putting other lives before theirs when they rescued Tanjong Katong Primary School (TKPS) student by El Wafeeq El Jauzy by carrying him down the 4,095-metres Mount Kinabalu. The deadly quake triggered rockslides on the mountain, killing 18 climbers – including 10 from Singapore.

Seven of the school students were Wafeeq’s schoolmates from TKPS.

News portal, Channel NewsAsia on Monday reported that it was their maiden trip out of Malaysia for the guides, as part of a CNA documentary titled, ‘Heart of Courage’.

The documentary producer, Yan Zixin was quoted as saying that the guides were grateful for the opportunity. Zixin also added that he had spent the last five days with the guides learning about their lives as mountain guides.

Rizuan, who with his two other compatriots, was all smiles as they received warm welcome by the survivors’ families and media personnel. Rizuan was decked in a green T-shirt and a bandana – a getup that seemed similar to that attire he wore during his harrowing ordeal atop Mount Kinabalu.

The trio did not seem perturbed by the long journey they had to endure to travel to Singapore.
It was reported their journey on Monday started as early as 7am – getting on the bus from Rizuan’s village in Kampung Lobong Lobong to Kota Kinabalu International Airport.

Rizuan and his two contemporaries will be attending a closed door session with the two students and their families Tuesday.

Earlier this month, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak announced that the government will confer awards to the mountain guides who showed outstanding bravery and sacrificed their own safety in rescuing victims trapped on Mount Kinabalu in the Ranau earthquake disaster on June 5.

- Source: Astro Awani 

#HelloEarth ... Philae is awake!The European Space Agency's Rosetta Mission tweets, "Incredible news!My lander Philae is awake!"

AS I excitedly look forward to enter the newsroom after some time of hiatus, having taken a short break from my journalist role, I was overjoyed as the news of the comet lander, Philae (#Philaewakesup and #Philae) filled my Twitter notifications reminding me that it’s going to be an exploratory week ahead.

What else could be better other than to be greeted with such news to get my week started in the newsroom? (I can’t think of any)

I do have some entrenched and enigmatic affinity to space exploration and rocket-science I suppose for my heart leaped in quantum beats and was filled with some unutterable amount of joy over the ‘awakening’.

"It's been a long seven months, and to be quite honest we weren't sure it would happen - there are a lot of very happy people around Europe at the moment." said European Space Agency (ESA) scientist Mark McCaughrean to a British news agency.

I’m pretty sure many others with deep-rooted interest in this field would also be sharing the joy and dancing to Pharrel’s upbeat ‘Happy’ tune to celebrate the occasion (or am I the only one?)

For the uninitiated, the ESA made the big announcement Sunday that its spacecraft, also the first to land on a comet, Philae was awaken after dozing off for seven months and has communicated with mother Earth.

A handout picture made available by the European Space Agency (ESA) on 12 November 2014 shows people reacting in the main control room at ESA's operations centre, ESOC in Darmstadt, Germany, after the separation of the Philae lander from ESA Rosetta orbiter was confirmed.-EPA/J. MAI/ESA /HANDOUT

In November 2014, Philae landed onto the surface of Comet 67P from its mothership, Rosetta making history and was functional for about three days before its solar-powered battery ran out of juice driving the comet lander to sleep.

“Hello Earth! Can you hear me?”, an account associated to the lander tweeted once it was able to communicate.

The news of Philae in what is likely the first time in history, a comet rambler being able to provide updates on the whereabouts and what-not of a comet would definitely be another leap forward in the realm of science and space exploration.

Now, you should pause and ponder, what’s so great about this rambler on a comet?

It is indeed a remarkable feat among other great discoveries that have been churned out by mankind’s continuous pursuit of progress.

Since the time of Aristotle, the Greek philosopher and scientist, Renaissance’s Italian astronomer Galileo Galilei to world-renowned physicist Albert Einstein to the present line-ups of great thinkers like physicist and cosmologist Stephen Hawking and Indian scientist A.P.J Abdul Kalam, there has been this innate curiosity, inquisitiveness that never cease to exist.

