Tuesday, 25 February 2014

Warga pendidik tidak harus bimbang PBS

Idris Jusoh

PUTRAJAYA - Warga pendidik diminta menumpukan perhatian terhadap tugas mereka dan tidak merasa bimbang dengan sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang ditangguhkan sehingga April depan.

Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh berkata kementerian mengambil perhatian terhadap pelbagai pemasalahan yang dihadapi guru berhubung sistem PBS yang dilaksanakan sebelum ini.

Sehubungan itu, bentuk dan pelaksanaan sistem baharu PBS yang akan diumumkan kementerian pada 1 April depan tidak akan membebankan guru dengan pelbagai tugasan.

"PBS ini harus diteruskan..ia diperkenalkan kementerian untuk mentaksir (menilai) pelajar dari sudut emosi, jasmani, rohani, intelekual dan sosial.

"Ia (PBS) dapat membentuk dan melahirkan pelajar-pelajar yang seimbang," katanya dalam sidang media selepas menyampaikan Hadiah Portfolio Terbaik 1Citizen di sini hari ini. 

Beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita berhubung status terkini PBS sama ada ia akan dihentikan selepas dibantah beberapa pihak yang mendakwa ia membebankan guru.

Semalam, Idris berkata kementerian tidak akan memansuhkan PBS dan akan mengumumkan bentuk dan pelaksanaan sistem baharu PBS pada 1 April ini.

Mengenai Program Pensijilan 1Citizen, Idris berkata ia merupakan pogram latihan yang dibangunkan khas untuk memupuk perpaduan negara dan masyarakat pelbagai kaum melalui penggunaan teknologi secara berhemah.

"Sehingga 31 Januari, 2014, Kementerian Pendidikan telah melatih 81,033 pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) mengenai tatacara penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) yang beretika," katanya.

Program Pensijilan 1Citizen telah dilancarkan pada September, 2011 dan dibangunkan oleh Prestariang Systems Sdn Bhd (Prestariang) dengan kerjasama Kementerian Pendidikan. 

Prestariang ialah sebuah syarikat berstatus koridor raya multimedia (MSC) Malaysia yang mengendalikan pensijilan dan latihan dalam ICT, serta menguruskan lesen perisian dan pengedaran lesen perisian.

Idris berkata program itu akan menyemai sikap bertanggungjawab di kalangan pelajar IPT supaya lebih memahami nilai-nilai etika ketika berinteraksi di media sosial dan di Internet.

Dalam majlis penyampaian Hadiah Portfolio Terbaik 1Citizen, seorang pelajar dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Norliyana Othman memenangi hadiah RM500 dalam kategori Pencapaian Terbaik Pelajar IPT tahun 2013.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) pula memenangi kategori penghantaran Portfolio 1Citizen paling banyak dan memenangi hadiah RM10,000. - Bernama

Anggota polis mengamuk selepas terima berita akan dipindahkan


KOTA KINABALU: Seorang anggota polis ditahan selepas mengamuk dengan membawa pistol dan kereta peronda polis keluar tanpa kebenaran dari sebuah balai polis di Tawau.

Difahamkan kejadian tersebut berlaku adalah disebabkan polis yang berpangkat konstabel itu marah dan tidak berpuas hati selepas disenaraikan antara salah seorang yang akan dipindah tugas ke sebuah balai polis yang lain.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata anggota polis yang berumur dalam 30an itu ditahan setelah dia memberhentikan kenderaannya itu kira-kira 600m dari balai polis tersebut dalam kejadian yang berlaku 12.50 pagi pada Sabtu lalu.

Seorang anggota polis yang dikerah untuk mengesannya menemui suspek sedang menangis dalam kenderaan polis sambil sepucuk pistol berada berhampirannya.

Setelah ditenangkan, suspek dibawa oleh anggota polis tersebut ke balai polis.

“Ini adalah kes yang serius dan anggota polis tersebut akan dikenakan tuduhan melarikan kenderaan polis dan juga pistol,” katanya.

