Sunday, 24 November 2013

Minuman jeruk Jepun cegah selesema

Minuman jeruk cegah selesema
Buah jeruk Jepun dipercayai mampu rawat selesema.


Sejenis air probiotik dihasilkan melalui buah jeruk dari Jepun dikatakan mampu mencegah selesema.

Menerusi satu hasil kajian terbitan jurnal Letters in Applied Microbiology, sekumpulan saintis mendapati, minuman tradisional itu boleh membantu mencegah selesema.

Menurut DailyMail, penyelidik makanan dari syarikat makanan Kagome, Naoko Waki mendapati, pepijat Lactobacillus terdapat dalam lobak jeruk Jepun atau lebih dikenali sebagai Suguki itu boleh membantu melawan virus.

“Ia boleh menghalang pembiakan virus selesema seperti H1N1 dan H7N9 yang baru-baru ini muncul di China,” katanya.

Beliau berkata, minuman probiotik mengandungi tekanan KB290 yang kini sedang diuji ke atas manusia telah diuji terlebih dahulu terhadap tikus.

“Keputusan kajian menunjukkan, apabila Brevis Lactobacillus dimakan oleh tikus, ia mempunyai kesan perlindungan terhadap jangkitan virus influenza,” katanya.

Menurutnya, kumpulan penyelidik percaya, satu lapisan perlindungan gula dipanggil exopolysaccharides dapat melindungi bakteria dan bertindak balas terhadap jus asid dalam perut.

Sumber: Sinar Harian

No comments:

Post a Comment