Sky's the limit

In trying to excavate and unlock the mystery surrounding the life forms on earth, scientists have embarked on this mission which is regarded as “one of the most audacious space missions ever”.

The Philae lander touched down on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko shortly after 1600 GMT, Nov 2014, seven hours after separating from its mothership Rosetta around half a billion kilometres from Earth.-AFP

Planetary scientist, Professor Monica Grady told the media that scientists now hoped to be able to conduct experiments to find out whether comets were the source of life on Earth.

Water and carbon make up large chunks of comets and Monica said "these are the same sorts of molecules responsible for getting life going.

"What we're trying to find out is whether the building blocks of life, in terms of water and carbon-bearing molecules, were actually delivered to Earth from comets".

This just serves as a testament that the sky is the limit to what the human mind is capable of achieving.
The thought of it is simply astonishing and seeing it unfold right in front of us is beyond captivating.

Skyrocketing interest

I was transported back to my schooling years, the first time being exposed to galaxies (not the entertainment magazine) Milky Way and Andromeda, the solar system, the nine planets (nine or 10 still arguable), comets and asteroids.

Everything was simply awe-inspiring back then and thanks to the awakening of Philae after the seven months of silence has awakened and reinvigorated the passion for aerospace that I developed back in school.

I've always enjoyed the deafening silence (maybe not always silent) and excited kid waiting to open my present box every time lessons on space were being taught. Do students still get excited now? I hope they do.

Well if classroom fails to instil the passion for subjects like this, then space explorations such as this should be able to skyrocket one’s interest in such an enlightening field of study.

Scientific and progressive Malaysia

So where is Malaysia again in this rocket-race and comet-chase? There is already immense joy at the sight of the accomplishments that the scientific community outside Malaysia has been able to achieve.
Wouldn’t it be even gratifying to taste the sorts of successes closer at home?

How long will the wait be for us, the scientific community in Malaysia to experience that sort of pursuit of knowledge?

Again, the clock is ticking as we approach the year 2020 where one of the nine strategic challenges as outlined that Malaysia must strive to achieve is establishing a scientific and progressive society.
How close are we at realizing the grand ambition of Malaysia by the year 2020?

Is it still a far cry from reality as we still struggle to safeguard our own tankers and submarines that having our own space probes or venturing into the field would be something entirely out of our league?

In all fairness, we had our Angkasawan program in 2007 and few attempts to revive it later on but seems like it has got us nowhere yet.

Till then, we shall wait with bated breath.

- Source: Astro Awani 

Eight scenes from 'Jurassic World' that are totally unrealistic


There are still moments in "Jurassic World" that are so overtly fake, they become impossible to ignore.

"Jurassic World" is not "Selma." We don't need to debate how realistic it is because, well, it's about a theme park filled with dinosaurs. And yet, there are still moments in "Jurassic World" that are so overtly fake, they become impossible to ignore.

A woman outrunning a T. rex is one thing. But a woman outrunning a dinosaur in four-inch heels? Come on.

Here are a few examples, including some spoilers.

The special bond betwixt man and beast

Our hero Owen (played by Chris Pratt) spends the first half of the movie serving up foreshadowing on a platter. People can't control wild animals, he explains again and again. Even as an accomplished velociraptor-whisperer, he could have been torn to pieces by the dinos who found him unexpectedly trapped in their enclosure, setting off an exciting set piece with his narrow escape through a closing gate.

So when it turns out that Indominus rexhas raptor DNA and she can communicate with the inadequately trained raptors, it appears that all of Owen's prophesies are coming true; he even admits that the raptors have found a new alpha. So ... why do they suddenly change their minds and protect Owen against the Indominus? Who knew raptors were so fickle? Or loyal? The scientists must have spliced some golden retriever DNA into their genetic make-up.

Bryce Dallas Howard's high heels.

Seriously, those shoes. The way Claire sprints from dinosaurs in spike heels — without falling, sinking in the grass or twisting an ankle — has become a flashpoint for debate. Howard still hasn't provided a reasonable explanation for her character's behavior; she told Variety that she saw the terrain and preferred to keep the shoes on. But were flats not an option? Wouldn't a control freak like Claire have at least three extra pairs of shoes under her desk? Or a change of clothes — white linen isn't exactly ideal for jungle visitors, though her outfit somehow remained spotless for quite awhile.

