Saturday, 3 August 2013

Empat lagi mangsa bot karam Tanjung Siang ditemui selamat

Empat lagi mangsa bot karam Tanjung Siang ditemui selamat

JOHOR BAHARU:  Empat lagi penumpang bot pancung yang karam malam tadi di antara perairan Sedeli dan Penawar berhampiran Tanjung Siang, Kota Tinggi, berjaya diselamatkan setakat tengah malam ini.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi Supt Mohd Nor Rashid berkata empat mangsa itu ditemui oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), menjadikan jumlah mangsa yang ditemui selamat seramai lapan orang.

Sebelum ini, empat mangsa berjaya ditemui oleh nelayan tempatan dan APMM pada kirakira pukul 4 petang tadi dan malam ini empat lagi mangsa yang terselamat ditemui, katanya ketika dihubungi di sini.

Bagaimanapun katanya operasi mencari dan menyelamat yang disertai oleh APMM, Jabatan Laut dan pasukan Polis Marin telah dihentikan dan akan bersambung pukul 8 pagi esok.

Pada masa sama, katanya, beliau telah mengarahkan semua balai polis berhampiran dengan pantai supaya menugaskan anggota untuk memantau pantai berhampiran kawasan mereka.

Dalam kejadian yang berlaku lewat malam semalam, sebuah bot pancung yang dipercayai membawa seramai 40 pendatang tanpa izin warga Indonesia ke Batam untuk menyambut Aidilfitri karam setelah dipukul ombak besar.

Mereka sebelum itu dipercayai telah berlepas dari Tanjung Siang lewat petang semalam.

Kejadian dipercayai berlaku ketika cuaca ribut dan tragedi malang itu hanya disedari kira-kira 4 petang tadi apabila sekumpulan nelayan menemui tiga mangsa berpaut pada tong plastik.

Seorang lagi ditemui oleh bot peronda APMM yang melakukan rondaan rutin di kawasan itu.

Hasrat pulang beraya di kampung halaman untuk 40 pendatang tanpa izin warga Indonesia berakhir dengan tragedi apabila 36 daripada mereka dikhuatiri lemas manakala empat diselamatkan apabila bot pancung dinaiki karam di perairan Tanjung Siang, Kota Tinggi, malam semalam.

Kejadian itu hanya disedari kira-kira pukul 4 petang tadi apabila sekumpulan nelayan tempatan menemui tiga daripada mangsa berpaut pada tong plastik sebelum mereka diselamatkan.

Seorang lagi mangsa berjaya diselamatkan oleh bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ketika melakukan rondaan harian di kawasan 13.55 batu nautika dari perairan Tanjung Siang.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi Supt Mohd Nor Rasid berkata sehingga kira-kira jam 10 malam tadi gerakan mencari dan menyelamat masih dijalankan oleh pasukan Polis Marin dan APMM.

"Berdasarkan maklumat awal, kejadian hanya disedari petang tadi dan bot itu dinaiki oleh kira-kira 40 pendatang tanpa izin dengan empat daripada mereka berjaya diselamatkan.

"Mereka difahamkan dalam perjalanan pulang ke Batam untuk menyambut Aidilfitri," katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Bot pancung berkenaan sebelum itu dipercayai berlepas dari Tanjung Siang lewat petang semalam sebelum ia karam akibat dipukul ombak kuat tengah malam semalam.
- BERNAMA 

No comments:

Post a comment