Sunday, 8 June 2014

Wanita Malaysia dirogol di Jaipur

Wanita itu mendakwa dirogol di dalam kereta selepas diberi minuman yang dimasukkan dadah.

NEW DELHI: Seorang wanita Malaysia yang berkunjung ke Jaipur, Rajasthan atas urusan perniagaan, didakwa dirogol pada Jumaat oleh seorang lelaki yang ditemuinya di sana.

"Kami telah menahan lelaki itu atas dakwaan merogol seorang wanita Malaysia pada Jumaat. Dia penduduk Bhilwara," menurut Indo-Asian News Service memetik Timbalan Pesuruhjaya Polis (Jaipur Timur), Amandeep Singh sebagai berkata.

Lelaki itu berusia 30 tahun.

Menurut laporan itu, wanita terbabit dalam aduannya berkata dia datang ke Jaipur tiga hari sebelum itu atas urusan perniagaan dan berjumpa lelaki berkenaan.

Kedua-dua mereka makan di sebuah hotel lima bintang pada Khamis malam dan dari situ lelaki itu memandunya ke sebuah tempat yang sunyi dan mendakwa dia dirogol di dalam kereta selepas diberi minuman yang dimasukkan dadah.

Lelaki itu kemudian meninggalkannya di hadapan hotel penginapannya, menurut laporan itu.

Wanita itu berjaya menghubungi sebuah kereta polis di kawasan berhampiran Jawahar Circle di bandar raya ini dan membuat aduan. Lelaki terbabit ditahan dalam tempoh tiga jam.

"Kami menerima aduan itu secara bertulis dan sedang menyoal siasat lelaki terbabit," laporan itu memetik Amandeep sebagai berkata.

Kecaman dan bantahan terhadap keganasan seksual di India semakin memuncak sejak insiden rogol beramai-ramai dan bunuh seorang pelajar di dalam sebuah bas di Delhi pada 2012.

Statistik rasmi menunjukkan kira-kira 25,000 kes rogol dilakukan setiap tahun di India, negara yang dihuni 1.3 bilion penduduk.

Pada awal tahun ini seorang wanita warga Denmark berusia 51 tahun mendakwa dirogol beramai-ramai di Delhi. Dia dirompak dan dirogol oleh suspek bersenjatakan pisau.

Dalam tempoh sama, seorang wanita Jerman berusia 18 tahun juga dilaporkan dirogol oleh seorang lelaki yang berkongsi kompartmen dengannya di dalam kereta api ketika dalam perjalanan dari Mangalore ke Chennai di selatan India.

Kejadian rogol berlaku setiap 22 minit di India, bagaimanapun serangan yang kurang dilapor bermakna kekerapannya mungkin lebih tinggi.

Sementara itu, laporan perubatan mengesahkan wanita itu dirogol.

Amandeep Singh berkata seorang lelaki iaitu tertuduh dalam kes itu, Puneet Jain, sudah ditahan.

"Sepucuk pistol turut dijumpai dalam kereta Puneet Jain," katanya.

Beliau berkata berdasarkan keterangan mangsa, ketika kejadian, wanita itu dalam keadaan tidak sedar, dan dia turut diugut tertuduh dengan sepucuk pistol.

Timbalan Pesuruhjaya Polis itu juga berkata mangsa diberi perlindungan penuh daripada pihak polis dan menerima rawatan dalam tempoh empat jam selepas kejadian.

"Dia juga diberikan khidmat kaunselor mengikut keperluan dan sebaik sahaja siasatan selesai, dia akan dihantar pulang ke negara asal dengan selamat," katanya. - BERNAMA 

No comments:

Post a comment