Sunday, 7 May 2017

Tiga laporan polis diterima kes bunyi hon

Najmuddin (tiga, kiri) di Majlis Perjumpaan Pesara Polis Negeri Johor yang turut dihadiri Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

JOHOR BAHRU - Polis Johor menerima tiga laporan berhubungan komen-komen di laman sosial yang menyentuh sensitiviti agama berkaitan tular kes seorang lelaki membunyikan hon di Surau Austin Perdana, Taman Austin Perdana, di sini.

Ketua Polis Johor, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd berkata, pihak polis sentiasa memantau kes berkenaan dan telah mengenalpasti beberapa akaun Facebook yang mengeluarkan komen negatif sehingga menyentuh isu perkauman dan keagamaan.

Katanya satu unit siasatan khas di Bukit Aman akan menyiasat semua report yang berkaitan dengan komen negatif berkenaan.

"Perkara itu dalam siasatan oleh unit siasatan khas di Bukit Aman, mereka akan kumpulkan semua report yang berkaitan.Setakat ini di Johor kita telah menerima tiga report dan kita cuma memantau semua laporan di negeri ini dan saya akan rujuk ke Bukit Aman, hanya satu unit sahaja yang akan siasat.

"Pihak polis ada pasukan yang sentiasa memantau siapa sahaja yang memberi kenyataan untuk menyemarakkan keadaan panas ini dan tindakan akan diambil," katanya pada sidang media selepas Majlis Perjumpaan Persatuan Pesara Polis Negeri Johor di Ibu Pejabat Kontijen Johor, di sini, hari ini.

Sebuah video tular di media sosial yang memaparkan keadaan kecoh di sebuah solat Jumaat kelmarin.

Memetik kenyataan di laman Facebook Malaysian Response Team, video kekecohan itu dikatakan berlaku di Surau Austin Perdana Johor Bahru.

Difahamkan, kekecohan timbul gara-gara tindakan pemilik sebuah kereta membunyikan hon ketika jemaah sedang menunaikan solat Jumaat.

- Sumber: SH Online | 7 Mei 2017

No comments:

Post a comment