Beliau menambah, setiap jabatan polis akan menubuhkan suatu unit integriti dimana ianya akan memantau perkembangan prestasi dan etika kerja anggota-anggota polis.

Hamza berkata kejadian yang berlaku itu merupakan antara kes terpencil yang melibatkan anggota polis yang mempunyai masalah disiplin dalam pasukan polis dan perkara tersebut tidak akan diambil ringan dan mudah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sabah, SAC Omar Mammah berkata siasatan terhadap konstabel tersebut masih dijalankan.

“Sekiranya selesai, kami akan merujuknya kepada ‘Senior Federal Counsel’ untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Astro Awani 

Ustaz ditahan atas dakwaan guna sihir rogol murid di Bekasi

Gambar Hiasan

BEKASI: Seorang ustaz ditahan oleh polis di sini atas tuduhan merogol seorang gadis berumur 17 tahun yang juga anak muridnya semasa kononnya mengubat gadis itu yang dikatakan terkena sihir.

Ustaz itu, Mulyadi, yang berumur 44 tahun ditahan di Bekasi di Jawa Barat pada Isnin selepas gadis berkenaan membuat laporan polis.

Siasatan awal polis mendapati gadis tersebut yang percaya dirinya terkena sihir telah pergi kepada ustaznya itu untuk mendapatkan pertolongan pada pagi Ahad. Menurut polis, mereka telah saling kenal-mengenali sejak dua tahun lalu.

"Mangsa mendakwa dia terkena ilmu hitam," kata jurucakap polis Bekasi, Ajutan Komander Siswo seperti dipetik oleh The Jakarta Globe. "Kemudian (Mulyadi) yang juga guru agamanya meminta dia datang untuk rawatan."

Ustaz itu menjemput gadis itu ke rumahnya yang juga merupakan Sekolah Islam Yayasan Anwarul Istiqomah pada pukul 11 pagi Ahad. Apabila gadis itu tiba, dia mendakwa Mulyadi melakukan serangan seksual di ruang tamu rumah itu dengan merogolnya. Isteri dan tiga anaknya ketika itu tiada di rumah.

"(Dia menyerang) mangsa dengan menutup mulut mangsa dengan tangannya dan (memaksa gadis itu) melakukan hubungan intim," kata Siswo.

Ustaz itu kemudian menghantar gadis itu pulang. Gadis itu segera membuat laporan polis yang selanjutnya memulakan siasatan.

Mulyadi dituduh mengikut undang-undang perlindungan kanak-kanak dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 15 tahun.

Sumber: Agensi

Gadis 17 tahun dipaksa berkahwin enam kali

Gambar Hiasan


INDIA: Enam kali berkahwin dalam tempoh enam tahun.

Inilah yang berlaku kepada seorang gadis berusia 17 tahun dari Hafeezbabanagar, India yang telah dipaksa berkahwin oleh ibu bapanya, seperti yang dilaporkan akhbar berbahasa Tamil, Malaysian Nanban.

Bapanya, Mohammed Akhbar yang juga pemilik sebuah kedai pajak gadai bersama bantuan isteri ketiganya, Niloufer serta orang tengah telah mengahwinkan gadis tersebut dengan seorang lelaki bernama Basheer.

Perkahwinan tersebut dikatakan telah dibayar sebanyak Rs30,000 (RM1,600).

Tiga bulan kemudian, Basheer meninggalkannya dan gadis tersebut berkahwin dengan lelaki yang berasal dari London dengan bayaran sebanyak Rs30,000 (RM1,600).

Perkahwinan ketiga dan keempatnya adalah pada tahun lepas iaitu di Mumbai dengan lelaki dari negara Arab dengan bayaran Rs50,000 (RM2,668) dan Rs1 lakh (RM5,337) di mana setiap perkahwinan adalah selama tiga bulan.

