Thursday, 15 January 2015

Dua lagi mayat dikenal pasti dan badan pesawat QZ8501 dikesan

BASARNAS: Penemuan itu didapati menerusi visual yang diperolehi oleh kenderaan kawalan jauh, ROV milik sebuah kapal SAR.

KUALA LUMPUR: Dua lagi mayat mangsa penerbangan AirAsia QZ8501, Jie Stephanie Gunawan dan Christanto Leoma Hutama dikenal pasti Rabu.

Dengan pengesahan identiti mayat wanita dan lelaki itu oleh Pasukan Pengenalpasti Mangsa Bencana Jabatan Polis Republik Indonesia (DVI POLRI), tinggal 12 daripada 50 mayat mangsa yang ditemui belum dikenal pasti pada lewat malam Rabu.

AirAsia dalam kenyataan terkininya malam tadi juga berkata Badan Mencari dan Menyelamat Nasional, Indonesia (Basarnas) telah mengenal pasti lokasi badan pesawat AirAsia QZ8501 di kawasan tumpuan utama kedua antara bahagian barat Kalimantan dan Pulau Bangka.

Basarnas berkata penemuan itu didapati menerusi visual yang diperolehi oleh kenderaan kawalan jauh (ROV) milik sebuah kapal mencari dan menyelamat (SAR) yang menunjukkan serpihan utama pesawat QZ8501 selain daripada sayap kanan di dasar Laut Jawa.

"Penyelam daripada pasukan SAR akan dihantar pagi esok (Khamis) untuk operasi mendapatkan kembali serpihan pesawat," kata kenyataan itu. 

- Sumber: Bernama 

No comments:

Post a comment