Wednesday, 5 March 2014

Anak saudara timbalan menteri terjun jambatan baru Pulau Pinang


KUALA LUMPUR: Seorang pelajar jurusan undang-undang berusia 27 tahun yang merupakan anak saudara kepada seorang timbalan menteri menjadi orang pertama bertindak terjun daripada Jambatan Kedua Pulau Pinang kira-kira jam 2.40 petang tadi.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Lai Fah Hin berkata, mangsa kini berada dalam keadaan stabil namun masih mendapatkan rawatan rapi di sebuah hospital di Pulau Pinang.

Menurut Lai Fah Hin lagi, mangsa dikatakan terjun daripada Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah yang baru dirasmikan Sabtu lalu dengan niat membunuh diri.

Tambah beliau, mangsa telah diselamatkan oleh nelayan yang berada kira-kira 500m daripada Kilometer 13.9 Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Nama dan motif membunuh diri enggan dinyatakan oleh pihak polis.

Astro Awani 

Kenyataan Anwar 'dajjal' tidak jejaskan kredibiliti beliau - AMK


Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip. Gambar dari laman Facebook

KUALA LUMPUR: Angkatan Muda Keadilan (AMK) Malaysia beranggapan bahawa kenyataan Presiden JATI, Datuk Dr Hasan Ali terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini tidak akan jejaskan kredibiliti Ketua Pembangkang itu.

Timbalan Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Rasip berkata semua komen Hasan itu adalah semata-mata fitnah dan sengaja ditimbulkan sewaktu menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang akan diadakan pada 23 Mac ini.

"Ini propaganda buruk bertujuan hendak merosakkan imej Datuk Seri Anwar dan juga bertujuan menarik perhatian pengundi Islam di Kajang," katanya ketika dihubungi Astro AWANI hari ini.

Hasan bersama beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam baru-baru ini telah mendakwa Anwar, yang juga calon di DUN Kajang, 'tidak layak' dipilih sebagai pemimpin.

Selain itu mereka juga telah mendakwa Ketua Umum PKR itu mempunyai sifat-sifat 'kedajjalan' dan akan membawa negeri Selangor ke arah liberalisme andai dipilih menjadi Menteri Besar nanti.

Ditanya sama ada AMK mahu Hasan dan NGO-NGO tersebut memohon maaf, Rozan berkata mereka hanya perlu memohon maaf kepada Anwar kerana ianya lebih kepada isu peribadi.

"Ini isu peribadi...tak ada nilai. Cuma mereka kena mohon maaf pada Anwar sahaja. Kami anggap buat lah apa-apa kenyataan pun, kami yakin ia tidak akan jejaskan kredibiliti Anwar sebagai seorang pemimpin dan tokoh Islam," ujarnya sambil memberi contoh kepimpinan Anwar sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh dan ketokohan Islam beliau sewaktu beliau menjadi pemimpin Angkatan Beliau Islam Malaysia (ABIM).

Dalam pada itu, Rozan juga menyelar fungsi kumpulan NGO itu kerana tidak membuat apa-apa tindakan apabila timbul isu yang lebih besar dan lebih serius melibatkan akidah dan Islam.


AMK Pulau Pinang desak Hasan Ali mohon maaf

Sementara itu, AMK Pulau Pinang menuntut agar Hasan Ali memohon maaf dan menarik balik kenyataan beliau terhadap Anwar itu.

Menurut ketuanya, Dr Afif Bahardin, kenyaatan Hasan yang mengatakan bahawa mengundi Anwar pada pilihan raya kecil DUN Kajang boleh menghancurkan akidah, adalah berniat jahat dan tidak berasas.

"Kenyataan Hassan Ali itu adalah tidak berasas, juga tanpa sebarang fakta dan merupakan satu fitnah. Fitnah itu adalah salah satu dosa besar dalam Islam dan saya yakin beliau sendiri tahu bahawa sikap fitnah-menfitnah ini dicela," katanya dalam sebuah kenyataan pada Rabu.