Perkahwinan kelimanya adalah di Hyderabad dengan seorang lelaki yang berasal dari Bahrain dengan bayaran yang sama, Rs1 lakh (RM5,337).

Pada 14 Februari lepas, gadis itu telah berkahwin lagi dengan seorang lelaki berusia 50 tahun dari Sudan, tetapi berjaya melarikan diri dan membuat laporan polis di Hyderabad dengan bantuan wakil dari pertubuhan bukan kerajaan.

Menurut laporan The Times of India, Kadi yang menikahkan gadis itu pada perkahwinan yang terakhir masih diburu.

Kegiatan membeli wanita muda untuk dijadikan isteri daripada keluarga miskin bukan hanya berlaku di negara arab malah di India juga.

Akhbar itu turut melaporkan ini bukan kes yang pertama seumpamanya di mana banyak keluarga miskin mencari keuntungan dengan menjual anak untuk perkahwinan kontrak.

Astro Awani 

Kejayaan 'The Journey' disambut baik


KUALA LUMPUR: ‘The Journey’, filem yang dipersembahkan oleh Astro Shaw dan diterbitkan oleh Woohoo Pictures diumumkan sebagai filem tempatan paling laris dalam sejarah perfileman negara apabila mengumpul kutipan tiket sebanyak RM12.92 juta (setakat 23 Februari).

Setelah 25 hari berada di pawagam seluruh Malaysia sejak ia ditayangkan pada 30 Januari lalu, jumlah penonton masih belum berkurangan, melanggar trend tradisi filem-filem yang ditayangkan sebelum ini.

Berita hangat ini mendapat reaksi positif dari penggiat-penggiat industri perfileman. Pada masa yang sama, berita gembira ini juga dikongsi oleh warga Twitterjaya. 


Ada juga yang memberi komen bahawa ini perubahan yang baik untuk industri perfileman tempatan:Walaupun ia merupakan filem berbahasa Cina, namun ia tetap mendapat perhatian mereka yang tidak memahami bahasa Cina dan lebih tertarik kepada jalan cerita:
Ada juga yang belum tengok filem 'The Journey' tetapi ingin ke panggung sebelum terlambat.

Sumber: Astro Awani 

Plat kereta Wilayah naik 10,000 angka seminggu


PUTRAJAYA: Perubahan nombor plat kenderaan di Wilayah Persekutuan mencatat kenaikan10,000 ‎angka dalam seminggu.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk ‎Ismail Ahmad berkata, ia sekali gus membuktikan jumlah pertambahan bilangan kenderaan di ibu kota.

"Ia meningkat sejak tahun lalu. Jika dahulu ia setiap perubahan abjad akan dicatat dalam masa tiga minggu.

"Sebagai contoh kini, plat W, nombor dan akhirnya U sudah mula ditender selepas akhiran abjad T habis minggu lepas," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Putrajaya.

Jelasnya, ia dilihat salah satu faktor ‎kesesakan jalan raya utama di ibu kota terutama pada waktu puncak.

Tegasnya, kerajaan juga harus memperkenalkan polisi baru dalam membendung masalah kesesakan ini dari menjadi semakin kronik.

"Kita nampak usaha kerajaan dalam membina persimpangan atau jejantas baru untuk menampung pertambahan bilangan kenderaan.

"Bagaimanapun situasi itu dijangka akan sampai pada tahap sesak akan datang," ujarnya.

Ketika ditanya adakah meningkatkan harga jualan nombor plat di Wilayah Persekutuan dapat mengurangkan kesesakan, ini katanya;

"Tidak ada beza, pembeli nombor plat sanggup membida sehingga berpuluh ribu ringgit untuk mendapatkan nombor idaman mereka."

Isu kesesakan jalan raya di ibu disifatkan bukan lagi perkara baru di ibu kota.