The kids' ability to fix up cars.

Zach is a sulky teenager only interested in checking out cute girls and blocking out the world with headphones. His earnest little brother, Gray, is an adorable tot obsessed with science and dinos. Would they really be able to quickly restore a creaky old Jeep to outrun all the dinosaurs? We get a brief reference to how their grandpa taught them how to fix cars, but we doubt Zach would have stopped texting long enough to pay attention.

The Indominus Rex's inconsistent sense of smell.

Through the whole movie, we're told that the Indominus Rex is so smart that she's basically a dino with superpowers — including a keen sense of smell and awareness of thermal heat that lets her detect any living, breathing thing nearby. So how does she repeatedly miss the fact when Owen and Claire are hiding just a few feet away? There's that terrifying moment when they're hiding within inches of the dino's gigantic teeth — yet she just gives up and move on. And if there's one thing we know, it's that Indominus Rex is not a quitter.

Chris Pratt's sparkling smile

Owen doesn't seem like the kind of dude who spends a lot of time primping. He sports a patchy beard and a wardrobe of dingy henleys and leather vests. His days are spent training raptors to sit and stay, and in his off-hours he gets his hands dirty working on an old motorcycle. He even wears board shorts to a date with the most severely manicured woman on Isla Nublar.

But all the hard work to make Owen seem like an earthy, unshowered guy goes out the window every time he opens his mouth to reveal his Whitestripped smile. It's a subtle reminder of the limits of movie magic. You can cover Pratt in all the grime you want, but his impeccable dental hygiene will keep reminding us that this is just another handsome actor pretending to be a slob.

The fact that no one was afraid that a T. rex and velociraptor were on the loose.

The movie's grand finale consists of a battle between Indominus rex and the tag-team duo of Blue, the velociraptor, and an unnamed T. rex (plus a great late effort by the underwater-dwelling mosasaurus). What's odd is that once the Indominus has been dispatched, Owen and Claire are completely relieved. No one pays any attention to the fact that there's still a velociraptor and a T. rex on the loose. Did no one learn anything from "Jurassic Park"? Those guys kill people, too!

Vincent D'Onofrio

As the human bad guy, the prolific actor is basically the walking embodiment of a cartoon villain cackle. His arched eyebrows and stagey scheming leave you waiting for him to break into an "if it hadn't been for you kids" speech. And could there be a more spectacularly absurd motive than his plot to turn velociraptorsinto military killing machines, because they're somehow more efficient than drones?

The original "Jurassic Park" night vision goggles work after 20 years.

Really, those vintage night vision goggles are operational after 20 years in a rusty shed? OK, fine. 

- Source: The Washington Post

Following Pakatan Rakyat's 'demise', Khairy calls for Selangor to be dissolved

Khairy Jamaluddin today said the Selangor state government should be dissolved following the 'demise' of the Pakatan Rakyat.

KUALA LUMPUR: UMNO Youth chief Khairy Jamaluddin today said the Selangor state government should be dissolved following the 'demise' of the Pakatan Rakyat.

"It is politically no longer tenable," he tweeted, replying to a question posed by an online news portal on Twitter on the future of the states governed by the PR coalition.

DAP in a media statement today said it accepted PAS Muktamar's decision to sever ties with the party and added that its central executive committee (CEC) had unanimously resolved that Pakatan Rakyat ceases to exist.

The PR was formed on 1st April 2008 by the DAP, PAS and PKR following the March 8, 2008 general election.

Lim had also blamed PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang for the paralysis of the PR, in particular the Selangor Menteri Besar crisis and the issue of hudud laws.

PAS’s 61st Muktamar had accepted a motion without debate to sever all ties with DAP following several statements from the party leaders attacking PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang especially on hudud related matters.

However, the motion also wanted PAS to maintain the tahaluf siyasi or political cooperation in the opposition pact with the PKR.