Afif turut mempertahankan kredibiliti Anwar sambil memberi contoh tentang ketokohan Anwar sebagai seorang wakil rakyat dan pemimpin Islam.

"Ketokohan beliau di dalam dunia Islam juga diiktiraf di peringkat global dan seringkali dirujuk untuk menjadi jambatan penghubung di antara dunia Barat dan Islam," ujarnya.

Oleh yang demikian, Afif telah menggesa Hasan supaya memuhasabah diri serta bertaubat atas kenyataannya yang disifatkan beliau sebagai 'fitnah berunsur jahat'.

Pada Isnin lalu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menerusi perbincangan telah mengemukakan 20 alasan syarie untuk pengundi-pengundi di Kajang tidak memilih Anwar pada 23 Mac ini kerana menurut mereka Anwar tidak layak memimpin.

Menurut Hasan Ali, Anwar tidak layak untuk bertanding kerana tidak memenuhi mana-mana kriteria sebagai calon di situ.

Hasan dan NGO-NGO tersebut juga telah mendakwa bahawa jika Anwar menjadi Menteri Besar Selangor, beliau akan mengubah undang-undang negeri itu kepada undang-undang yang lebih 'liberal'.

Selain itu, mereka juga mendakwa Anwar mempunyai sifat-sifat 'kedajjalan' serta ideologi yang dibawanya juga telah 'menyimpang dari ajaran Islam'.

Astro Awani 

5.8 juta rakyat berusia 18 tahun ke atas mengidap hipertensi


PUTRAJAYA : Kira-kita 32.7 peratus atau 5.8 juta rakyat negara ini yang berumur 18 tahun dan ke atas‎ kini mengidap hipertensi.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S.Subramaniam‎ berkata, seseorang individu dikatakan mengidap hipertensi‎ jika mempunyai tekanan darah melebihi 140/90 mmHg.

"Antara langkah yang paling menjimatkan untuk mengurangkan beban penyakit tidak berjangkit adalah melalui aktiviti promosi kesihatan kepada masyarakat.

"Sementara, antara tabiat yang mempu mengurangkan pengambilan garam adalah dengan membaca label makanan dan membuat pilihan produk kurang garam," katanya.

Subramaniam berkata demikian ketika merasmikan Minggu Kesedaran Garam Sedunia yang ke-7 di sini.

Ia akan disambut pada 10 sehingga 16 Mac ini dengan tema yang dipilih adalah "Berhenti, lihat dan pilih yang rendah garam".

Jelas Subramaniam, pengambilan garam berlebihan meningkatkan tekanan darah dan seterusnya meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

"Kerana itu pada tahun ini, fokus utama akan diberikan kepada membaca dan memahami pelabelan makanan bagi kandungan garam," ujarnya.

Dalam pada itu katanya, Kementerian Kesihatan sedang merangka strategi pengurangan garam terutama daripada kicap soya yang menyumbang kepada kandungan garam tinggi.

"Satu kajian menunjukkan purata pengambilan garam adalah 8.7 gram sehari iaitu 1.7 kali ganda lebih tinggi berbanding saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia iaitu hanya 5 gram sehari.

"Selain itu, kajian turut menunjukkan kaum lelaki didapati mengambil lebih banyak garam berbanding wanita," jelasnya.

Tambah Subramaniam, usaha itu turut disokong pihak industri makanan yang mengurangkan garam sebanyak 2 sehingga 40 peratus.

Katanya, pihak industri juga mengambil langkah pengurangan kepada lebih 30 item makanan seperti biskut, kicap, mee segera dan daging beku.

Astro Awani 

Hakim syariah dipecat ekoran hubungan sulit


JAKARTA: Dua hakim mahkamah rendah di Jambi, Sumatera Tengah, seorang daripadanya hakim mahkamah syariah, dipecat pada Selasa selepas didapati melanggar kod etika kerana melakukan hubungan sulit, lapor agensi berita Antara.

Hakim mahkamah negeri, Elsadela dan hakim mahkamah syariah, Mastuhi yang dibicarakan berasingan bagaimanapun mendapat hak pencen.