Pelbagai usaha dan kempen termasuk Kempen Berkongsi Kenderaan dan menggalakkan orang ramai menggunakan kenderaan awam dilakukan namun semuanya disifatkan tidak menemui kejayaan. - ASTRO Awani 

'Saya sayang anak saya'

KAJANG - "Saya sayang anak saya," kata seorang bapa yang menghadapi pertuduhan membunuh anaknya di rumah mereka di Bandar Baru Bangi, Selangor, akhir bulan lalu, ketika pertuduhan dibacakan kepadanya di Mahkamah.

Majistret di sini hari ini. Norazman Mohammad, 44, yang menghadapi tiga pertuduhan, menuturkan ungkapan itu dalam nada tenang selepas pertuduhan dibacakan sambil mengangguk faham.

Bagi pertuduhan pertama, Norazman, yang tidak bekerja, didakwa membunuh Zulaikha, 7, dengan sebilah parang di dalam rumahnya di Seksyen 4, Bandar Baru Bangi, Kajang pada 4 petang, 30 Jan lalu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh kerana kes bunuh merupakan bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga, bapa kepada enam anak itu mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan cubaan membunuh dua lagi anak perempuannya, Maryam, 10, dan Liyana, 12, pada hari, masa dan lokasi sama. 

Norazman didakwa mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, jika sabit kesalahan.

"Saya sayang anak saya. Saya mengaku tidak bersalah," katanya yang berpakaian baju jersi berwarna hitam dalam nada perlahan selepas pertuduhan kedua dan ketiga itu dibacakan.

Terdahulu, peguam Norah Abu Bakar yang mewakili tertuduh berkata pihaknya memohon anak guamnya itu dihantar ke Hospital Bahagia Ulu Kinta, Perak, untuk mendapatkan penilaian psikiatri.

"Saya baru berjumpa dengan tertuduh dan saya beranggapan mental anak guam saya tidak stabil. Sekiranya tertuduh didapati tidak stabil, pertuduhan bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan terhadapnya harus dipinda," katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya S. Abirami membantah permohonan itu atas alasan laporan forensik, kimia dan bedah siasat berhubung kes itu masih belum diterima.

Majistret Abdul Jalil Salam Muhamad menolak permohonan peguam bela itu dan menetapkan 26 Mac ini untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan forensik, bedah siasat dan kimia.

Pada 6 Februari lalu, Norazman didakwa di Wad 2 Lelaki, Hospital Kajang dengan dihadiri majistret, pihak pendakwaan, peguam serta anggota keluarganya. - Bernama

GERAMM kecam tindakan lempar cat merah pada bangunan Malaysiakini


KUALA LUMPUR: Tindakan melempar cat merah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab pada bangunan portal berita bebas Malaysiakini di Bangsar Utama pagi Selasa dikecam sekeras-kerasnya oleh pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO), Gerakan Media Marah (GERAMM).

Perlakuan tersebut yang turut juga diikuti oleh tindakan mengikat kaki seekor itik yang masih hidup yang dimasukkan ke dalam sebuah kotak di luar pejabat itu dilihat sebagai satu ancaman kepada portal berita tersebut susulan beberapa laporan berkaitan kejadian seumpamanya, yang melibatkan cat merah dan bangkai ayam seperti yang terjadi di pejabat Naib Pengerusi Kebangsaan DAP Teresa Kok.

Malah dalam kejadian pagi tersebut juga, dua keeping gambar hitam putih Ahli PArlimen Seputeh itu juga telah ditampal pada dinding di luar pejabat Malaysiakini.

Gambar-gambar itu juga diletakkan dalam plastik bersama sejumlah kecil beras dan jarum yang berwarna merah.

GERAMM berkata tindakan melulu ini bukan sahaja menyebabkan kerosakan harta benda tetapi ianya juga merupakan satu bentuk penyeksaan ke atas binatang.

“Lebih khusus dan membimbangkan lagi, ianya merupakan ancaman kepada kebebasan sebuah organisasi dan tindakan ini adalah satu bentuk ancaman kepada pengamal media dan menggambarkan bahawa laporan Malaysiakini sebagai satu bentuk sokongan terhadap sesuatu pihak atau ahli politik secara individu,” kata jurucakap GERAMM dalam satu kenyataan media kepada Astro AWANI.

