Friday, 17 April 2015

Dr M: 'Saya tidaklah begitu jahil bab agama'

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi menyatakan bantahan terhadap pelaksanaan hudud di Kelantan selepas hampir sebulan Pas Kelantan membentang dan meluluskan rang undang-undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) di Dun Kelantan.

Melalui catatan terbaru dalam blognya, Dr Mahathir berkali-kali menyatakan bahawa hudud yang dibawa Pas itu bukan hudud Islam.

“Saya terkejut mendengar bahawa Umno Kelantan menyokong hudud Pas. Saya harap mereka faham apa yang dilakukan oleh mereka. Hudud Pas bukan hudud Islam sebab ia sangat tidak adil sedangkan al-Quran menuntut keadilan apabila menghukum.

“Hukum potong tangan, rejam sampai mati dan penggal leher ke atas orang Islam tetapi mengenakan hukum yang amat ringan kepada orang bukan Islam dalam masyarakat yang sama amatlah tidak adil. Justeru itu hudud Pas bukan hukum hudud Islam," tulisnya.

Beliau turut berpandangan niat Pas dan Umno Kelantan untuk memperkenalkan hukum itu di negeri tersebut hanya untuk kepentingan politik.

“Yang kedua ialah niat Pas dan juga Umno Kelantan apabila memperkenalkan hudud Pas adalah untuk kepentingan politik. Ini menjadikan hukum hudud Pas dan sokongannya oleh Umno tidak Islam. Bahawa niat Pas adalah untuk politik adalah jelas daripada ‘Amanat Perdana Pemangku Presiden Tuan Guru Datuk Abdul Hadi Awang - Pilihan Raya ke-11 Formula Kemenangan pada 18 Januari 2003’.

“Amanat ini berbunyi demikian, ‘yang pentingnya perlu ada kerjasama untuk menjatuhkan atau mengurangkan penguasaan atau hegemoni BN di Parlimen dan kali ini DAP perlu diyakinkan bahawa mudarat kerjasama ini dapat dikurangkan sebab konsep kerjasama ini berbeza dalam strategi 2 Arca berbanding BA-1999...Justeru kerana isu Negara Islam dan pelaksanaan hudud dan syariah menjadi punca perpecahan BA dahulu, maka Pas perlu membuat satu pengorbanan dan ijtihad-besar untuk tidak memasukkan persoalan Negara Islam dan pelaksanaan Hudud di peringkat Pusat.

“...Peruntukan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan seperti yang diamalkan kini di peringkat Pusat. Seandainya menang dalam pilihanraya akan datang, BA atau pembangkang akan menubuhkan sebuah Kerajaan Demokratik dan adil di peringkat Pusat, yang mendukung Perlembagaan Persekutuan yang sedia ada.”

“Nawaitu (niat) orang Islam semasa membuat ibadat amat penting. Jika niat semasa solat, tawaf dan sai’e ialah untuk senaman, ia tidak lagi menjadi ibadat. Kerana hudud Pasmempunyai niat menang pilihan raya, maka ia tidak lagi Islam,” tulisnya.

Sehubungan itu, beliau menegaskan bahawa enakmen yang diluluskan bulan lalu di Kelantan itu tidak boleh diterima sebagai hukum hudud Islam.

“Datuk Haji Hadi berkata saya tidak tahu syariat Islam. Oleh itu saya tidak layak bercakap berkenaan hukum hudud. Saya juga boleh kata Haji Hadi tidak tahu berkenaan pentadbiran dan tidak layak mentadbir negeri.

Sebagai seorang yang terlatih dalam bidang perubatan saya boleh kenal pasti penyakit, termasuk penyakit pentadbiran dan mengubatinya. Saya tidaklah begitu jahil dalam bidang agama. Hasil semasa pentadbiran oleh saya boleh dikaji.

“Ingatlah orang-orang yang fasih bahasa Arab dan dipimpin oleh pemimpin yang terpelajar dalam bidang agama; orang-orang inilah yang berperang dan membunuh orang yang seagama dengan mereka. Apakah mereka tidak tahu akan larangan membunuh dalam Islam?

Mereka mencipta jenayah yang tidak pun ada dalam Islam dan menjatuh hukum yang ditentukan oleh mereka tanpa menitik berat soal keadilan yang dituntut oleh Islam,” katanya.

- Sumber: Sinar Harian 

No comments:

Post a comment