"(Jawatankuasa mendapati) Hakim terlapor terbukti melanggar kod etika pedoman dan perilaku hakim dan (jawatankuasa) menjatuhkan hukuman pemberhentian tetap dengan hak pencen," kata Ketua Majlis Kehormatan Hakim, Andi Syamsu Alam ketika membacakan keputusan sidang panel itu.

Menurut panel itu, tindakan dua hakim berkenaan tidak menjunjung harga diri, martabat dan keluhuran hakim.

Dua hakim itu dihadapkan ke jawatankuasa etika yang ditubuhkan oleh Mahkamah Agung dan Suruhanjaya Kehakiman.

Kes itu didengar selepas suami Elsadela membuat laporan mendakwa isterinya mengadakan hubungan sulit dengan Mastuhi, yang juga telah berkahwin dan mempunyai tiga orang anak. Beliau membuat laporan itu selepas menjebak isterinya berdua-duaan dengan hakim agama itu pada akhir November tahun lalu.

Dalam pembelaannya meminta hukuman yang ringan, Elsadela berkata rumahtangganya tidak harmoni sejak awal pernikahan dan mengaku pernah menuntut cerai daripada suaminya.

Krisis rumahtangga itu jugalah yang membawa kepada perkenalannya dengan Mastuhi. Mereka pada awalnya bertukar nombor PIN Blackberry untuk tujuan rundingan permohonan cerai. Namun, Elsadela mendakwa Mastuhi menggunakan kesempatan itu untuk mendekatinya sehingga terjebak melakukan hubungan suami isteri.

"Awalnya, (Elsadela) mengira Mastuhi sebagai malaikat penyelamat, tapi ternyata malah sebagai serigala berbulu domba," kata Hakim Desnayati membacakan pembelaan Elsadela.

Ini adalah kes terbaru pemecatan hakim yang terbukti melanggar kod etika bersabit melakukan hubungan sulit.

Pada akhir Februari lalu, seorang hakim di Maluku digantung tugas dua tahun kerana didapati mengadakan hubungan sulit dengan keraninya yang bekerja di mahkamah yang sama.

Sementara itu, jurucakap Mahkamah Agung, Ridwan Mansyur berkata adalah sukar untuk pihaknya mengawal perlakuan seperti ini kerana ia melibatkan ruang peribadi kehidupan seorang hakim.

"Mereka tidak harus menggunakan alasan ditugaskan jauh dari keluarga untuk menghalalkan tindakan mereka kerana semua hakim bersetuju bahawa mereka sedia untuk ditugaskan ke mana saja," katanya seperti dipetik oleh The Jakarta Post.

Seorang anggota suruhanjaya kehakiman sebelum itu mengkritik sistem Mahkamah Agung yang sering menempatkan hakim jauh daripada keluarga dan amalan itu membuka ruang kepada perselingkuhan.

Tahun lalu, panel berkenaan menghukum tujuh hakim kerana pelanggaran etika dengan empat daripadanya melibatkan kes hubungan sulit. -- AgensiPengarah filem terkenal, Syamsul Yusof dikejarkan ke hospital, disyaki denggi


KUALA LUMPUR: Pengarah filem terkenal, Syamsul Yusof dilapor dikejarkan ke pusat perubatan Gleneagles, Kuala Lumpur dipercayai menghidap demam denggi.

Beliau mengalami demam panas sejak dua hari lalu.

Datuk Yusof Haslam ketika dihubungi Gala TV petang Selasa mengesahkan isterinya, Datin Patimah Ismail ada membawa Syamsul ke hospital.

Namun tidak dapat memberi maklumat lanjut kerana belum mendapat berita daripada isterinya.

Menurut laporan portal MStar, Patimah bimbang dengan keadaan Syamsul yang demam teruk berserta sakit kepala.

Jelasnya doktor telah mengambil contoh darah Syamsul bagi mengetahui penyakit sebenar.

Walaupun dalam keadaan yang tidak sihat pengarah filem "KL Gangster 2" ini sempat berjenaka mahu melangsungkan perkahwinannya di hospital jika masih belum sihat.