Malaysiakini memberi liputan kepada semua pihak dalam isu video kontroversi Teresa Kok.

“Liputan diberikan kepada semua bukan sahaja pihak DAP tetapi juga penentang-penentang tindakan ahli parlimen tersebut,”.

GERAMM menggesa semua organisasi media supaya tidak tunduk kepada sebarang bentuk serangan atau ancaman dari mana-mana pihak, selaras dengan lapan tuntutannya sebelum ini.

“Kita berharap pihak berwajib akan segera menyiasat dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan. Bukan sahaja siasat serangan di Malaysiakini hari tetapi juga keganasan-keganasan lain terhadap pengamal media,”.

Pada 29 Januari lalu, tiga lelaki bersenjatakan parang dan batang besi telah memecah pejabat sebuah akhbar harian Tamil, Tamil Malar, di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Dalam serangan itu, mereka memecah pintu kaca, meja kaca dan lima buah komputer di tingkat bahagian pengurusan pejabat berkenaan

GERAMM juga terus mendesak, sekali lagi, siasatan rapi terhadap serangan ke atas pengamal-pengamal media sewaktu liputan perhimpunan Bersih 3.0 pada April 2012.

Astro Awani 

71 kawasan terlibat catuan air: Syabas

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas)

KUALA LUMPUR - Pelan catuan bekalan air di Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang akan bermula dari 27 Februari hingga 31 Mac ini, kata Pengarah Eksekutif Pembangunan Teknikal Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), V. Subramaniam.

Beliau berkata pelan itu dilaksanakan kerana Loji Rawatan Air (LRA) di Cheras Batu 11 dan Bukit Tampoi masih ditutup akibat pencemaran amonia di Sungai Langat sejak 28 Januari lepas.

"Untuk makluman, pelan itu telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) semalam (24 Februari). Ia melibatkan lebih 60,000 pengguna di 71 kawasan terjejas," katanya pada sidang media khas di ibu pejabat Syabas di sini hari ini.

Menurutnya, air akan diambil dari loji Semenyih, Sungai Labu dan Langat bagi menampung keperluan pengguna berkenaan.

Sehubungan dengan pelaksanaan pelan itu, Syabas menafikan dakwaan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim kononnya syarikat berkenaan tidak menyediakan pelan pengagihan air berjadual dan catuan bekalan air.

"Tuduhan itu tidak benar kerana cadangan penyediaan pelan berkenaan telah dibentang pada Mesyuarat Tindakan Ekonomi Negeri Selangor (MTES) pada 18 Februari lepas.

"Susulan itu, kerajaan Selangor telah memanjangkan permohonan cadangan pelan kepada SPAN pada lewat petang 21 Februari sebelum diluluskan semalam," jelas Subramaniam.

Khalid sebelum ini dilapor menyalahkan Syabas sebagai punca kekurangan bekalan air yang dihadapi penduduk sejak minggu lepas dan mendakwa pelan pengagihan tersebut sepatutnya dilaksanakan awal bagi membolehkan pengguna membuat persiapan. - Bernama

Suspek samun ditembak mati, dua ditahan polis di Shah Alam


SHAH ALAM: Seorang penjenayah ditembak mati manakala dua lagi rakannya ditahan polis selepas tidak kurang dua jam menyamun sebuah bunglo dipercayai milik seorang juruterbang di Seksyen 13 disini pagi tadi.

Ketua Polis Selangor, Datuk Shukri Dahlan berkata kejadian berlaku pada jam 4 pagi di sebuah di Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah di Seksyen 13 dimana suspek terdiri dari empat lelaki dipercayai warga asing telah memecah masuk sebuah kediaman banglo disitu.

