Thursday, 27 February 2014

Isma: Iktiraf Malaysia hak Melayu

Isma
Ikatan Muslimin Malaysia (Isma)

SHAH ALAM - Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) hari ini menuntut agar masyarakat antarabangsa mengiktiraf Malaysia sebagai warisan kaum Melayu kerana etnik itu telah terbukti wujud lebih lama di benua ini daripada kaum lain.

Menurut Naib Presiden II pertubuhan itu, Abdul Rahman Mt Dali berdasarkan hasil kajian penyelidik Melayu berprofil tinggi mereka telah mendedahkan asal usul kaum Melayu melalui kajian saintifik Mitochondrial DNA (MtDNA) yang menunjukkan genetik Melayu ditemui terbukti lebih awal wujud dari genetik kaum Cina dan India.

"Genetik Melayu berusia 60,000 hingga 70,000 tahun berbanding genetik Cina yang hanya berusia sekitar 40,000 hingga 45,000 tahun.

Benua Sunda yang berpusat di bumi Melayu yang kita pijak ini di sebut sebagai 'The Cradle of Human Civilisation' yang membiakkan kaum etnik lain. Maka sah, bumi ini asalnya adalah bumi orang Melayu," katanya dalam satu kenyataan.

Tambah Rahman, cari gali di Lembah Bujang, Kedah, oleh pasukan Arkeologi Universiti Sains Malaysia turut menemui kesan sejarah tamadun maju Melayu Kedah Tua yang dianggarkan berusia seawal abad ke-2 sebelum Masihi.

"Jadi, sah sekali lagi bahawa bumi ini warisan kaum Melayu lebih awal dari Angkor Wat atau Borobudur.

"Oleh itu, kita mahu orang Cina, India atau sesiapapun tidak lagi mempersoalkan kedudukan Melayu.

"Kita juga mahu seluruh dunia mengiktiraf bumi Malaysia ini yang sebelumnya dikenali Malaya dan sebelumnya lagi dipanggil Tanah Melayu sebagai warisan Melayu dan hak Melayu," katanya lagi.

Justeru itu, Rahman menggesa agar pengiktirafan diberikan kepada Malaysia sebagai tanah Melayu seperti mana yang dilakukan kepada benua-benua lain di dunia.

"Kita mahu dunia mengiktiraf bumi ini sebagai warisan dan hak orang Melayu.

"Sama seperti dunia mengiktiraf benua Cina adalah hak warisan orang Cina dan benua India hak warisan orang India, England untuk Inggeris, Ireland untuk orang Irish dan Germany untuk orang Jerman dan seterusnya.

"Atau adakah orang Melayu tidak punya tanahnya sendiri?" soalnya.

"Sudah tentu inilah benua Melayu dan inilah tanah untuk kaum Melayu." katanya lagi.

Sinar Harian 

No comments:

Post a comment