Wednesday, 1 July 2015

Pian Pendek diburu polis Terengganu

Dikehendaki...Mohd Sapian Ali, 28, atau lebih dikenali Pian Pendek diburu polis selepas berjaya lolos semasa berada di lokap mahkamah.

KUALA TERENGGANU - Polis Terengganu melancarkan Operasi Tutup untuk menjejaki seorang lelaki yang menjadi tahanan Orang Kena Tuduh (OKT), yang melarikan diri dari lokap mahkamah di sini, kelmarin.

Usaha menjejaki OKT, Mohd Sapian Ali, 28, atau lebih dikenali ‘Pian Pendek’ yang beralamat dari Kampung Dusun, Kuala Ibai, di sini, turut dihebahkan kepada kontinjen negeri lain untuk bantuan.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Rosli Abdul Rahman berkata, OKT itu berjaya meloloskan diri semasa berada di lokap mahkamah kira-kira jam 2.30 petang dengan memanjat ruang di antara jeriji lokap berkenaan dengan bumbung premis terbabit.

Katanya, sebelum itu OKT berkenaan dibawa ke mahkamah untuk pendakwaan atas tiga kesalahan jenayah iaitu mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana merompak, Seksyen 457 Kanun Keseksaan kerana pecah rumah dan Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya (ADB).

“Bagaimanapun, dia mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan dan dibenarkan diikat jamin. Memandangkan tiada ahli keluarga yang tampil untuk memberi jaminan, dia dibawa ke lokap di tingkat bawah mahkamah, sebelum disedari melarikan diri dengan berpakaian lokap.

“Sebaik mendapat maklumat berhubung kejadian, hebahan terus dilakukan kepada anggota pasukan supaya melancarkan Operasi Tutup di beberapa lokasi strategik di daerah ini.

“Selain itu, polis Kuala Terengganu turut menghebahkan kejadian kepada seluruh daerah di negeri ini serta kontinjen lain untuk bersedia sekiranya OKT itu masuk ke kawasan mereka,” katanya.

Bagaimanapun, jelasnya sehingga semalam, OKT itu masih belum ditemui serta pada masa sama, beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kedudukan lelaki itu dapat menyalurkannya ke balai polis berhampiran.

Rosli turut memberi amaran kepada orang awam dan ahli keluarga OKT supaya tidak melindungi lelaki terbabit kerana tindakan undang-undang terhadap mereka boleh dikenakan.

- Sumber: Sinar Harian 

No comments:

Post a comment