“Suspek telah memecah masuk rumah tersebut dan melakukan samun. Mangsa-mangsa yang telah diikat dengan menggunakan wayar dan suspek telah mengambil sebuah komputer riba, tiga telefon bimbit dan seutas rantai yang bernilai RM300,” 

Ketika kejadian mangsa yang berusia 24 tahun, ibunya, dua adik dan seorang sepupu mereka difahamkan sedang nyenyak tidur.

“Selepas suspek meninggalkan rumah berkenaan, salah seorang mangsa telah menghubungi polis dan lanjutan dari itu, Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Azisman Alias telah pergi ke tempat kejadian dan bersama pasukan operasinya memburu dan mengesan penjenayah yang terlibat,”

Pasukan peronda polis khususnya dari Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam telah dimaklumkan mengenai kejadian berkenaan dan telah meronda sekitar kawasan berkenaan.“Sekitar jam 6 pagi, sebuah kereta peronda polis ini telah terserempak dengan sebuah kereta pacuan empat roda Toyota Hilux yang berhenti di tepi jalan di KM7.8 Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) bersempadan dengan kawasan perumahan di kelab golf tersebut,” katanya lagi,”

Ketika polis menghampiri kereta tersebut, kenderaan Toyota Hilux itu dengan tiba-tiba memecut dan meninggalkan tempat tersebut.

“Seorang anggota kereta peronda polis yang memandu kereta tersebut itu kemudiannya bertindak mengejar kereta milik suspek itu manakala rakannya pula sebelum itu keluar dari kenderaan untuk mencari empat suspek samun yang ketika itu sedang menyembunyikan diri di longkang berhampiran dengan lebuhraya itu,”.

Drama kejar mengejar antara kereta peronda polis dan Toyota Hilux sejauh lapan kilometer itu berakhir berhampiran di Plaza Tol Batu Tiga berhampiran sebuah kilang gula di situ.

“Anggota polis tersebut berjaya menahan dua suspek – seorang pemandu dan rakannya dan kedua-duanya adalah rakyat tempatan. Hasil pemeriksaan polis, kedua-duanya mempunyai rekod jenayah lampau dalam pelbagai kes”.

Sementara itu, seorang anggota polis peronda yang berada di dengan tempat kereta suspek Toyota Hilux itu berhenti, telah terserempak dengan empat suspek samun yang berada dalam longkang ketika itu.

“Kita percaya dua suspek dalam kereta Toyota Hilux itu sebenarnya sedang menunggu keempat-empat suspek samun tadi. Anggota polis yang mencari suspek-suspek tersebut kemudian ternampak kelibat mereka dan bertindak mengejarnya”.

Suspek-suspek tersebut telah memanjat pagar dan masuk semula ke kawasan kelab golf tersebut sambil dikejar oleh seorang anggota polis tadi.

“Salah seorang dari penjenayah tersebut telah berpatah balik dan cuba menyerang polis tersebut dengan menetaknya. Anggota polis yang terkena tetakan tersebut membalas dengan melepaskan tiga das tembakan yang mengenai perut dan badan”.

Penjenayah tersebut kemudiannya rebah dan meninggal dunia di tempat kejadian sementara tiga lagi suspek telah melarikan diri. Usaha pengesanan ketiga-tiga suspek kini masih giat dijalankan anggota polis terutama di sekitar kawasan kelab golf tersebut.

“Berhampiran dengan mayat penjenayah tersebut, kita berjaya menemui semula beg yang mengandungi barangan samun yang dilakukan oleh kumpulan penjenayah tersebut di rumah bunglo tersebut dan mangsa samun telah mengesahkan barangan tersebut adalah miliknya,” kata Shukri lagi.

Rampasan dianggarkan bernilai RM10,000.

Suspek penjenayah yang meninggal dunia itu berumur 34 tahun dan berasal dari Indonesia.

Dia dipercayai baru sahaja memasuki negara ini pada 14 Februari lalu.

Manakala kedua-dua suspek tempatan yang ditahan itu berumur 25 dan 24 tahun yang bekerja sebagai pengawal keselamatan dan pekerja di bengkel besi buruk.