DAP supremo Lim Kit Siang had also earlier warned that PR may cease to exist following the resolution taken by PAS Muktamar to sever ties with DAP. 

- Source: Astro Awani 

Penerbit Indie: 'Jangan terasalah, itu cuma perbincangan ilmiah' - KP BTN

RAJA ARIF: 'Jangan terasalah, itu cuma perbincangan ilmiah.' -Gambar fail

KUALA LUMPUR: Mana-mana penerbit buku 'Indie' serta pemain di dalam industri itu diminta tidak terasa dengan apa sahaja bahan ilmiah dalaman termasuk slaid yang digunakan semasa bengkel serta perbincangan Biro Tatanegara (BTN).

Pengarah BTN, Datuk Raja Arif Raja Ali berkata, bahan bengkel itu juga tidak pernah diterbitkan dan kebocoran maklumat itu disifatkan tidak harus berlaku.

"Saya tidak tahu bagaimana bahan itu boleh tersebar dan bocor di khalayak awam. Ia hanya modul perbincangan dan tidak memberi maksud kepada unsur negatif 'indie' seperti yang ditakrif mana-mana pihak.

"Kita juga biasa membuat program dengan kumpulan 'indie'. Saya akan jelaskan dengan mereka nanti, kita bukan bermusuh dan tidak mahu bermusuh dengan mereka," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

“Saya tidak tahu bagaimana bahan itu boleh tersebar dan bocor di khalayak awam. Ia hanya modul perbincangan dan tidak memberi maksud kepada unsur negatif 'indie' seperti yang ditakrif mana-mana pihak ”- Raja Arif

Raja Arif mengulas kenyataan penerbit buku bebas, Aloy Paradoks yang menyifatkan laporan sebuah persembahan slaid di laman BTN tentang 'Gerakan Indie di Malaysia' sebagai kelakar.

Aloy yang juga pemilik SeLUT Press berkata, dia tidak mengambil serius tentang perkara itu dan merasakan ia tidak mendatangkan apa-apa kesan kepadanya.

Indie merupakan singkatan untuk perkataan Inggeris 'independent' yang bermaksud bebas selain merujuk kepada hasil karya seni di luar daripada arus perdana yang komersial

Sebelum ini, sebuah portal mendedahkan laporan di laman BTN yang menggesa kerajaan mengharamkan buku terbitan penerbit Indie kerana dikatakan memberi kesan negatif kepada kerajaan.

Lapor portal berkenaan, dokumen yang disediakan oleh bahagian penyelidikan dan penerbitan BTN itu antara lainnya mendakwa, bahan penerbitan berkenaan bersifat 'lucah' dan 'bebas'.

Dalam pada itu kata Raja Arif, mana-mana penerbit berkenaan juga diminta tidak terasa dengan laporan berkenaan.

"Kerana itu saya minta mereka tidak terasa dengan isu ini. Semua harus jelas, ia hanya dijadikan subjek perbincangan ilmiah dalaman dan saya hairan kerana ia disebar kepada umum," ujarnya.

Beberapa pemilik penerbit buku lain turut dinamakan BTN termasuk Sinaganaga (Sindiket Sol-Jah) yang dinamakan sebagai 'ketua', Aisa Linglung (Lejen Press), Amir Muhammad (Buku Fixi) dan Mutalib Uthman (DuBook Press).

Penerbitan lain yang juga termasuk dalam senarai BTN ialah Studio Anai-Anai, Poket Press dan Terfaktab.

Selain itu, Buku Jalanan, Geng Jurnal, Rabak, Propaganda, Indie 57, Baskerz, Frinjan dan Samjal telah dinamakan sebagai kumpulan-kumpulan indie yang menjalankan aktiviti seperti pembacaan puisi, pembacaan buku jalanan, jualan buku, jualan lukisan, pameran, diskusi mini dan penerbitan.