Syamsul dan tunangnya, Puteri Sarah Liyana dirancang bernikah pada 8 Mac ini di Masjid Sri Damansara.

Astro Awani 

Singapura rekod bulan paling kering sejak lebih 144 tahun

Gambar arkib

SINGAPURA: Cuaca kering berlarutan yang melanda Singapura sejak pertengahan-Januari lepas mencatat rekod baru bulan paling kering sejak 1869, menurut Agensi Alam Sekitar Nasional (NEA).

Di stesen iklim Changi, jumlah hujan turun yang direkod dalam Februari 2014 ialah 0.2mm, memecah rekod terdahulu 6.3 mm dalam Februari 2010.

Selain merupakan bulan paling kering, Februari 2014 merupakan bulan paling berangin dalam tempoh 30 tahun ini.

Di stesen iklim berkenaan, purata kelajuan angin harian 13.3 km/jam direkod pada bulan berkenaan mengatasi rekod terdahulu 12.5 km/jam dalam Januari 1985.

Keadaan kering berlarutan turut mencipta rekod baru purata humiditi relatif harian terendah 74.5 peratus.

Rekod paling rendah sebelumnya bagi Februari dan mana-mana bulan dalam tahun berkenaan masing-masing adalah 76.9 peratus (Februari 1968) dan 74.6 peratus (Jun 2013).

Hari akhir turun hujan yang signifikan ialah 16 Feb lepas dengan antara 0.2 dan 29.0 mm direkodkan di beberapa bahagian pulau ini.

Sejak itu, sedikit saja atau tidak ada langsung hujan turun, dengan Singapura memasuki satu lagi tempoh musim kering pada 17 Feb lepas.

Cuaca kering yang melanda Singapura dan rantau sekitarnya dijangka berterusan dalam separuh pertama Mac sekarang.

Dengan kemunculan 'Inter-Monsoon' yang dijangkakan dalam separuh kedua Mac ini, angin di rantau ini akan bertukar ringan dan berubah-ubah haluan.

Hujan turun yang meningkat dijangkakan pada lewat bulan ini.

Dengan cuaca kering dijangka berterusan, Agensi Air Nasional (PUB) telah memulakan kempen meminta orang ramai menjimatkan air.

Bernama

Empat belas NGO buat laporan polis penyebaran gambar pemimpin dicium babi


PUTRAJAYA: Empat belas badan bukan kerajaan (NGO) Putrajaya pada Selasa membuat laporan polis berhubung penyebaran gambar pemimpin negara dicium seekor babi di laman sosial.

Kumpulan NGO itu diketuai Pengerusi Jaringan Kaseh Ixora, Zarina Ismail, yang hadir bersama wakil setiap NGO antaranya Majlis Belia Kawasan, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Putrajaya serta Majlis Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Putrajaya.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan di Ibu pejabat Polis Daerah Putrajaya di sini pada Selasa, Zarina berkata perkara itu tidak seharusnya terjadi kerana ia menyentuh sensitiviti umat Islam selain menunjukkan rasa tidak hormat kepada pemimpin negara.

Beliau berkata pihaknya juga akan membuat laporan di Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan menggesa SKMM mengesan individu yang memuat naik gambar itu.

Bernama

Jenazah Koperal dibunuh warga asing selamat dikebumi


KUALA KANGSAR: Jenazah Koperal Raja Aizam Raja Mohid yang maut selepas diserang hendap oleh sekumpulan warga asing di Klang, Selangor awal Selasa, selamat dikebumi di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sayong Lembah, di sini malam tadi.

Terdahulu, suasana pilu menyelubungi rumah ibunya Sapiyah Endut, 79, apabila kaum keluarga dan sahabat handai yang menunggu sejak 2 petang menitiskan air mata sebaik jenazah Allahyarham tiba dari Klang, sebelum solat Isyak.

Jenazah kemudian dibawa ke Masjid Khariah untuk disembahyangkan sebelum dibawa ke tanah perkuburan.