“Suspek berumur 25 tahun itu mempunyai sembilan rekod jenayah lampau manakala rakannya pula mempunyai empat rekod jenayah lampau,”.

Susulan dari kejadian itu, polis turut menahan seorang pemandu teksi berumur 64 tahun yang dipercayai berada di kelab golf berkenaan dari awal kejadian.

“Kita terpaksa menahan pemandu teksi di sebuah surau berdekatan kawasan itu untuk tujuan siasatan kerana kita percaya mungkin dia mempunyai kaitan dalam kejadian ini”.

“Saya memuji keberanian kedua-dua anggota polis tersebut yang berjaya menangkap dan menumpaskan suspek yang melebihi jumlah kekuatan mereka. Usaha ini memerlukan keberanian”.

Shukri menambah polis mendapati kini sudah terdapatnya kerjasama antara warga tempatan dan warga asing dalam melakukan jenayah seperti jenayah pecah rumah.

Kes disiasat di bawah Seksyen 395 dan 397 Kanun Keseksaan kerana samun berkawan.

ASTRO Awani 

Sharnaaz pertahan diri

Sharnaaz Ahmad
Sharnaaz Ahmad

"KALAU tak ada angin, masakan pokok bergoyang. Saya sudah cuba bersabar, tapi saya manusia biasa yang ada batas kesabarannya," jelas aktor, Sharnaaz Ahmad berhubung pergaduhannya melibatkan pasangan suami isteri, Fauzi Nawawi dan Lisdawati.

Enggan mendedahkan punca sebenar pertelingkahan yang berlaku di antara dia dan Lisdawati, Sharnaaz bagaimanapun mengaku salah faham tersebut berlaku di set penggambaran drama bersiri Bukan Kerana Aku Tak Cinta.

Ditebak mengenai kiriman SMS berbaur ugutan yang dihantarnya kepada Fauzi, Sharnaaz berkata, adalah tidak adil untuk orang lain menilai dirinya seorang sahaja hanya melalui satu SMS.

"Salah faham adalah sesuatu yang normal dan segala yang berlaku antara kami adalah satu salah faham. Isu ini terlalu kecil dan ia telah diperbesar-besarkan.

"Cuma tak adil jika ada yang menilai saya jahat hanya kerana satu SMS. Kalau tak cucukan dan jolokan, takkanlah saya nak kata sebegitu. Dia hanya tunjuk SMS dari saya, tapi saya juga simpan SMS dari dia (Fauzi)," katanya.

Sharnaaz berkata, dia ada cuba untuk bawa berbincang mengenai hal yang berlaku namun tidak berjaya.

Ditebak Zass adakah dia tidak risau dengan imejnya setelah beberapa kali namanya menjadi perhatian media sejak akhir-akhir ini kerana sikapnya, Sharnaaz berkata:

"Sejak dulu lagi, saya akui saya seorang yang panas baran. Tapi orang panas baran tak semestinya jahat.

"Tapi apa yang berlaku ini hanya dugaan kecil buat saya, ada dugaan lebih besar lagi yang pernah saya hadapi dan saya tidak risau dengan pandangan orang lain terhadap saya," ujarnya.

Fauzi menerusi laporan akhbar semalam mendedahkan, dia dan Lisdawati terpaksa membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi selepas Sharnaaz menghantar satu SMS berbaur ugutan terhadapnya.

Katanya, kiriman SMS itu diterimanya pada 21 Februari lalu kira-kira jam 9.42 pagi dan dia percaya ia berkaitan insiden Sharnaaz mengamuk serta cuba menyerang isterinya, Nisdawati Nazaruddin, 35.


Bukan cari kontroversi - Fauzi

Sementara itu, Fauzi ketika dihubungi Zass menegaskan, keputusan dia dan isterinya untuk membuat laporan polis bukanlah kerana mahu mencari publisiti murahan atau kontroversi.