- Sumber: Astro Awani 

'TMJ salah sebab tuduh Najib sembunyikan sesuatu' - Nazri

NAZRI: 'TMJ salah sebab tuduh Najib sembunyikan sesuatu.' -Gambar fail

KUALA LUMPUR: Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Aziz dilihat seolah-olah tidak mempedulikan amaran Tunku Ismail Sultan Ibrahim, malahan menuduh Tengku Mahkota Johor itu bersalah dalam 'krisis' panas di antara mereka.

Tegas Nazri, sepertimana dipetik portal Malaysiakini, kesalahan Tunku Ismail adalah kerana menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai sesuatu yang disembunyikan apabila tidak hadir ke majlis #Nothing2Hide baru-baru ini.

"Saya boleh faham jika putera itu kata 'saya sedih kerana dia (Najib) tidak hadir'. Saya boleh terima. Itu tidak campur hal politik.

"Tetapi dia kata, 'sudah tentu dia (Najib) tidak hadir dalam (dialog) Nothing to Hide kerana ada sesuatu hendak disembunyikan.

"Itu bersifat menghukum. Ia bermakna Tunku Ismail Sultan Ibrahim daripada Johor sudah menghukum PM salah. Itu apa yang tidak kerana dengannya," katanya.

Selain itu, Nazri menjelaskan kenyataan Tunku Ismail berbeza dengan sokongan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah yang bertitah Raja-raja Melayu tidak berpihak kepada anutan dan fahaman politik kepartian dalam urusan pentadbiran dan pemerintahan negara.

Sebelum ini, Nazri berkata, dia bersedia untuk disiasat berhubung kenyataannya terhadap Tunku Ismail dan akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis.

Pada Sabtu lepas, Nazri mengecam Tunku Ismail ekoran status Facebook Baginda mengenai sesi dialog #Nothing2Hide.

Nazri juga menegaskan, Tunku Ismail harus menjauhkan diri daripada politik.

- Sumber: Astro Awani 

Safee Sali timang puteri sulung, Sanika Salsabila

Safee bersama puteri sulungnya yang telah diberikan nama Sanika Salsabila

PEMAIN bola sepak pasukan Johor Darul Takzim (JDT), Safee Sali telah menimang cahaya mata pertamanya pada pagi Isnin.

Puteri sulung Safee yang dilahirkan seberat 2.8kg pada 9.22 pagi dan telah dinamakan Sanika Salsabila binti Mohd Safee di Hospital Colombia Asia, Johor Bahru.

Safee telah berkongsi berita gembira itu di akaun Instagramnya (IG) pada tengahari semalam dan telah mendapat hampir 3,000 'like' dan 200 komen dari pengikutnya.

Berita kelahiran puteri comel Safee turut dikongsi di Facebook rasmi, kelab penyokong bola sepak JDT iaitu ‘JOHOR Southern Tigers’.

Safee dan insterinya Sasha

Safee telah mendirikan rumah tangga dengan seorang wanita warga Indonesia dikenali sebagai Sasha pada 21 Disember 2013.

Sebelum Sasha, Safee pernah berkahwin dengan Sabarina Yusoff pada tahun 2007 dan bercerai pada 2012 dengan dua orang anak hasil perkahwinan tersebut.

Kepada Safee dan Sasha, tahniah dari kami di Astro Gempak!

- Sumber: Astro Gempak

Tiada lagi Pakatan Rakyat, kata DAP

Guan Eng

SHAH ALAM - Gabungan Pakatan Rakyat yang terjalin sejak 2008 kini sudah tidak wujud lagi, umum Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Guan Eng dalam satu kenyataan media berkata, parti itu menerima keputusan Pas yang meluluskan usul memutuskan hubungannya dengan DAP sekali gus berkata, Pakatan Rakyat kini sudah terbubar.

“Oleh kerana Pakatan Rakyat dibentuk oleh muafakat tiga parti serta terikat dengan rangka dasar bersama, usul muktamar Pas secara berkesan telah menamatkan Pakatan Rakyat.

“Pakatan Rakyat justeru tidak lagi wujud,” ujarnya.

Katanya lagi, DAP bagaimanapun akan terus bekerjasama dengan PKR dan semua kuasa-kuasa lain dalam memastikan tampuk pemerintahan negara bertukar tangan.

