Wednesday, 11 February 2015

Tarif elektrik di Semenanjung turun bermula 1 Mac

Bermula 1 Mac sehingga 30 Jun 2015, tarif baharu tersebut akan berkurangan daripada 38.53 sen kepada 36.28 sen. - Gambar fail

KUALA LUMPUR: Setelah berlaku penurunan dalam harga minyak di pasaran dunia, impian rakyat Malaysia untuk mengurangkan beban kos harian terutamanya harga barangan mungkin dapat dirasai dengan pengumuman penurunan tarif elektrik oleh pihak Tenaga Nasional Berhad.

Dalam kenyataan ringkas yang disiarkan melalui Twitter rasmi TNB, syarikat tersebut akan mengurangkan tarif sebanyak 2.25 sen per jam kilowatt (kwh). Bermula 1 Mac sehingga 30 Jun 2015, tarif baharu tersebut akan berkurangan daripada 38.53 sen kepada 36.28 sen.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili mengesahkan perkara tersebut dengan menyatakan bahawa Kabinet pada Rabu telah memutuskan penurunan tarif elektrik pada kadar 2.25 sen/kwj bagi pengguna di Semenanjung Malaysia 1 Mac-30 Jun 2015 berdasarkan semakan pelepasan kos bahan api dan penjanaan (ICPT).

Pengguna domestik bakal nikmati pengurangan bil elektrik dalam lingkungan RM13.50 sehingga RM45 dalam bil bulanan dengan penjimatan ICPT.

Minggu lalu, pelbagai pihak yang menggesa pihak TNB agar segera menurunkan kadar tarif elektrik memandangkan selama ini nilai kos tenaga tersebut banyak dipengaruhi oleh harga minyak dunia.

Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) melalui Presidennya, Datuk Lim Kok Cheong, berkata bahawa elektrik merupakan salah satu daripada komponen utama dalam perniagaan tempatan dan pelabur luar negara, dan sebarang penurunan tarif mampu membantu melaras semula kos operasi yang saban tahun telah meningkat. 

- Sumber: Astro Awani

No comments:

Post a Comment