Sebaliknya dilakukan kerana mahu melindungi isterinya selepas aktres itu ditengking dan diserang Sharnaaz di lokasi penggambaran.

"Saya bukannya artis yang memerlukan kontroversi untuk dikenali. Saya dah berkecimpung dalam industri hampir 18 tahun dan saya tak perlukan kontroversi. Malah saya mahu lari dari kontroversi.

"Namun tindakan Sharnaaz menengking dan menyerang Lisda di lokasi agak keterlaluan, apatah lagi Lisda kini sedang mengandung. Laporan polis yang dibuat adalah bertujuan untuk melindungi diri dan memudahkan saya membawa Lisda menjalani
pemeriksaan kesihatan di hospital akibat tindakan Sharnaaz itu.

"Dan keputusan pemeriksaan memang sudah dijangka apabila doktor mengesahkan tekanan darah Lisda naik susulan kejadian itu. Sebagai suami dan bapa tentulah saya risau dengan keadaan isteri dan anak dalam kandungan tersebut," jelasnya.

Fauzi berkata, sebelum mengambil keputusan untuk membuat laporan polis, dia sudah cuba mendapatkan penjelasan Sharnaaz termasuk mengajaknya berjumpa.

Namun Sharnaaz seolah-olah mahu berjumpa untuk bertumbuk dan membuatkan dia membatalkan keputusan untuk berjumpa Sharnaaz.

"Saya bukan budak-budak lagi dan masih waras. Jadi saya ambil keputusan untuk maafkan sahaja tindakannya, tapi dia pula macam tak puas hati," katanya yang turut berpesan agar Sharnaaz tidak terus bersikap ego untuk kebaikannya pada masa akan datang.

Sinar Harian 

Leopard on loose in Indian city causes panic

A leopard leaps across an under-construction structure near a furniture market in the Degumpur residential area. --AFP PHOTO


NEW DELHI: A leopard sparked panic in a north Indian city when it strayed inside a hospital, a cinema and an apartment block while evading captors, an official said Monday.

Authorities closed schools and colleges in Meerut, 60 kilometres (37 miles) northeast of the Indian capital, after the leopard was discovered prowling the city's streets on Sunday, a senior city official said.

"Despite our best efforts, we have been unable to track the leopard down. We have launched a massive hunt for the beast," said additional district magistrate S.K. Dubey.

The cat was found inside an empty ward of an army hospital on Sunday before wildlife officers were called and managed to fire a tranquiliser dart into it, Dubey told AFP.

"But despite that he managed to break (out through) the iron grilles and escaped. He then sneaked into the premises of a cinema hall before entering an apartment block. After that we lost track of the cat," he said.

Authorities have urged the closure of markets in the city of 3.5 million until the animal, which has left six people injured, was captured, according to the Press Trust of India (PTI) news agency.

Police, soldiers and wildlife officials were trying to hunt it down but their efforts were being hampered by large crowds keen to catch a glimpse of the cat, PTI said.

Photos showed the beast pushing its way through a lattice wall at the hospital as a policeman in riot helmet, stood ready to hit it with a baton.

The leopard was also pictured leaping off a building site as people scrambled out of the way.

Last week another leopard killed a five-year-old boy in the central state of Chhattisgarh, the latest in a string of incidents raising concerns about depleting habitats for big cats which is forcing them into populated areas.

Video footage from Mumbai last year showed a leopard creeping into an apartment block foyer and snatching a small dog.

A tiger on the prowl in the northern state of Uttar Pradesh since last December is believed to have killed some ten people, and wildlife officials are still trying to hunt it down.

Conservation group WWF called for better management of forests and other habitats for India's leopard population, which numbered 1,150 at a 2011 census.

"Leopards are large territorial mammals, they need space to move around. Some of their corridors are getting blocked so there is bound to be an interface," Deepankar Ghosh of WWF-India told AFP.

"We can't put all the leopards into cages. We can't remove all the people living near forested areas. We have to manage the situation the best way we can." - AFP