- Sumber: Sinar Harian 

Keretapi ETS 'dirampas' pengganas, dua maut


BAGAN SERAI: Penduduk sekitar Alor Pongsu di sini gempar apabila sebuah keretapi perkhidmatan tren elektrik (ETS) dirampas oleh sekumpulan lima orang pengganas di Alor Pongsu pagi tadi yang menuntut supaya 103 pengganas IS yang ditahan dibebaskan.

Bagaimanapun, 40 anggota Pasukan Gempur dari Unit Tindakan Khas (UTK) PDRM berjaya menembak mati dua orang pengganas sebelum drama tembak menembak bermula.

Tiga orang pengganas telah berjaya ditawan oleh pihak polis.

Penumpang keretapi juga berjaya dibebaskan oleh pihak polis.

Drama rampasan keretapi ETS ini merupakan satu latihan pelan tindakan kecemasan anjuran KTM Berhad yang disertai PDRM Bukit Aman dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Menurut Naib Presiden Kanan Teknikal KTM Berhad, Hilmi Mohamed, tujuan latihan pelan tindakan kecemasan ini diadakan adalah untuk kelulusan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) terhadap Keretapi ETS yang baharu untuk beroperasi secara komersil.

“Senario yang kita putuskan hari ini adalah beberapa pengganas telah mengambil alih sebuah Tren ETS dan menahan kesemua penumpang tren tersebut.

“Selepas merima maklumat dari kontroler tren tersebut, pihak PDRM bertindak menahan tren itu dan seterusnya menawan pengganas-pengganas tersebut mengikut SOP pengganas bagi menyelamatkan penumpang,” Hilmi berkata demikian kepada pemberita di Program Pelan Tindakan Kecemasan anjuran KTM Berhad di KTM Alor Pongsu, Perak hari ini.

Katanya, latihan ini juga dijalankan bagi memastikan keselamatan para penumpang KTM Berhad sentiasa terjaga dan membantu kakitangan KTM Berhad sendiri bersiapsiaga memperbaiki kelemahan yang ada untuk memberikan perkhidmatan yang lebih cekap dan selamat.

Sementara itu menurut Timbalan Pengarah Kementeraian Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (Pasukan Gerakan Khas), Datuk Azizan Abd Aziz, latihan ini adalah sebagai persiapan pihak PDRM dalam menghadapi ancaman pengganas sepertimana yang ditimbulkan di dada-dada akhbar muthakir ini.

“Seramai lima orang pelakon telah mengambil bahagian dalam latihan ini yang turut disertai oleh lebih kurag 40 anggota pasukan pengempur,” kata beliau. 

- Sumber: Astro Awani 

Misi kontinjen negara tercapai di SingapuraKejayaan negara di Sukan SEA ke-28 mengumpul 60 pingat emas sehingga Isnin mengatasi pencapaian di Sukan SEA Myanmar dua tahun lalu.

SINGAPURA: Kejayaan Kontinjen negara di temasya Sukan SEA ke-28 mengumpul 60 pingat emas sehingga hari ini bukan saja mengatasi pencapaian di Sukan SEA Myanmar pada dua tahun lepas, malah menjangkau sasaran kerja 48 pingat emas ditetapkan oleh Majlis Sukan Negara (MSN). 

Pencapaian tersebut turut melepasi sasaran peribadi 50 pingat emas yang diletakkan oleh ketua kontinjen negara (CDM), Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria.

Pingat emas ke-60 negara disumbangkan oleh pasukan bola keranjang wanita negara selepas menewaskan Vietnam 82-50 dalam perlawanan akhir peringkat liga yang berlangsung di OCBC Arena pada Isnin.

Sehingga kini Malaysia menduduki tempat keempat selepas mengumpul sebanyak 179 pingat iaitu 60 pingat emas, 53 perak dan 66 gangsa.

Ketua Pengarah MSN, Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata kejayaan tersebut sekali gus membuktikan bahawa atlet negara berjaya mencapai sasaran yang telah diletakkan oleh MSN walaupun perkara tersebut tidak dihebohkan kepada umum sebelum ini.

