Tuesday, 5 August 2014

Gaza: Kemusnahan mencecah RM16 bilion

Seorang warga Palestin mencari barang yang boleh diselamatkan dari runtuhan rumahnya yang musnah dalam serangan udara Israel di Beit Lahiya. -AP Photo / Adel Hana

MA'AN: Serangan udara Israel ke atas Gaza telah menyebabkan kerosakan bernilai AS$5 bilion (RM15.97 bilion) kepada rumah dan infrastruktur di Gaza, menurut Menteri Kerja Raya Palestin Mufeed al-Hasayneh.

Beliau berkata kira-kira 10,000 rumah musnah sepenuhnya manakala 30,000 yang lain ranap sebahagiannya.

"Tiga daerah yang mengalami kerosakan yang teruk adalah Shujaiyya, Beit Hanoun, dan Abasan.

"Wakil kementerian terkejut ketika tiba di Shujaiyya, kawasan dengan 110,000 penduduk. Enam puluh peratus rumah telah musnah, terutamanya di bahagian timur," kata Al-Hasayneh kepada agensi berita Ma'an.

Beliau juga berkata ia memerlukan hampir AS$5 bilion untuk membina semula struktur kediaman dan kemusnahan ini "tidak termasuk harta benda, seperti perabot dan kereta."

Bangunan penyimpan minyak diesel milik loji janakuasa Gaza, yang bernilai AS$25 juta (RM79.87 juta) turut musnah.

Angka terbaru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan kebanyakan 1,867 orang terbunuh di Gaza setakat ini adalah orang awam.

Pada Selasa, tentera Israel turut mengumumkan pengunduran sepenuhnya tentera dari Gaza sepanjang tiga hari gencatan senjata terbaharu berlangsung. Ia turut dipersetujui oleh Hamas.

Astro Awani

No comments:

Post a Comment