Dalam kejadian pukul 5 pagi di Taman Sentosa, Raja Aizam, 55, dan rakan setugas Koperal Mohd Aidil Mustafa, 29, diserang hendap oleh sekumpulan warga asing ketika mereka melakukan rondaan di kawasan berkenaan.

Susulan itu berlaku pergelutan yang menyebabkan Raja Aizam cedera di kepala dan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah manakala Mohd Aidil cedera di muka dan kini dirawat di hospital sama.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri Nor Salmah Nordin, 52, serta empat anak.

Sementara itu, adik bongsu Allahyarham, Raja Azizul Azan, 53, ketika ditemui pemberita di rumah ibu mereka, berkata beliau tidak akan memaafkan orang yang membunuh abangnya.

"Saya terkilan kerana abang pergi dalam keadaan ngeri dan kejam," katanya.

Menurut Raja Azizul Azan, sekalipun tinggal berjauhan, mereka rapat dan kali terakhir beliau menghubungi abangnya ialah pada Selasa lepas.

"Saya tinggal di Raub dan kali terakhir kami bertemu pada hari raya dua tahun lepas," katanya.

Sementara itu, abang ipar Allahyarham, Mohd Shaari Nordin, 68, berkata kali terakhir beliau bertemu arwah ialah pada bulan lepas.

"Saya tidak menyangka perbualan saya bersama arwah mengenai risiko sebagai seorang tentera dan polis merupakan perbualan kami yang terakhir," katanya.

Mohd Shaari yang merupakan pesara tentera berkata Allahyarham kerap pulang ke kampung menziarahi ibunya.

"Masa jumpa kali terakhir arwah tidak tunjukkan sebarang perubahan," katanya.

Bernama

David Teoh wajibkan kakitangannya lalui imbasan suhu

KUALA LUMPUR: Dalam usaha memastikan para pekerja bebas denggi, David Teo mewajibkan setiap kakitangannya melalui imbasan suhu sebelum memulakan kerja. 

Selain di pejabat, penerbit ini turut menitik beratkan pencegahan nyamuk aedes di kawasan rumahnya.

Syarikat Metrowealth pernah berhadapan situasi salah seorang pekerja mereka mengidap demam denggi.

Astro AWANI juga melancarkan kempen #CukupSetakatSamson untuk memanggil masyarakat memerangi wabak denggi secara habis-habisan.

Astro Awani 

Penjaja dan isteri kedua didenda RM500 lumur cili muka isteri pertama


KUALA LUMPUR: Seorang penjaja dan isteri keduanya didenda RM500 setiap seorang oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini kerana melumur cili ke muka isteri pertama penjaja itu bulan lepas.

Majistret Erry Shahriman Nor Aripin menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Ariff Jupirin, 26, dan warga Indonesia Srimeiriska Iswandy, 24, selepas mereka mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Mahkamah juga memerintahkan Muhammad Ariff dan Srimeiriska, menjalani hukuman penjara lima bulan jika gagal membayar denda itu.

Muhammad Ariff dan Srimeiriska didakwa sengaja mendatangkan cedera terhadap peniaga Muntamah Ahmad Minlon, 46, yang juga seorang warga Indonesia dengan melumur mukanya dengan cili sehingga menyebabkannya merasa pedih dan sakit di kedua-dua belah matanya.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di hadapan rumah No. 12, Jalan Badak Off Jalan Yew, Cheras di sini pada 1 pagi 25 Feb lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya.

Dalam kejadian 25 Feb lepas, semasa Muntamah berada di dalam kereta dan sedang menunggu kawannya di rumah sewanya di tepi Jalan Badak di sini, tiba-tiba dia didatangi kedua-dua tertuduh, dengan seorang daripada mereka melumurkan cili kisar ke mukanya, sebelum seorang lagi menariknya keluar kereta.

Selepas itu, kedua-dua tertuduh melarikan diri bersama kereta mangsa serta barang-barang perniagaan dan beberapa dokumen penting termasuk pasport, sijil nikah, dan sijil kelahiran anak.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nor Diana Nor Azwa, manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Bernama