"Kita meletakkan sasaran sebanyak 56 peratus daripada 329 acara yang disertai iaitu secara keseluruhan 184 pingat," katanya kepada pemberita semalam.

Katanya sasaran mengikut pecahan pingat ialah 48 untuk pingat emas, 44 pingat perak dan 92 pingat gangsa.

Menjelaskan kekeliruan yang timbul berhubungan jumlah acara yang diambil oleh kontinjen negara kali ini, Ahmad Shapawi berkata MSN pada mulanya membuat pendaftaran 335 acara namun terpaksa menggugurkan enam acara pada saat akhir.

Beliau berkata MSN terpaksa menggugurkan dua acara renang, tiga acara pelayaran dan satu dari Olahraga atas sebab-sebab tertentu.

Ahmad Shapawi berkata MSN mengubah pendekatan membuat sasaran berbanding sebelum ini bagi memperhalusi pencapaian setiap atlet yang bertanding tidak kira sama ada atlet pelapis mahupun atlet elit.

"Jika dahulu kita menggunakan pendekatan kutipan pingat emas dalam meletakan sasaran, tapi kali ini MSN mengguna pedekatan purata dalam membuat sasaran," katanya.

Beliau berkata sasaran kerja MSN kali ini ditetapkan berdasarkan penilaian secara keseluruhan atlet negara sejak Sukan SEA Manila, Filipina pada 2005.

"Dengan penilaian secara purata, kita dapat memantau pencapaian atlet pelapis negara yang menjadikan Sukan SEA sebagai platform kerjaya mereka dan tidak lagi perlu bergantung semata-mata kepada Sukan Malaysia (SUKMA) sebagai platform awal dalam membina kerjaya sukan," katanya.

Ahmad Shapawi berkata penentuan kadar purata sasaran bagi Sukan SEA dan kejohanan sukan lain akan berubah dari semasa ke semasa mengikut prestasi semasa atlet negara agar sasaran lebih realistik dapat dilakukan pada masa hadapan.

- Sumber: Astro Awani

Raja Melayu berkecuali politik, pentadbiran

Sultan Ahmad Shah

KUALA LUMPUR - Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah bertitah Raja-raja Melayu tidak berpihak kepada anutan dan fahaman politik kepartian dalam urusan pentadbiran dan pemerintahan negara.

Baginda bertitah bahawa Raja-raja Melayu dan Yang di-Pertua Negeri adalah bersifat berkecuali dalam kedua-dua urusan itu.

Raja-raja Melayu dan Yang di-Pertua Negeri hanya ingin memelihara kepentingan rakyat secara adil dan terhormat dan tidak berasaskan kepada musim-musim pilihan raya.

“Beta mengimbas kembali pada kesempatan ini beberapa perkara untuk kita renungi. Pertama, beta melafazkan persetujuan dengan apa disarankan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong beberapa hari yang lalu agar semua rakyat mengamalkan politik yang tidak berlebihan.

“Amalan bersederhana dalam apa sahaja perkara wajarlah dijadikan pedoman sebab ia juga ajaran agama. Apapun jika dilakukan secara keterlaluan boleh bawa bencana,” titah baginda pada Mesyuarat Majlis Raja-raja yang ke-238 pada 11 Jun semasa baginda mempengerusikan mesyuarat itu.

Perutusan baginda dikeluarkan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Malaysia semalam kepada media rasmi.

Dalam perutusan itu, Sultan Pahang juga merujuk kepada titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim yang menggesa agar kerajaan Persekutuan berunding dan melibatkan kerajaan negeri dalam sebarang rundingan dengan negara-negara lain di mana hak dan kepentingan negeri disentuh.

“Kerjasama dan saling hormat-menghormati mewujudkan keharmonian pemerintahan di kedua-dua peringkat negara dan negeri bagi kebaikan dan kebajikan rakyat jua akhirnya,” titah baginda.

Sultan Ahmad Shah turut memetik titah ucapan Sultan Perak, Sultan Dr Nazrin Muizzuddin Shah yang menganjurkan agar peranan Majlis Raja-raja dimanfaatkan sebagai satu platform tunggal yang berkesan menemukan institusi Raja-raja dengan institusi rakyat tanpa mengira fahaman politik.

Sebagai contoh, Raja-raja bersidang dan Menteri Besar atau Ketua Menteri turut hadir sebagai penasihat rasmi kepada Raja-raja.

Sistem begini adalah unik dan wajar digunakan sebagai penampung kepada peranan dan tanggungjawab Dewan-Dewan Undangan Negeri dan Persekutuan, titah baginda. 

- Sumber:  Bernama

Najib dan Rosmah saman Nga kerana muat naik gambar dan status berunsur fitnahPerdana Menteri dan isteri memfailkan saman terhadap Nga Kor Ming atas dakwaan memuat naik gambar berunsur fitnah dalam akaun Facebook pada Mac lepas. - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor memfailkan saman terhadap Anggota Parlimen Taiping Nga Kor Ming atas dakwaan memuat naik gambar berunsur fitnah mengenai mereka berdua dalam akaun Facebook Nga pada Mac lepas.

Najib, atas kapasiti peribadi memfailkan saman fitnah itu bersama isterinya menerusi Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi pada 11 Jun lepas.

Media memperoleh writ saman itu pada Isnin dan pengurusan kes berkenaan ditetapkan pada 10 Julai di hadapan Timbalan Pendaftar Anisah Normah Muhammad Nor.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Najib dan Rosmah selaku plaintif mendakwa Nga selaku defendan telah memuat naik gambar Najib dan Rosmah berserta status dalam akaun Facebook atas nama Nga Kor Ming, pada 29 Mac lepas.

Pasangan itu mendakwa dalam status bergambar itu terpampang gambar mereka bersama dengan beberapa orang Menteri Kabinet Malaysia dan pegawai tertinggi Wisma Putra di dalam sebuah bilik hotel di China.

Kedua-dua plaintif mendakwa Nga telah menerbitkan perkataan-perkataan fitnah dalam akaun Facebooknya dengan memuat naik status menfitnah yang boleh diakses secara bebas oleh pengguna internet di seluruh dunia.

Najib mendakwa perkataan-perkataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa beliau telah menyalahguna kuasa dan mandat sebagai Perdana Menteri untuk kepentingan sendiri atau kepentingan isterinya dengan membenarkan Rosmah mencampuri urusan dan hal ehwal kerajaan.

Rosmah pula mendakwa perkataan-perkataan fitnah itu membawa maksud bahawa beliau adalah seorang yang mementingkan diri sendiri kerana mempengaruhi suaminya selaku Perdana Menteri dan telah menyalahguna kuasa selain mempunyai kepentingan dalam sistem pentadbiran negara.

Kedua-dua plaintif mendakwa defendan tidak mengambil sebarang langkah untuk menghubungi mereka bagi mengesahkan kebenaran mengenai perkataan-perkataan fitnah itu sebelum ia diterbitkan.

Kata mereka, satu notis tuntutan bertarikh 10 April lepas telah dihantar kepada Nga, antaranya menuntut supaya beliau mengeluarkan permohonan maaf secara bertulis untuk menarik balik perkataan-perkataan fitnah tersebut tetapi Nga dalam surat balasan bertarikh 24 April menafikan telah memfitnah plaintif.

Kedua-dua plaintif berkata walaupun defendan telah mengambil tindakan untuk membuang status bergambar itu, namun status bergambar itu masih tersebar dengan meluas di dua buah blog yang masih boleh diakses di seluruh dunia dan mempunyai 'page view', masing-masing seramai 25,360,055 dan 6,626,986 sehingga tarikh writ saman tersebut difailkan.

Oleh itu, kedua-dua plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi tambahan dan teladan, faedah, kos dan lain-lain perintah yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Turut dituntut satu perintah injunksi untuk menahan defendan atau pembantunya atau ejennya daripada menerbitkan semula perkataan-perkataan berunsur fitnah itu dan memohon supaya defendan mengemukakan permohonan maaf secara bertulis yang diterbitkan di surat khabar dan majalah. 

- Sumber: Bernama